Track – Toekomstbestendige Bouwplaats
Track
Een toekomstbestendige bouwplaats is een bouwplaats waar gewerkt wordt aan de ambitie: geen afval, geen uitstoot en 100% fossielvrij. De bouwplaats is een prachtige plek om de bijdrage aan een duurzame gebouwde omgeving zichtbaar te maken. Onderwerpen als bronscheiding op de bouwplaats, tegengaan van snijverlies en anders omgaan met verpakkingsmaterialen zijn thema's waar verbetering nodig en mogelijk is om van een lineaire naar een circulaire economie te komen.
In een circulaire economie worden hoogwaardige diensten geleverd en gaan producten langer mee, worden ze slim hergebruikt en gerecycled. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe businessmodellen.
Circulaire propositie
CIRCO biedt in samenwerking met Blue City en BAM een driedaagse workshop aan om jou als bedrijf op weg te helpen en kennis op te doen van circulair ondernemen en circulair design. Tijdens de CIRCO Circular Business Design Track maken bedrijven kennis met de mogelijkheden van circulair ontwerpen en ondernemen. En dat samen met ketenpartners op de bouwplaats. Bedrijven ontwikkelen een circulaire propositie voor hun eigen business en maken een concreet plan voor implementatie.
Programma
Dag 1 – Initiate Workshop
Tijdens de eerste dag duik je in het gedachtengoed van de circulaire economie. We analyseren de huidige lineaire waardeketen en onderzoeken samen hoe je tot innovatieve businessmodellen en productontwerpen kunt komen door de toepassing van circulaire ontwerpprincipes. Per bedrijf identificeren en selecteren we de circulaire kansen.
Dag 2 – Ideate Workshop
In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën. De kansen uit de voorgaande workshop worden verder verkend en in een aantal interactieve werkvormen verwerken we deze tot circulaire producten en diensten.
Dag 3 – Implement Workshop
Op de laatste dag word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie van circulaire producten, diensten en businessmodellen. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de eerdere resultaten. En naar de gevolgen voor de bedrijfsvoering en de circulaire impact.
Waarom meedoen?
- Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Bedrijven vergroten hun concurrentiekracht en ze creëren nieuwe waarden voor hun bedrijf en klanten. Ook is het een innovatieve herijking van hun businessmodel.
- CIRCO maakt door samenwerken binnen de keten mogelijk wat voor een individueel bedrijf of ontwerper lastig of onmogelijk is. Door kruisbestuiving en ketensamenwerking worden ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.
- Door middel van de Online Track kunnen bedrijven in deze tijd toch doorgaan met het ontwikkelen van hun circulaire plannen! Ze behalen hetzelfde resultaat in minder tijd, omdat er geen reistijd is.
- Meedoen aan CIRCO biedt veel kansen voor aanhaken op een breed netwerk, contact met andere sectoren en een groeiende community.
- Bedrijven dragen bij aan de ontwikkeling van een circulaire economie, waarin producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen hun waarde behouden.
Wat levert het op?
Tijdens de CIRCO Track gaan we aan de slag om circulaire business te ontwikkelen en word je op weg geholpen in een gefaciliteerd design proces, met kennis, instrumenten en interactie met andere bedrijven en ontwerpers. Na afloop heb je zowel een lange termijn visie ontwikkeld, als een concreet plan om morgen mee te beginnen.
Praktische informatie
Bouwbedrijven, toeleveranciers, sloop (oogst) bedrijven/ (afval)inzamelaars, ontwerpers en opdrachtgevers die zich o.a. bezighouden met activiteiten op en voor de bouwplaats.
Ben je als bouwer, leverancier of opdrachtgever op zoek naar nieuwe businesskansen op een toekomstbestendige bouwplaats? Doe mee!
De kosten voor deelname bedragen €500,- ex. btw per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- excl. btw. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Zuid-Holland, Gemeente Rotterdam en de Rabobank.
Aantal deelnemers per Track: maximaal 10 bedrijven (2 personen per bedrijf).
Van ieder bedrijf doen twee personen mee, bij voorkeur een duo van een designer/ ingenieur / business developer en iemand met een commerciële/ management rol, die markt, klanten en stakeholders kent. Er zit veel toegevoegde waarde in de wisselwerking tussen de twee disciplines gedurende het proces en in de interactie tussen de bedrijven onderling.
Trainers