VOL: CBM Circular Design Challenge meubel- en interieurbouw
Track
Ben jij actief in de meubel- en interieurbouw? Wil je kennismaken en experimenteren met innovatieve en duurzame (plaat)materialen? Doe dan mee aan de Circular Design Challenge! Speciaal voor bedrijven die fysieke producten maken, bedrijven die assembleren en leveranciers van halffabrikaten en onderdelen.
Deze Track is vol! Je kunt je nog steeds aanmelden voor de reservelijst en/of voor een volgende editie van deze Track.
Deze Circular Design Challenge wordt georganiseerd door de branchevereniging voor Interieurbouw en Meubelindustrie (CBM). Daarbinnen verzorgt CIRCO een Track. Je gaat aan de slag met innovatieve materialen, technieken of technologieën die toegepast kunnen worden bij het maken van een interieurobject, met circulaire ontwerpstrategieën en met circulaire businessmodellen.
De Challenge: maak een prototype of proefmodel van een circulair interieurobject
Het programma bestaat uit twee ontwerpdagen en de driedaagse CIRCO Circular Business Design Track. De ontwerpdagen vinden plaats tussen de tweede en derde dag van de Track. De tweede dag van dit traject zal volledig in het teken staan van inspiratie. Diverse leveranciers van nieuwe (plaat)materialen pitchen hun product en deelnemers maken kennis met deze nieuwe materialen en hun eigenschappen. Tussen de twee ontwerpdagen zit een maand waarin ieder bedrijf intern aan de slag kan.
Tijdens de ontwerpdagen, die CBM organiseert, brainstormen ontwerpers mee over mogelijkheden, maken ter plekke schetsen en geven tips en ideeën. Bedrijven werken zelf ideeën uit en komen daar de tweede ontwerpdag mee terug, om verdere input en inspiratie te krijgen van trainers. Daarna werken bedrijven het idee uit tot een prototype of proefmodel.
Bijzonder aan deze challenge is dat de deelnemers naast het doorlopen van de drie workshopdagen ook intern binnen hun bedrijf aan de slag gaan. De hele challenge heeft een looptijd van twee tot drie maanden. De trainers begeleiden het ontwerpproces, zodat deelnemers weten welke stappen en designvragen zij moeten uitwerken om tot een prototype te komen.
De intentie is de inspiratie- en innovatiedagen fysiek te organiseren. Dit is uiteraard afhankelijk van de maatregelen van de Rijksoverheid m.b.t. covid-19.
- Bedrijven in de meubel- en interieurbouw die fysieke producten maken (de toepassers).
- Bedrijven die assembleren zijn van harte welkom, net als leveranciers van halffabrikaten/onderdelen.
- Per challenge doen minimaal 8 en maximaal 12 bedrijven mee.
- Ieder bedrijf neemt deel met 2 personen, uit 2 disciplines: één ontwikkelaar/productontwerper en iemand in een commerciële rol.
- Eerste fysieke prototype/proefmodel/ontwerpidee van een interieurobject, dit object wordt tijdens de pitch aan het eind van dag 5 gepresenteerd.
- Roadmap; hoe verder na de oplevering van dit prototype/proefmodel?
Gedurende de challenge maken de ontwerpers een eerste ontwerpidee en de fysieke uitwerking. De eerste testen met materialen zijn dan al gedaan voor oplevering op dag 5. De nadruk ligt op leren door te doen. Een gedetailleerd ontwikkel- en innovatieproces start daarna.
Workshop 1 t/m 4 in het Broeinest in Utrecht: Schaverijstraat 9E, 3534 AS Utrecht
- Workshop 1: 14 sept, 9-17 uur
- Workshop 2+3: 22 & 23 sept, beiden 9-17 uur
- Workshop 4: 6 okt, 9-17 uur
Workshop 5: Circl Paviljoen ABNAmro, Gustav Mahlerplein 1B, 1082 MS Amsterdam
- Workshop 5: 29 okt, 9-17 uur
Trainers