Let op! Deze track is al geweest

Track- Plastic reststroom reflecties

Track

13 juni, 3 juli en 10 juli
09.00 - 13.00, 09.00 - 16.00 uur, 13.00 - 18.00 uur

Gezamenlijk streven we naar een toekomst waarin het gebruik van virgin plastic overbodig wordt en we uitsluitend vertrouwen op duurzame plastics. Wet- en regelgeving ter ondersteuning van dit doel is in ontwikkeling. Zo zal vanaf 2027 een deel van alle plastic producten uit recyclaat moeten bestaan. 

In deze CIRCO Track richten we ons o.a. op het verminderen van de afhankelijkheid van grondstofprijzen en het minimaliseren van supply chain verstoringen. Daarnaast gaan we aan de slag met het bevorderen van recycling gerichte ontwerpen voor een efficiëntere terugwinning van plastic. Waarvoor ketensamenwerking van belang is om zo waardeverlies tegen te gaan.

We gaan aan de slag met:

 • Het verminderen van de afhankelijkheid van grondstofprijzen en het minimaliseren van supply chain verstoringen.
 • Het creëren van een innovatief en toekomstbestendig verdienmodel.
 • Het stimuleren van ketensamenwerking om waardeverlies  tegen te gaan en positieve maatschappelijke impact te vergroten.
 • Het verduurzamen van productieprocessen en opbouwen van een robuust circulair systeem.
 • Het bevorderen van recycling gerichte ontwerpen voor een efficiëntere terugwinning van plastic.

Wat levert meedoen nog meer op?

 • Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten.
 • Tijdens de Track werk je samen met ketenpartners, dat maakt je ideeën slimmer én beter uitvoerbaar. Bovendien houd je er mogelijk nieuwe partners aan over.
 • Het bereid je voor op de komst van actuele wet & regelgeving. En je krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.
 • Je gaat naar huis met een duidelijk en concreet plan voor een circulair product of dienst, dat op korte termijn realiseerbaar is voor je bedrijf.
Recycling-Nederland-grafisch-2021-10-06T130312.365.jpg

Meld je nu aan via de button links op deze pagina!

Programma

Een CIRCO Track bestaat uit drie (fysieke of online) bijeenkomsten van een halve dag met de trainers en alle deelnemers. Daarnaast krijg je zelfwerk en 1-op-1 calls met de trainer. Je krijgt tijdens de Track kennis aangereikt die je direct op je eigen case toepast. De totale tijdsbesteding is 20 uur verspreid over ongeveer 6 weken.

Dag 1 Initiate Workshop (halve dag / op locatie)
Je maakt kennis met de andere deelnemers en gaat aan de slag met het product of de dienst van jouw bedrijf. Samen duiken we in het gedachtengoed van de circulaire economie en circulaire ontwerpprincipes. Je analyseert de huidige waardeketen van jouw bedrijf en brengt in beeld waar waardevernietiging en verspilling zitten. Hier liggen jouw circulaire kansen!

Dag 2 Ideate Workshop (halve dag / online)
Je deelt je ambities met andere deelnemers. Handig, want zij komen uit dezelfde keten en kunnen je dus nuttige input geven op jouw idee. Daarna ga je gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën. Je ontwikkelt je circulaire businessmodel of (her)ontwerpt je product en/of dienst.

Dag 3 Implement Workshop (halve dag / op locatie)
We kijken naar de technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten uit de vorige workshop. Je brengt de gevolgen voor je bedrijfsvoering in kaart en berekent de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières en je bedenkt hoe je klanten, collega’s en management mee kunt krijgen in je ambities. Je sluit af met het maken en geven van een doordachte pitch.

Praktische informatie

Doelgroep
 • Raffinage en Grondstofproducenten
 • Basischemie Fabrikanten
 • Productontwerpers
 • Producent van Plastic Halffabricaten
 • Fabrikant van Plastic Eindproducten
 • Voedingsmiddelen- en Verpakkingsindustrie
 • Distributie, Detailhandel en Consumptie
 • Logistiek en Transportbedrijven
 • Afvalinzameling, Sortering en Verwerking
 • Recyclers en Upcyclingbedrijven
Deelnemers

Aan deze Track doen minimaal 8 en maximaal 12 bedrijven mee. Om de Track het best te benutten, zijn per bedrijf twee deelnemers nodig. Bij voorkeur een duo van Creatie (ontwerper of ingenieur) en Commercie (sales, marketing of business development). Er zit veel toegevoegde waarde in de wisselwerking tussen de twee disciplines gedurende het proces. Een CIRCO Track gaat namelijk over het herontwerp van je product én van je businessmodel.

Investering

Per bedrijf is de investering € 1.500,-. Voor dit bedrag volgen 2 personen, 4 volledig verzorgde workshop middagen en ontvangen zij al het workshopmateriaal.

Dag 4 is de follow-up sessie, 3 maanden na de laatste dag van de CIRCO Track.

CIRCO Hub - provincie Zuid-Holland

Vanuit BlueCity zijn wij de CIRCO Hub voor de provincie Zuid-Holland en organiseren alle Tracks in deze provincie. De thema’s zijn meestal gerelateerd aan onderzoeken of veranderende regelgeving die binnen de provincie (of landelijk) spelen. Houd de pagina in de gaten voor de Tracks en onderwerpen die gaan spelen. Neem voor vragen en of opmerkingen vooral contact op!

Als je je wilt aanmelden voor een Track kan je contact opnemen met Armel Lankrijer (a.lankreijer@bluecity.nl of 0628931531)

Voor overige vragen rondom CIRCO kan je contact opnemen met Ruth Stijns (r.stijns@bluecity.nl of 0648548571)