Circulaire Busbatterijen

Track

31 mei, 14 juni en 28 juni
13.00-17.00 uur

Arriva wil met (toekomstige) ketenpartners de handen ineenslaan in deze CIRCO Track om busbatterijen circulair te maken! Maak je product klaar voor de toekomst op het gebied van energieopslag, duurzame mobiliteit en batterijtechniek.

Circulair West organiseert een CIRCO Track met Arriva Nederland: help mee, maak onze busbatterijen circulair!

Arriva wil met grote en kleine stappen bewegen naar hun doel om in 2025 CO2-neutraal te werken. Dat doen ze door 90 procent te reduceren en 10 procent te compenseren. Daarvoor hebben ze een Route Duurzaamheid uitgestippeld.  

In de komende jaren zet Arriva grote stappen in het uitbreiden van hun elektrische busvloot. Daarbij past ook de ambitie van Arriva om de batterijen van de elektrische bussen circulair te maken. De levensduur van busbatterijen is een belangrijke uitdaging in de toekomst. Arriva wil hier graag op vooruitlopen.  

Momenteel heeft Arriva 1.500 bussen rondrijden in Nederland, waarvan het aandeel elektrische bussen steeds sneller toeneemt. Elektrische bussen hebben een batterijcapaciteit van tussen de 160kWh en 250kWh. Het vermogen van de batterijen zal op een gegeven moment onvoldoende zijn om een bus aan te drijven en hebben daarmee het einde van hun levenscyclus bereikt. Arriva wil de batterijen graag een tweede leven te geven.

Arriva wil daarom graag met (toekomstige) ketenpartners de handen ineenslaan in deze CIRCO Track om busbatterijen circulair te helpen maken! Dat kan door vanuit circulair design rekening te houden met circulaire uitgangspunten. Bijvoorbeeld door busbatterijen zo te ontwerpen dat ze daarna hergebruikt kunnen worden. Of door ze integraal te refurbishen als ze niet meer het vermogen hebben om de bussen aan te drijven en zo beschikbaar te maken voor ander gebruik. 

Als vriend van Circulair West is Arriva daarom op zoek naar (toekomstige) ketenpartners uit bij voorkeur Noord-Holland die met ons mee willen denken en hun kennis-, expertise en creativiteit beschikbaar willen stellen om Arriva te helpen op duurzame wijze ook tot verwaarding van onze bus batterijen te komen.

Denk jij dat deze uitdaging jouw organisatie past? Heb je goede ideeën of technische expertise in huis die ons verder kunnen helpen? Dan gaan we graag samen met jou aan de slag tijdens onze CIRCO Track!

Deze track biedt deelnemers de kans met andere bedrijven op het gebied van energieopslag, duurzame mobiliteit en batterijtechniek om hun product klaar te maken voor de toekomst. Door huidige bedrijfsprocessen te analyseren worden de bedrijven geholpen om hun product (nog) circulair(der) te maken en extra waarde toe te voegen.

Driedaags ontwikkeltraject

Rond het leven van een product kan op veel manieren waarde worden gecreëerd. Wanneer je je richt op gebruik in plaats van verbruik, herken je nieuwe businesskansen. Dit past bovendien goed binnen de circulaire economie, waarin hoogwaardige diensten worden geleverd en waar producten langer meegaan, slim worden hergebruikt en gerecycled.

CIRCO biedt een zorgvuldig opgebouwd en gevalideerd trainingsprogramma. Tijdens een driedaagse CIRCO Track maak je kennis met circulaire ontwerpprincipes en business modellen. Je vertaalt dit bovendien direct naar concrete plannen voor je eigen producten en diensten. Onder begeleiding van ervaren CIRCO trainers en samen met gelijkgestemde bedrijven is er veel ruimte om inzicht te delen en (keten-)samenwerkingen te vormen of te versterken.

Wat levert het op?

  • Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten.
  • Tijdens de Track werk je samen met ketenpartners, dat maakt je ideeën slimmer én beter uitvoerbaar. Bovendien houd je er mogelijk nieuwe partners aan over.
  • Je gaat intensief aan de slag met ervaren CIRCO trainers die expert zijn op het gebied van circulair ontwerp in jouw branche.
  • Je krijgt toegang tot actuele kennis, concrete tools, en inzicht in (markt)ontwikkelingen.
  • Het bereid je voor op de komst van actuele wet & regelgeving. En je krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.
  • Je gaat naar huis met een duidelijk en concreet plan voor een circulair product of dienst, dat op korte termijn realiseerbaar is voor je bedrijf.
groot-ZE-volvo-met-molen-3.jpg

Meld je nu aan via de button links op deze pagina!

Programma

Een CIRCO Track bestaat uit drie (fysieke of online) bijeenkomsten van een halve dag met de trainers en alle deelnemers. Daarnaast krijg je zelfwerk en 1-op-1 calls met de trainer. Je krijgt tijdens de Track kennis aangereikt die je direct op je eigen case toepast. De totale tijdsbesteding is 20 uur verspreid over ongeveer 6 weken.

Dag 1 Initiate Workshop (halve dag / op locatie)
Je maakt kennis met de andere deelnemers en gaat aan de slag met het product of de dienst van jouw bedrijf. Samen duiken we in het gedachtengoed van de circulaire economie en circulaire ontwerpprincipes. Je analyseert de huidige waardeketen van jouw bedrijf en brengt in beeld waar waardevernietiging en verspilling zitten. Hier liggen jouw circulaire kansen!

Dag 2 Ideate Workshop (halve dag / online)
Je deelt je ambities met andere deelnemers. Handig, want zij komen uit dezelfde keten en kunnen je dus nuttige input geven op jouw idee. Daarna ga je gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën. Je ontwikkelt je circulaire businessmodel of (her)ontwerpt je product en/of dienst.

Dag 3 Implement Workshop (halve dag / op locatie)
We kijken naar de technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten uit de vorige workshop. Je brengt de gevolgen voor je bedrijfsvoering in kaart en berekent de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières en je bedenkt hoe je klanten, collega’s en management mee kunt krijgen in je ambities. Je sluit af met het maken en geven van een doordachte pitch.

Praktische informatie

Doelgroep

Deze Track is bedoeld voor bedrijven uit bij voorkeur Noord-Holland die zich bezighouden met:

  • Elektrotechniek;
  • Batterijtechniek
  • Duurzame mobiliteit
  • Recycling of energiemanagement.
Deelnemers

Aan deze Track doen minimaal 8 en maximaal 12 bedrijven uit bij voorkeur Noord-Holland mee. Om de Track het best te benutten, zijn per bedrijf twee deelnemers nodig. Bij voorkeur een duo van Creatie (ontwerper of ingenieur) en Commercie (sales, marketing of business development). Er zit veel toegevoegde waarde in de wisselwerking tussen de twee disciplines gedurende het proces. Een CIRCO Track gaat namelijk over het herontwerp van je product én van je businessmodel.

Investering

Deelname kost normaal gesproken per bedrijf € 2.000,-. Dankzij onze samenwerking met de Provincie Noord-Holland betalen bedrijven voor deze Track nu maar €1.000,- (excl. BTW)! Voorgaande onder voorbehoud dat het voornamelijk Noord-Hollandse bedrijven betreft.

Voor dit bedrag kunnen per bedrijf 2 personen meedoen aan het programma bestaande uit: 3 volledig verzorgde workshopdagen, 1op1 calls met ervaren trainers, en toegang tot diverse tools in de digitale leeromgeving van CIRCO.

 

CIRCO Hub Noord-Holland

Vanuit Impact Hub zijn wij de CIRCO Hub voor de provincie Noord-Holland en organiseren we alle tracks in deze regio. Dit doen wij samen met hub partners Noorderwind en Circulair West. De thema’s worden gekozen aan de hand van uitdagingen die wij zien in de markt of veranderende regelgeving die binnen de provincie (of landelijk) spelen. Hiervoor werken wij o.a. nauw samen met de Provincie Noord-Holland en Rabobank. Houd onze pagina in de gaten voor de laatste tracks en thema’s die eraan komen. Voor vragen en/of track ideeën, neem gerust contact met ons op! Laten we samen de transitie naar een circulaire economie versnellen in Noord-Holland!