Workshop Track – Natuurvezels in circulaire producten (online)
Track
Werk je als ondernemer in de keten van biobased vezels, bijvoorbeeld in de teelt, als verwerker of als afnemer? En ben je benieuwd hoe je (meer) waarde kunt creëren met deze producten, zodat ze je geen geld kosten, maar opleveren? Doe dan mee aan de CIRCO Track ‘Natuurvezels in circulaire producten’.
Natuurvezels zijn biobased grondstoffen die voor veel nieuwe circulaire toepassingen ingezet kunnen worden en daarbij fossiele grondstoffen vervangen. Vezelrijke gewassen kunnen gebruikt worden voor de productie van chemische stoffen en biobased materialen en daarbij toegepast worden in kunststofproducten, de textiel-, papier- en kartonindustrie en in de bouwsector. Om deze ‘nieuwe’ grondstof te benutten is het belangrijk te onderzoeken hoe je je bedrijfsvoering hierop kunt aanpassen. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe businessmodellen.
Nieuwe vragen
Circulair ondernemen biedt volop kansen en is hard nodig. Als we doorgaan met produceren en gebruiken op de manier zoals we dat nu doen, worden grondstoffen uiteindelijk schaars. Het is daarom tijd om circulair te gaan werken. Maar hoe doe je dat als al je onderdelen uit het verre oosten komen? Hoe kun je flexibel zijn als je moet werken met lange lever- en/of ontwikkeltijden? Hoe kun je naar een servicemodel toewerken als je hele business is gebouwd op verkoopaantallen? Het antwoord op deze en meer vragen krijg je tijdens deze CIRCO Circular Business Design Track.
Wat kun je van de Track verwachten?
De Circulair Business Design Track bestaat uit drie eendaagse workshops die plaatsvinden binnen een periode van twee maanden. Je maakt kennis met de mogelijkheden van circulair ondernemen en ontwerpen, verkent kansen daarvan voor je eigen business, en zet concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen.
Workshop dag 1: Initiate
Duik dieper in het gedachtegoed van de circulaire economie. Samen met andere bedrijven en ontwerpers wordt waardevernietiging in de huidige keten in beeld gebracht en per organisatie worden de circulaire kansen geïdentificeerd en geselecteerd.
Workshop dag 2: Ideate
De meest kansrijke circulaire propositie uit de eerste workshop wordt in detail uitgewerkt met behulp van circulaire designmethoden en businessmodellen uit ‘Products that Last’ en ‘Products that Flow’. Dit resulteert in een circulaire klantpropositie met een businessmodel, product(re)design en aanvullende diensten.
Workshop dag 3: Implement
Ieder bedrijf stelt een implementatie-roadmap op om zijn circulaire propositie naar de markt te brengen. Wanneer gebeurt wat, maar ook met wie om de benodigde veranderingen te realiseren? Al het materiaal van de Track wordt gedocumenteerd in een Circulair Business Canvas, waarna wordt afgesloten met een compacte pitch.
Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Kiemt:
– Kim Klaassen Bos (06 120 308 30 / klaassenbos@kiemt.nl) of
– André Oldenkamp (06 57 57 93 23 / oldenkamp@kiemt.nl)
Deze Track wordt georganiseerd door Kiemt, onder de vlag van CIRCLES, en in samenwerking met RCT Gelderland en CIRCO. De Track wordt mede gefinancierd door de provincie Gelderland en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Praktische informatie
Deze Track wordt georganiseerd voor partijen die betrokken zijn bij:
- De verbouw van teelten voor biobased vezels (bv. hennep, bamboe of miscanthus en natuurlijk voorkomende gewassen, zoals gras, riet en Lisdodde);
- De afzet van industriële residuen (bv. bietenpulp, bierbostel, champost, luiers, rioolvezel);
- Het produceren van materialen en producten waarin biobased vezels kunnen worden gebruikt als grondstof.
Er kunnen minimaal 8 en maximaal 10 bedrijven meedoen. Per bedrijf doen twee personen mee, waarvan één op strategisch niveau betrokken is bij business development/marketing/sales en de ander bij design/productontwikkeling/innovatie/productie.
De kosten voor deelname bedragen €500,- ex. btw per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex. btw. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Gelderland.
Trainers