Workshop Track – Horeca & Catering

Track

21 september, 5 & 19 oktober 2020
9.00 - 18.00 uur

Het zijn zware tijden voor horeca, cateraars en voedselondernemers. Toekomstbestendigheid en nieuwe of aanvullende verdienmodellen zijn daarom nu een extra grote uitdaging. Circulaire economie biedt hiervoor handvatten! Werk je bij een bedrijf dat actief is in de horeca- en cateringbranche in Zuid-Holland en wil je aan de slag met deze uitdagingen? Doe dan mee aan deze driedaagse CIRCO Track in BlueCity, en ontdek waar jouw circulaire kansen liggen.

circo3

Tijdens deze driedaagse CIRCO Track in BlueCity word je op weg geholpen in een gefaciliteerd ontwerpproces, met kennis, instrumenten en interactie met zowel andere bedrijven als ontwerpers. Deze Track is uitermate geschikt voor samenwerking tussen horeca- en cateringpartijen én toeleveranciers. Door de keten te verenigen kunnen we producten en diensten ontwikkelen die zowel ontworpen worden voor een specifieke context als om schaalbaar in de markt te zetten!

Vragen die aan bod komen zijn onder meer:

  • Via welke circulaire proposities kunnen we ons voorbereiden op het Europese verbod op single-use en wegwerpplastic dat eraan komt?
  • Hoe kunnen we met ketenpartners verspilling tegengaan en (afval)kosten te besparen?
  • Hoe kunnen we zorgen dat dienstverlening meer wendbaar en weerbaar wordt via bijvoorbeeld kortere ketensamenwerking?

Programma

Dag 1 – Kansen in kaart brengen (21 september 2020)
Duik dieper in het gedachtegoed van de circulaire economie. Samen met andere bedrijven en ontwerpers wordt waardeverlies in de huidige keten in beeld gebracht. Bedrijven en ontwerpers onderzoeken samen hoe je tot innovatieve businessmodellen, productontwerpen en ander materiaalgebruik kunt komen door de toepassing van circulaire designprincipes. Per organisatie worden de circulaire kansen geïdentificeerd en geselecteerd.

Dag 2 – Uitwerking (5 oktober 2020)
We werken het meest kansrijke circulaire voorstel uit de eerste workshop in detail uit met behulp van circulaire designmethoden en businessmodellen uit de boeken Products that Last en Products that Flow. Dit resulteert in een circulaire klantpropositie met een businessmodel, product(re)design en aanvullende diensten.

Dag 3 – Implementatie (19 oktober 2020)
Tijdens de laatste workshop word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie van circulaire producten, diensten en businessmodellen. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten van de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières.

Deze Track wordt georganiseerd in samenwerking met MKB Rotterdam Rijnmond en BlueCity.

Webinar circulaire economie voor de horeca- en cateringbranche

In aanloop naar de Track kun je kosteloos meedoen aan een interactief online webinar, waarin je kennis maakt met de circulaire economie en je leert waar de kansen liggen voor de horeca- en cateringbranche!

> Meer informatie over het webinar

Waarom meedoen?

  • Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Je vergroot je concurrentiekracht en je creëert nieuwe waarden voor je organisatie en je klanten. Bovendien is het een innovatieve herijking van je businessmodel. Is hij toekomstbestendig? Welke nieuwe visies zijn er op dit gebied?
  • CIRCO maakt door samenwerken binnen de keten mogelijk wat voor een individueel bedrijf lastig of onmogelijk is. Door kruisbestuiving en ketensamenwerking worden ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.
  • Je krijgt toegang tot concreet bruikbare kennis en tools.
  • Je ontwikkelt plannen die op korte termijn realiseerbaar zijn voor je organisatie of bedrijf, en krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op de lange termijn.
  • Meedoen aan CIRCO biedt veel kansen om aan te haken bij een breed netwerk en een groeiende community en om contacten op te doen in andere sectoren.
  • Je draagt als bedrijf bij aan de ontwikkeling van een circulaire economie, waarin producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen hun waarde behouden, en waarin het gebruik van zeer zorgwekkende stoffen een halt wordt toegeroepen.
  • De CIRCO Track wordt verzorgd door ervaren CIRCO-trainers.

Ambities Rijksoverheid

Door te investeren in een circulaire consumptiegoederen sector draag je bij aan de ambities van het kabinet binnen het Rijksbrede Programma Circulaire Economie en de Transitieagenda’s:

  • Tussendoel 2030: 50% minder verbruik van primaire grondstoffen (mineraal, fossiel en metalen).
  • Doel 2050: volledig circulaire samenleving.

Praktische informatie

Voor wie?

Deze Track is speciaal bedoeld voor bedrijven, toeleveranciers en ketenpartners in de horeca- en cateringbranche in Zuid-Holland.

Een Track biedt plaats aan maximaal 11 bedrijven. Van elk bedrijf doen twee personen mee, een duo van een designer/ingenieur/business developer en iemand met een commerciële rol, die de markt, klanten en stakeholders kent. Zowel de interactie tussen de bedrijven als de interactie tussen de twee disciplines van een bedrijf voegt veel waarde toe aan het Track-proces.

Kosten

De kosten voor deelname zijn €500,- ex BTW per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex BTW. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rabobank Rotterdam, Provincie Zuid-Holland en Gemeente Rotterdam.

Trainers

Ronald Lewerissa
Meer info
Mars Holwerda
Meer info