Agenda Tracks en Classes

In de agenda van CIRCO vind je het aanbod van Tracks en Classes. Tracks bestaan uit een driedaags workshopprogramma voor ondernemers. Classes duren 1 dag en zijn gericht op creatieve professionals.

In de Tracks en Classes wordt gebruik gemaakt van de CIRCO-methodiek.

 • Businesskansen
 • Maakindustrie
Track – Maakindustrie Limburg

30 oktober, 13 & 30 november 2020

9.00 - 18.00 uur

De CIRCO Track is een driedaags programma waarin je diepgaand en praktisch kennis maakt met de principes van circulair ontwerpen. Deelname aan de Circular Business Design Track biedt jouw bedrijf dé kans om aan de slag te gaan en circulaire business te creëren. Deze speciale CIRCO Track wordt georganiseerd in samenwerking met LIOF en Rabobank Limburg. Beiden werken zij toe naar een regio zonder afval en uitval.

Meer info & aanmelden
 • Consumentengoederen
Track Recreatie-, watersport- en jachtbouwbranche

4 & 25 november, 1 december 2020

9.00 - 18.00 uur

De recreatie- en watersportbranche wordt geconfronteerd met een snel veranderende omgeving, zoals de energietransitie en het toetreden van nieuwe spelers op de recreatiemarkt. Ook is sprake van een steeds kortere productcyclus en sneller veranderende gastwensen en -verwachtingen. Het is belangrijk dat de sector daarvoor passende oplossingen ontwikkelt. HISWA-RECRON en CIRCO organiseren in november een 2e Circular Business Design Track. De Track, die bestaat uit drie ééndaagse workshops (deels online), is gericht op de recreatie-, watersport- en jachtbouwbranche.

Meer info & aanmelden
 • Businesskansen
 • Maakindustrie
Track – Batterijen voor elektrisch vervoer

6, 20 & 27 november 2020

09:00 - 17:00

De markt voor elektrisch vervoer groeit de laatste jaren hard. Van alle nieuwe fietsen die jaarlijks in Nederland verkocht worden, is ruim 40% een E-bike. Met de ambities van de autobranche moeten vanaf 2030 alle nieuwe auto’s volledig elektrisch zijn. Dit betekent dat er veel batterijen nodig zijn. Die batterijen bevatten waardevolle metalen zoals nikkel, kobalt, mangaan, koper, lithium en aluminium. Allemaal grondstoffen die we in Europa niet zelf winnen. En die we terug moeten willen winnen.

Meer info & aanmelden
 • Businesskansen
 • Consumentengoederen
Track – Recreatie- en watersportbranche Zeeland

10 & 24 nov, 8 dec 2020

9.00 - 17.30 uur

De recreatie- en watersportbranche wordt geconfronteerd met een snel veranderende omgeving. Dit komt onder andere door de energietransitie en het toetreden van nieuwe spelers op de markt. Ook is sprake van een kortere productcyclus en steeds sneller veranderende gastwensen en gastverwachtingen. Het is belangrijk dat de sector daar passende oplossingen voor ontwikkelt. Nieuwe circulaire businessmodellen kunnen een andere blik geven op de sector en bovendien de band met bestaande gasten én nieuwe doelgroepen versterken.

Meer info & aanmelden
Track – Circulaire Zonnepanelen

12 & 26 november, 9 december 2020

9.00 - 18.00 uur

De Circulaire Economie maakt gebruik van duurzame en hernieuwbare energiebronnen. Zonnepanelen zijn een noodzakelijk onderdeel van de daarvoor benodigde energietransitie. Maar zonnepanelen zijn daarmee zelf nog geen circulaire producten. Recycling ervan staat nog in de kinderschoenen: het aanbod is klein en de panelen zijn niet of nauwelijks ontworpen voor upgrade of recycling. Onderdelen van zonne installaties worden soms eerder vervangen dan technisch noodzakelijk. Panelen moeten geschikt worden gemaakt voor hergebruik, systemen voor refurbish , upgrade , of recycling. Dit vraagt om nieuwe systeemontwerpen , samenwerking in de keten én nieuwe business modellen.

Meer info & aanmelden
 • Businesskansen
 • Bouw
Track – Circulaire Kunststoffen in woningen

13 & 26 november, 10 december 2020

9.00 - 18.00 uur

In gebouwen worden volop kunststof producten toegepast, zoals buizen, isolatie, kozijnen, gevelbekleding, dakbedekking en de verpakkingen daarvan. Deze producten leveren grote voordelen op voor het comfort en de isolatie van woningen en bieden gebruiksgemak tegen lage kosten. Helaas zijn de meeste kunststof producten en verpakkingen nog niet ontworpen met het oog op slim en veilig hergebruik of recycling. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe business modellen.

Meer info & aanmelden
 • Businesskansen
 • Consumentengoederen
Track – Recreatie & Toerisme Friesland

23 november, 9 december 2020 & 17 december

9.00 - 18.00 uur

Circulariteit is kansrijk voor de recreatiewereld. Jouw gasten zijn gevoelig voor natuurbeleving en voor duurzame oplossingen. Maak hier gebruik van en doe mee met de CIRCO Track Recreatie & Toerisme! Circulariteit en commercie gaan hand in hand. Ontdek zelf de kansen van circulariteit voor je bedrijf. We nemen je mee om jouw kansen te vinden en deze concreet uit te werken.

Meer info & aanmelden
 • Businesskansen
 • Bouw
Track – Betaalbare circulaire woningbouw in Flevoland

24 november en 8 december 2020, 12 januari 2021

9.00 - 17.00 uur

Flevoland biedt – letterlijk - ruimte aan de woningopgave in Nederland. Circulariteit speelt bij deze gebiedsontwikkelingen een belangrijke rol en biedt daarmee kansen voor ondernemers (consortia) om hieraan bij te dragen. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen en nieuwe business modellen die niet alleen zorgen voor een betere balans tussen mens en natuur, maar ook bijdragen aan betaalbare en comfortabele woningen. Én het vraagt om samenwerking in de keten.

Meer info & aanmelden
 • Ontwerpstrategie
 • Consumentengoederen
Circular Design Class – Product design

10 & 16 december 2020

9.00 - 12.00 uur

Ben je benieuwd hoe jij als productontwerper kunt bijdragen aan de circulaire economie, en hoe je ervoor kunt zorgen dat producten langer meegaan? In deze ééndaagse training word je als ontwerper inhoudelijk opgeleid op het gebied van circular design, oefen je samen de concrete toepassing ervan en krijg je inzicht in jouw rol bij het realiseren van circulaire producten en diensten. Deze Class is speciaal bedoeld voor designers en product engineers van producten voor professioneel gebruik (B2B) en consumentengoederen (B2C).

Meer info & aanmelden
 • Businesskansen
 • Consumentengoederen
Track – Loodvrije Recreatieve Visserij

dag 1: 15 december, dag 2 en 3: n.t.b.

9.00 - 17.30 uur

Binnen de recreatieve sportvisserij wordt veel lood gebruikt, in allerlei vormen, met een totale jaarlijkse hoeveelheid van ruim 500 ton (bron: Emissieregistratie Deltares). Dit komt terecht in het water, wat gevolgen heeft voor de kwaliteit van onze leefomgeving. Om sportvisserij en recreatie in en op het water ook in de toekomst mogelijk te houden, is het noodzakelijk om te voorkomen dat het lood in het water terechtkomt. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én businessmodellen. In deze CIRCO Track leer je er alles over.

Meer info & aanmelden
 • Businesskansen
 • Bouw
Track – Bouw & Logistiek in de stad

15 december 2020, 6 & 20 januari 2021

Logistiek in de bouw is een uitdagende component van de bouwsector. Van de complexiteit bij binnenstedelijke projecten, de uitdagingen in het verminderen van transportbewegingen tot de verbetering van retourlogistiek van verpakkingen of herbruikbare producten en materialen. Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat 30% van het zakelijke verkeer in de stad toe te rekenen is aan de bouw. Dit leidt niet alleen tot files, stikstof problemen, maar ook hogere kosten door lange wachttijd en planning. Dat betekent kansen en urgentie voor de omschakeling van de lineaire naar een circulaire economie.

Meer info & aanmelden
 • Bouw
Track – Toekomstbestendige Bouwplaats

16 december 2020, 13 en 27 januari 2021

Een toekomstbestendige bouwplaats is een bouwplaats waar gewerkt wordt aan de ambitie: geen afval, geen uitstoot en 100% fossielvrij. De bouwplaats is een prachtige plek om de bijdrage aan een duurzame gebouwde omgeving zichtbaar te maken. Onderwerpen als bronscheiding op de bouwplaats, tegengaan van snijverlies en anders omgaan met verpakkingsmaterialen zijn thema's waar verbetering nodig en mogelijk is om van een lineaire naar een circulaire economie te komen.

Meer info & aanmelden
 • 1
 • 2