Tracks

Ontdek nieuwe businesskansen, stap in een circulair designproces en ontwikkel een visie en stappenplan met onze Tracks & Classes. Een Track is een workshop-programma voor bedrijven, gedeeltelijk online en gedeeltelijk met fysieke bijeenkomsten. Zie hieronder het overzicht van alle komende Tracks die worden georganiseerd door CIRCO Hubs, brancheorganisaties en intermediairs.

N.T.B.
  • Consumentengoederen
Veiligheidsproducten

Uit het onderzoeksrapport van Windesheim over autostoeltjes in 2021 blijkt dat slechts 9% van de ingeleverde autostoeltjes en kinderzitjes bij kringloopwinkels weer verkocht wordt. 91% wordt afval, omdat de stoeltjes zeer beperkt geschikt zijn voor repurpose en het economisch niet loont om ze te ontmantelen voor recycling. Dit voorbeeld geeft de uitdaging en belang van deze CIRCO track aan. Kunnen veiligheidsproducten zo ontworpen worden dat ze eenvoudig te demonteren zijn? Bijvoorbeeld voor reparatie, hergebruik, het upgraden van versleten delen en uiteindelijk voor eenvoudige recycling. De track wordt breed aangevlogen, waarbij fabrikanten van veiligheidsproducten geprikkeld worden om anders te kijken naar hun product en markt zonder concessies te doen aan de veiligheidseisen.

Meer informatie
N.T.B.
  • Maakindustrie
Energieopslag, opwek en laadinfrastructuur

De vraag naar energieopslag, opwek en laadinfrastructuur neemt razendsnel toe. Momenteel worden in Nederland 400 laadpalen per dag geplaatst en dat willen ze opschalen naar 1700. Steeds vaker kan opgewekte energie niet worden terug geleverd of worden gebruikt, zijn materialen en componenten voor bijvoorbeeld batterijen niet leverbaar en levert de recycling van energieopslag-systemen uitdagingen op, zoals het terug kunnen winnen van vaak kostbare materialen. Ook (brand)veiligheid speelt een belangrijke rol. Het efficiënt omgaan met (schaarse) grondstoffen, verlengen van levensduur, garanderen van een veilig energiesysteem en optimale benutting en levering van energie, vragen om een circulaire aanpak. Met deze CIRCO Track leer je als bedrijf en in de waardeketen hoe je hier meer grip op kunt krijgen en welke stappen voor jouw bedrijf relevant zijn.

Meer informatie
Zomer 2023
  • Businesskansen
  • Consumentengoederen
Track- Toys that last (Nederlandse versie)

De wereldwijde speelgoed en game markt werd in 2021 geschat op US$305.57 miljard dollar. Theworldounts.com schat in dat voor elke miljoen dollar omzet 40 ton plastic wordt gebruikt wat jaarlijks optelt tot een verbijsterende 12.22 miljoen ton. De Ellen MacArthur Foundation heeft op haar beurt berekend dat maar liefst 80% hiervan eindigt in een verbrandingsoven, op een vuilnisbelt of in de oceaan.

Meer informatie