Workshop Track – Consumentenproducten Utrecht
Track
Provincie Utrecht wil in 2050 volledig circulair zijn. In een circulaire economie gaan producten langer mee en worden ze slim hergebruikt en gerecycled. Of er worden diensten aangeboden in plaats van producten. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe businessmodellen. CIRCO biedt een driedaags praktijkgericht ontwikkeltraject aan, om een eigen circulaire propositie in ontwerp en businesscase uit te werken.
Provincie Utrecht ondersteunt initiatieven en innovaties die voor verduurzaming zorgen. Daarom organiseren CIRCO en Economic Board Utrecht (EBU) samen een Track, een driedaags programma waarin je diepgaand en praktisch kennismaakt met de principes van circulair ontwerpen. Deelname aan de Circulaire Business Design Track biedt jouw bedrijf dé kans om aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Design is daarbij de motor om tot circulaire producten, diensten en businessmodellen te komen.
Driedaags ontwikkeltraject
De Circular Business Design Track bestaat uit drie eendaagse workshops die plaatsvinden binnen een periode van twee maanden. Je maakt kennis met de mogelijkheden van circulair ondernemen en ontwerpen, verkent kansen daarvan voor je eigen business, en zet concrete eerste stappen in de ontwikkeling van circulaire producten, diensten en businessmodellen.
Deze Track is bedoeld voor bedrijven die actief zijn in de keten van consumentengoederen in de provincie Utrecht. Denk aan producenten, leveranciers en hun klanten in de sector (o.a. elektronica, meubels, interieuraccessoires, textiel, kleding, speelgoed, tuinproducten, plastic en kunststof, afvalmanagement).
Dag 1: Initiate Workshop
Tijdens deze eerste dag duik je in het gedachtengoed van de circulaire economie. Bedrijven en ontwerpers onderzoeken samen hoe je tot innovatieve businessmodellen en productontwerpen kunt komen door de toepassing van circular design-principes.
Dag 2: Ideate Workshop
In deze sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en design strategieën. De kansen uit de voorgaande workshop worden opgepakt en verder verkend. In een aantal interactieve werkvormen worden alle eerder verzamelde inzichten verwerkt tot circulaire producten en diensten.
Dag 3: Implement Workshop
Tijdens de laatste workshop word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie van circulaire producten, diensten en businessmodellen. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten van de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Tevens leer je om te gaan met barrières.
Waarom meedoen?
- Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen.
- Je bent voorbereid op toekomstige ontwikkelingen en regelgeving.
- CIRCO maakt door samenwerken binnen de keten mogelijk wat voor een individueel bedrijf of ontwerper lastig of zelfs onmogelijk is.
- Je krijgt toegang tot concreet bruikbare kennis en tools.
- Je ontwikkelt plannen die op de korte en lange termijn realiseerbaar zijn.
- Je vergroot je netwerk.
- Je draagt als bedrijf bij aan de ontwikkeling van een circulaire economie.
- Dit is een uniek project en een kans om deel uit te maken van een groep koplopers!
Praktische informatie
Deze Track is bedoeld voor bedrijven die actief zijn in de keten van consumentengoederen in de provincie Utrecht. Denk aan producenten, leveranciers en hun klanten in de sector (o.a. elektronica, meubels, interieuraccessoires, textiel, kleding, speelgoed, tuinproducten, plastic en kunststof, afvalmanagement).
Aan de Track nemen tien bedrijven deel. Per bedrijf doen twee personen mee, waarvan één op strategisch niveau betrokken is bij business development/ marketing/sales en de ander bij design/ productontwikkeling/inkoop. Er zit veel toegevoegde waarde in de wisselwerking tussen de twee disciplines gedurende het proces, en in de interactie tussen de tien deelnemende bedrijven.
De kosten voor deelname bedragen €500,- ex. btw per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex. btw. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Trainers
Topics