Tracks

Ontdek nieuwe businesskansen, stap in een circulair designproces en ontwikkel een visie en stappenplan met onze Tracks & Classes. Een Track is een workshop-programma voor bedrijven, gedeeltelijk online en gedeeltelijk met fysieke bijeenkomsten. Zie hieronder het overzicht van alle komende Tracks die worden georganiseerd door CIRCO Hubs, brancheorganisaties en intermediairs.

data zsm bevestigd; 2 halve dagen en 1 hele dag in Amsterdam
  • Maakindustrie
Track – Circulaire kansen voor PV omvormers

De circulaire transitie en de energietransitie zijn direct aan elkaar gelinkt, inmiddels zijn er meerdere initiatieven op het gebied van (circulaire) zonnepanelen. Er worden nieuw te recyclen zonnepanelen ontworpen op Nederlandse bodem en de 2e hands markt komt in beweging. Na eerdere succesvolle Tracks rondom de panelen zelf en ook de mounting frames is het nu hét moment om circulaire kansen te verkennen voor de achilleshiel van de PV installatie; de omvormer.

Meer informatie
Woensdag 21 mei, Woensdag 4 juni, Woensdag 18 juni
  • Bouw
Track – Two4C Nederland-Duits: Metaal, machinebouw en kunststoffen

Steeds meer bedrijven staan voor de uitdaging om de levensduur van hun producten te verlengen. Veranderende regelgeving, druk op het klimaat en de geopolitieke situatie zijn hierbij belangrijke factoren. Maatregelen zoals reparatie en recycling spelen hierin een cruciale rol, omdat ze erop gericht zijn natuurlijke grondstoffen langer in de kringloop te houden. Het Europese project Two4C zet daarom sterk in op het versnellen van circulariteit. Dit project ondersteunt bedrijven in de Euregio-regio bij hun overgang naar een circulaire economie. Met behulp van diverse hulpmiddelen stimuleert Two4C de ontwikkeling van nieuwe circulaire processen en bedrijfsmodellen.

Meer informatie
N.T.B.
  • Alle sectoren
Nationale CIRCO ketentrack: Energie opslagsystemen

Door de snel toenemende vraag naar batterijen, zowel voor EV's als voor ESS, zal de behoefte aan grondstoffen die daarvoor nodig zijn de komende jaren aanzienlijk toenemen. Als gevolg hiervan wordt een tekort verwacht aan de kritische grondstoffen kobalt, lithium, nikkel en mangaan, totdat nieuwe generaties batterijen zijn ontwikkeld. Efficiënt sluiten van de kringloop zal daarom noodzakelijk zijn om alle grondstoffen, schaars of niet, op een hoog kwaliteitsniveau terug te winnen en te hergebruiken in de batterij keten. En bij voorkeur binnen de EU zelf. De industrie moet hiervoor meer investeren in nieuwe recycling technologieën en -installaties, evenals in Refurbish en Reuse. Om de circulaire economie voor batterijen te organiseren, is het noodzakelijk om batterijen zo efficiënt en lang mogelijk te gebruiken, ook als ze niet meer geschikt zijn voor hun primaire toepassing. Hoe minder aanpassingen nodig zijn voor tweede gebruik, ook voor Reparatie en Refurbish, hoe beter. Recycling is uiteindelijk economisch de minst aantrekkelijke optie. Uitdagingen voor nieuwe businesscases liggen rond eigendom, veiligheid en de effectieve organisatie van de waardeketen. Om een ​​sluitende businesscase te creëren voor hergebruik moeten oplossingen gevonden worden voor de kosten voor de benodigde Diagnose, Reparatie, Refurbish en aanpassingen aan een nieuwe toepassing.

Meer informatie