- Bouw
Circulaire business opportunities voor de bouw
Bespaar kosten met een circulair verdienmodel!
Bespaar kosten met een circulair verdienmodel!
Afval op operatiekamers is een grote ergernis, vooral omdat het zo zichtbaar is. Aan het einde van een ingreep worden zakken vol afval weggegooid, waarvan het merendeel plastic is wat eenmalig gebruikt wordt. Ook instrumenten (zelfs metalen versies) worden vaak, gebruikt of zelfs ongebruikt, na afloop weggegooid. Dat moet en kan anders. Welke circulaire alternatieven zijn er? Hoe kun je materiaalverbruik verminderen en verspilling überhaupt voorkomen? Wat kan er opnieuw gebruikt worden in plaats van weggegooid? En hoe kun je afval beter scheiden, de stroom Rest- en Specifiek Ziekenhuis Afval verkleinen, en materialen recyclen in plaats van verbranden? In deze CIRCO Track gaan ziekenhuizen, leveranciers en andere ketenpartners aan de slag met als doel om materiaalgebruik en afval op de OK te reduceren en om producten, materialen en grondstoffen zo veel mogelijk te hergebruiken. Om dergelijke veranderingen door te voeren zal er brede samenwerking moeten zijn. In een CIRCO-Track zitten de betrokken partijen samen, waarbij iedereen aan zijn eigen, of een gezamenlijke case werkt. Er wordt kennis en ervaring gedeeld en mogelijkheden voor samenwerking worden verkend.
In de bouwsector worden veel grondstoffen en energie gebruikt. Ook hier krijgen we steeds meer te maken met grondstoffenschaarste, leverings- en prijsonzekerheid, hoge transportkosten en veranderende wet- en regelgeving. Stabiliteit, grip op de kosten, leveren van kwaliteit en duurzaam en toekomstbestendig ondernemen vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe business modellen en dus nieuwe ketens en samenwerkingen. Met deze CIRCO Track leer je als bedrijf en in de waardeketen hoe je hier meer grip op kunt krijgen en welke stappen voor jouw bedrijf relevant zijn.
In samenwerking met CIRCO Hub Oost-Nederland organiseert Hibertad een workshop circulair ondernemen om ondernemers uit het Vechtdal kennis te laten maken met de potentie van de circulaire economie en daar bijhorende businesskansen.
Tijdens de driedaagse CIRCO workshop word je samen met tien collega-bedrijven uit de gemeente, door ervaren trainers meegenomen in de wereld van circulair ondernemen. Je leert hoe je verspilling omzet naar kansen, ontwerpt een circulaire propositie én werkt aan een roadmap voor implementatie. Zo kan iedere ondernemer de volgende dag meteen aan de slag!
Ben jij actief in de meubel- en interieurbouw? Wil je kennismaken en experimenteren met innovatieve en duurzame materialen? Doe dan mee aan de Circular Design Challenge! Speciaal voor meubelproducenten en interieurbouwers.
Ben jij actief in de Home & Garden Decoratie branche als producent, retailer of toeleverancier, en wil je ontdekken welke circulaire mogelijkheden er zijn? Ontdek tijdens deze CIRCO Track de opties om bijvoorbeeld de levensduur van producten te verlengen en dat te koppelen aan een nieuwe manier van geld verdienen.
Er worden nieuw te recyclen zonnepanelen ontworpen op Nederlandse bodem en de 2e hands markt komt in beweging. Dit geldt echter alleen voor de zonnepanelen zelf en niet voor de montagesystemen en huizen van de panelen. Hier zien wij kansen en om die reden starten we een CIRCO track om deze stroom van onderdelen en grondstoffen mee te nemen in de circulaire transitie.
In 3 dagdelen samen met bedrijven uit de brouwerijketen aan de slag om circulair bier te maken.
In 3 dagdelen samen met bedrijven uit de maakindustrie aan de slag om een circulair product te maken.
Ook in de evenementensector gaat circulariteit & duurzaamheid een steeds grotere rol spelen want in 2050 wil de branche CO2 neutraal zijn. De klantvraag verandert en wet & regelgeving wordt aangescherpt, zoals de SUP-wetgeving
De vraag naar energieopslag, opwek en laadinfrastructuur neemt razendsnel toe. Momenteel worden in Nederland 400 laadpalen per dag geplaatst en dat willen ze opschalen naar 1700. Steeds vaker kan opgewekte energie niet worden terug geleverd of worden gebruikt, zijn materialen en componenten voor bijvoorbeeld batterijen niet leverbaar en levert de recycling van energieopslag-systemen uitdagingen op, zoals het terug kunnen winnen van vaak kostbare materialen. Ook (brand)veiligheid speelt een belangrijke rol. Het efficiënt omgaan met (schaarse) grondstoffen, verlengen van levensduur, garanderen van een veilig energiesysteem en optimale benutting en levering van energie, vragen om een circulaire aanpak. Met deze CIRCO Track leer je als bedrijf en in de waardeketen hoe je hier meer grip op kunt krijgen en welke stappen voor jouw bedrijf relevant zijn.
Duurzaamheid en circulariteit worden niet alleen vanuit maatschappelijk oogpunt steeds belangrijker, ook worden grondstoffen steeds schaarser, duurder en worden levertijden langer. Circulariteit creëert ook interessante nieuwe business mogelijkheden. Met deze CIRCO Track leer je als bedrijf en in de waardeketen hoe je hier meer grip op kunt krijgen en welke stappen voor jouw bedrijf relevant zijn. Specifiek zal deze track dieper ingaan op fietsen,fietsonderdelen, fietsaccesoires en en veiligheidsproducten. Met een special focus op de bredere uitdaging van duurzaamheid vs. veiligheid. Veiligheidseisen vragen om sterkte eisen, terwijl losmaakbaarheid daar tegen in lijkt te gaan. De uitdaging in de track is: kunnen producten en onderdelen zo ontworpen worden dat ze eenvoudig te demonteren zijn voor reparatie, hergebruik, het upgraden van versleten delen en uiteindelijk voor economische recycling?