Track – Circulaire vilt keten

Track

19 januari & 2 en 16 februari 2022
09.00 - 17.00 uur

De urgentie om de textielsector te verduurzamen heeft alle aandacht zowel in Nederland als wereldwijd. Het handen en voeten geven aan diverse circulaire oplossingen komen in stroom versnelling. Met deze track spelen we hierop in en gaan we dieper in op alle mogelijkheden rondom Vilt.

Schermafbeelding-2021-07-14-om-09.34.48.png

De urgentie om de textielsector te verduurzamen heeft alle aandacht zowel in Nederland als wereldwijd. Het handen en voeten geven aan diverse circulaire oplossingen komen hierdoor in een stroomversnelling.

De waarde van textiel willen we graag zo hoog mogelijk houden, met name de grondstoffen. Allereerst proberen we textiel een tweede leven te geven. Op het moment dat textiel niet hergebruikt kan worden, komt recycling in beeld. Dit kan op twee manieren: Circulair mechanisch of chemische recycling. Bij de eerste optie blijven de vezels in tact, dit is erg belangrijk want van deze vezels worden garen gesponnen. Het deel van de vezels dat niet geschikt is voor het spinnen van garen, is het maken van Vilt een mooi alternatief. Op deze manier blijven de grondstoffen behouden, is er geen inzet van water en van chemicaliën nodig.

In Nederland is er een Vilt machine aangekocht en hier worden op dit moment testen mee gedaan om zo hoogwaardig vilt voor elkaar te krijgen. 

Tijdens de track willen we met de gehele keten aan de slag. De keten start bij de toeleveranciers (sorteerders, interieur textiel, bedrijfskleding) van textiel. Nadat textiel gesorteerd is moet dit op de juiste manier verwerkt worden, dus ook de verwerkers hebben we graag in de track. Als laatste zijn er de eindgebruikers van het vilt. Dit kan zijn voor bestaande of nieuwe producten, denk hierbij bijvoorbeeld aan akoestische panelen, afscheidingen in kantoorruimtes, enz. Deze doelgroep zal steeds diverser worden naarmate het aanbod van hoogwaardig vilt toeneemt. 

2021-01-29-i-did-8-1.jpeg
CIRCO hub - provincie Zuid-Holland

Vanuit BlueCity zijn wij de Circo hub voor de provincie Zuid- Holland en organiseren alle tracks in deze provincie. De thema's zijn meestal gerelateerd aan onderzoeken of veranderende regelgeving die binnen de provincie (of landelijk) spelen. Houd de pagina in de gaten voor de tracks en onderwerpen die gaan spelen. Neem voor vragen en of opmerkingen vooral contact op!