Let op! Deze track is al geweest

Track – Technisch recyclaat/engineering plastics

Track

26 mei, 9 & 23 juni 2021

Het inzetten van recyclaat is een belangrijke stap op weg naar een circulaire economie. Toch wordt tot nu toe maar ongeveer 16% recyclaat toegepast in kunststof producten in Nederland. De doelstelling is dat we in 2030 minimaal 40% recyclaat toepassen. Helaas zijn de meeste producten nog niet ontworpen met het oog op slim en veilig hergebruik of recycling. Daarom gaan we tijdens deze Track aan de slag om circulaire business te ontwikkelen in de kunststofsector.

Het toepassen van gerecycled kunststof is een slimme manier om de CO2 footprint te verlagen. De CO2 footprint van recyclaat is namelijk ruim 60% lager dan die van virgin materiaal! De toepassing ervan kan binnen een circulaire economie bestaan naast circulaire oplossingen zoals het voorkomen van verspilling, het verlengen van de levensduur, hergebruik en reparatie.

Maar er zijn meer redenen om aan de slag te gaan met kunststof recyclaat:
– De EU heeft aangekondigd dat er dit jaar verplichte percentages recyclaat voor onder meer verpakkingen, voertuigen en bouwmaterialen worden voorgesteld;
– Het inzetten van recyclaat is, naast circulaire oplossingen zoals het voorkomen van verspillingen, het verlengen van de levensduur, hergebruik en reparatie, een belangrijke stap op weg naar de circulaire economie;
– Tot nu toe wordt maar ongeveer 16% recyclaat toegepast in kunststof producten in Nederland. De doelstelling is dat we in 2030 minimaal 40% recyclaat toepassen. Helaas zijn de meeste producten nog niet ontworpen met het oog op slim en veilig hergebruik of recycling.

Circulair ontwikkeltraject

Tijdens de CIRCO Track gaan we aan de slag om circulaire business te ontwikkelen en word je op weg geholpen in een gefaciliteerd design proces, met kennis, instrumenten en interactie met andere bedrijven en ontwerpers. Na afloop heb je zowel een langetermijnvisie ontwikkeld, als een concreet plan om morgen mee te beginnen.

CIRCO biedt een ontwikkeltraject aan in samenwerking met Impuls Zeeland, Oost NL, Dutch Circular Polymer Valley, Polymer Science Park en NRK. Tijdens de Track brengen we ketenpartners bij elkaar, helpen we ieder bedrijf van de eigen positie en businesscase op weg en doen we nieuwe kennis op over circulair ondernemen en circulair design. Zo ontdekken we samen nieuwe kansen en zetten we circulaire business in gang.

Voor wie?

Deze Track wordt georganiseerd voor:

  • OEM’ers die meer recyclaat willen toepassen in hun producten;
  • Compounders en verwerkers van kunststof die meer willen leren over de mogelijkheden van kunststof recyclaat;
  • Fabrikanten van kunststof producten die business willen genereren door hergebruik van de eigen producten als grondstof;
  • Gebruikers van kunststofproducten die circulaire stappen willen zetten richting hergebruik;
  • Logistieke partijen die met kunststof producten werken of aan de slag willen.

Programma

Het programma bestaat uit een hele dag en twee halve dagen waarin online direct contact tussen de trainers en alle deelnemers is. Tussen deze contactmomenten werk je individueel aan je eigen case.

Dag 1 Initiate Workshop – 26 mei 2021, 9.00 – 17.00 uur
Tijdens deze eerste dag duik je in het gedachtengoed van de circulaire economie. We analyseren de huidige lineaire waardeketen.

Dag 2 Ideate Workshop (halve dag) – 9 juni 2021, 9.00 – 12.00 uur
In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en design-strategieën.

Dag 3 Implement Workshop (halve dag) – 23 juni 2021, 13.00 – 17.00 uur
We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten van de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières.

Online leer- en werkomgeving

Tijdens de online Track ga je aan de slag in een unieke digitale leer- en werkomgeving. In de leermodules is alle theorie en uitleg te vinden en in MURAL werk je alles uit voor je eigen case en organisatie.

Hierbij is ruimte voor individueel contact met de trainer (zowel in 1-op-1 calls als tijdens de online workshopdagen), plenaire groepsbijeenkomsten met onderlinge uitwisseling en online zelfwerk in leermodules. Een deel van dit zelfwerk kun je thuis doen in je eigen tijd, wanneer het jou goed uitkomt

Voor de start vindt er een digitale intake plaats met de trainers, waarin je kennismaakt met de digitale omgeving (MURAL en de leermodules). Alle benodigde leermiddelen worden vóór de start van de Track beschikbaar gesteld.

Zolang het nog niet mogelijk is om fysieke bijeenkomsten te organiseren vinden de plenaire sessies online plaats via Zoom. Deze werkwijze hebben we inmiddels goed onder de knie en er wordt door de deelnemers positief op gereageerd.

“De Track helpt om concreet aan de gang te gaan en je krijgt de mogelijkheid om te netwerken met interessante partijen. In eerste instantie was ik eerlijk gezegd huiverig voor een online Track, maar dat was nergens voor nodig. De online tools werken verbazingwekkend goed” – Jasper Hagedoorn, Brekr

Praktische informatie

Kosten

Per bedrijf wordt een bijdrage van € 500,- gevraagd. Feitelijke kosten zijn € 2.000. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Zeeland en Provincie Overijssel.

Deelnemers

Aantal bedrijven: minimaal 8, maximaal 12.

Er doen 2 personen per bedrijf mee, voor maximale impact ten behoeve van de implementatie.

Profielen van de deelnemers: iemand met technische achtergrond (ontwerper, engineer) en iemand met commerciële achtergrond (marketing, bedrijfskundig, inkoop).

Trainers

Rick Passenier
Meer info
Ronald Lewerissa
Meer info