Track- Circulaire kansen in de Korte Keten
Track
In de regio Rijk van Nijmegen bevinden zich inmiddels vele boeren, producenten, makers, distributeurs, winkeliers en horecaondernemers die zich richten op een lokale toekomstbestendige voedselketen. Deze ondernemers leveren hun bijdrage aan herstel van de bodem, biodiversiteit, waterkwaliteit en diverse sociale waarden in de maatschappij. We zien een groei aan voedselinitiatieven en er liggen volop kansen om de ondernemers in de Korte Keten (nog) meer te laten floreren.
In deze CIRCO Track richten we ons niet alleen op de eigen bedrijfsvoering. Er liggen ook kansen in de keten en de regio. Wat zijn die kansen en hoe kunnen ketenpartners die samen benutten? Kunnen bijvoorbeeld logistiek en transport efficiënter verlopen door op een collectieve wijze samen te werken? Kan er samengewerkt worden in de inkoop, bewerking van producten of het voorkomen van / verder verwaarden van reststromen? Kan er (meer) samengewerkt worden in de afzet van lokale producten naar de consumenten in de regio? Welke mogelijkheden zijn er om het verdienmodel van ondernemers in de korte keten te verbeteren? Deze vragen komen aan bod in de CIRCO Track Circulaire kansen in de Korte Keten.
Waar je aan werkt:
- Alle onderdelen van jouw bedrijfsvoering; inkoop, productie, verwerking, reststromen, afzet en verkoop.
- Een innovatief en toekomstbestendig verdienmodel
- Samenwerking binnen de keten
- Mogelijkheden verkennen en uitwerken om bestaande productieprocessen, teeltmethodes etc te verduurzamen
Na 3 middagen heb je:
- Een nieuw ontworpen/verbeterd circulair (teelt)proces, product- of dienst én business model, voor je eigen bedrijf en/of in de Korte Keten
- Zowel een langetermijnvisie, als een concreet plan om morgen mee te beginnen.
- Een paar jeukende handen om door te pakken én (meer) netwerk dat daarbij kan helpen.
- Een gedeeld plan voor samenwerking binnen de keten
Meld je nu aan via de button links op deze pagina!
Middag 1 – Ontdekken -> huidige situatie
5-november : 13.00-17.00 uur
Locatie volgt
Tijdens de eerste middag maak je kennis met de andere deelnemers / ketenpartner. In deze workshop ga je aan de slag met een product of dienst van je eigen bedrijf. Je analyseert de huidige lineaire waardeketen en brengt in beeld waar waarde vernietiging en verspilling plaatsvindt. Hier zitten circulaire kansen! In verkennende gesprekken met andere deelnemers uit de keten ontdek je ook welke kansen je samen kan oppakken.
Middag 2 – Ontwerpen -> toekomst
19 november: 13.00-17.00 uur
Locatie volgt
Tijdens de tweede middag deel je je ambities met andere deelnemers, zodat zij je nuttige tips kunnen geven. Deze tweede workshop staat in het teken van verbeteren van je eigen bedrijfsvoering en/of van samenwerking binnen de keten. Kunnen we met elkaar een aantrekkelijk concept ontwikkelen waarin we gezonde voeding op duurzame wijze produceren, en waarin we de huidige ketens verbeteren?
Door nieuwe kansen samen te vinden en te realiseren ontstaat een betere vergoeding voor de ondernemers in de korte keten, ontstaat nieuwe business en vergroten we samen het volume van de korte keten.
Middag 3 – Toepassen
3 december: 13.00-17.00
Locatie volgt
In de eerste twee workshops heb je ontdekt waar voor jouw bedrijf de duurzame kansen liggen, en hoe je die kansen samen met ketenpartners kunt verzilveren. Deze derde workshop gaat over het in de praktijk brengen: Wat betekenen de circulaire kansen en het ketenconcept voor jouw bedrijf, product/dienst en/of businessmodel? Wat is de technische en commerciële haalbaarheid? Je scherpt je ideeën aan in een korte pitch.
Avond – Pitch bijeenkomst met gasten.
December 17: 19.30 – 22.00 (afronding traject)
Praktische informatie
Aan deze Track doen minimaal 8 en maximaal 15 bedrijven mee.
Je kunt alleen of samen meedoen aan de workshop. Voor ketenpartners met een groter bedrijf, doen (in principe) twee personen mee:
- Iemand met product- en proces-kennis, bijvoorbeeld een product manager, ontwikkelaar of ontwerper.
- En iemand met een commerciële rol, die de markt, klanten en
stakeholders kent.
De kosten voor deelname zijn beperkt tot € 150,- ex BTW per bedrijf.
Het sterk gereduceerde tarief (normale kosten zijn € 2000,-) wordt mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland èn Overijssel in samenwerking met het project ‘Lokaal het Nieuwe Normaal’.