Let op! Deze track is al geweest

Track – Recreatie & Toerisme Friesland

Track

23 november, 9 december 2020 & 17 december
9.00 - 18.00 uur

Circulariteit is kansrijk voor de recreatiewereld. Jouw gasten zijn gevoelig voor natuurbeleving en voor duurzame oplossingen. Maak hier gebruik van en doe mee met de CIRCO Track Recreatie & Toerisme! Circulariteit en commercie gaan hand in hand. Ontdek zelf de kansen van circulariteit voor je bedrijf. We nemen je mee om jouw kansen te vinden en deze concreet uit te werken.

De CIRCO Track is een 3-daags programma waarin je praktisch kennismaakt met de mogelijkheden van circulair ontwerpen en ondernemen. Het mooie van de methode is dat je drie dagen (verspreid over nov/dec) gericht aan de slag gaat met een gerichte bedrijfscase. En dat samen met een bedrijf uit jouw keten (leverancier, aannemer, installateur, fabrikant). De Track helpt je op weg in het ontwerpproces door middel van kennis, tools en inspirerende interactie met andere bedrijven en ontwerpers. Na afloop heb je zowel een lange termijn visie ontwikkeld, als een concreet plan om morgen mee te beginnen: een interessante nieuwe kans.

CIRCO biedt dit ontwikkeltraject aan in samenwerking met Circulair Friesland, Ynbusiness, Toerisme Alliantie Friesland en Toerisme Collectief Friesland.

 

Focus op circulair inrichten en bouwen

Om optimaal van elkaar te leren en elkaar te inspireren, brengen we in deze track focus aan op circulaire inrichting en circulair bouwen.

  • Circulaire inrichten: samen met (lokale) ondernemers verkennen wat de mogelijkheden zijn voor hergebruik, opknappen of modulair en duurzaam materiaal gebruik van meubilair, huishoudelijke apparaten, verlichting, tapijt, vloer, bed en matras en textiel.
  • Circulair bouwen: gebruik van natuurlijke materialen uit de buurt voor kleine voorzieningen als picknickbanken, het sanitairgebouw revitaliseren of vervangen en circulair maken of een modulaire vakantiewoning ontwikkelen die aan te passen is aan de wensen en behoeften van nieuwe gasten en nieuwe trends. Bij circulair bouwen denken we ook aan de voor Friesland zo belangrijke scheepsbouw.

 

Online mini-workshop

Ter voorbereiding op deze CIRCO-Track kun je op 22 september van 10.00 – 13.00u meedoen aan de online mini-workshop Recreatie & Toerisme. Dit is een informatieve en interactieve online workshop aan voor de toeristisch-recreatieve sector, gericht op circulair inrichten en bouwen. Aanmelden voor de mini-workshop kan via deze link.

 

Programma Track

De CIRCO Track bestaat uit 3 dagen.

Dag 1 – Initiate Workshop
Tijdens deze eerste dag duik je in het gedachtengoed van de circulaire economie. Waarom doen we dit en hoe creëer ik business mogelijkheden? We analyseren je huidige logistieke keten van grondstof tot afval en kijken met je mee naar knelpunten en kansen.

Dag 2 – Ideate Workshop
In deze sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire business modellen en design strategieën. We pakken de kansen uit de voorgaande workshop op en verkennen deze verder.

Dag 3 – Implement Workshop
Tijdens de laatste workshop word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie van circulaire producten, diensten en businessmodellen. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten van de vorige workshop. Maar ook naar de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en naar de circulaire impact.

Waarom meedoen?

  • Jouw gasten zijn steeds gevoeliger voor natuurbeleving en voor duurzame, circulaire
    oplossingen.
  • Circulair ondernemen biedt nieuwe business kansen! Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten.
  • Bovendien is het een innovatieve herijking van je bedrijfsvoering. Is deze toekomstbestendig? Welke nieuwe visies zijn er op dit gebied?

Met circulaire producten en diensten kun jij als ondernemer onderscheidend zijn en de gast van de toekomst bedienen. Daarbij is het interessant om zo in te richten en zo te ontwerpen en bouwen dat de financiële restwaarde van materialen wordt benut waardoor afschrijvingen teruglopen, en dat onderdelen slijtvast en onderhoudsvriendelijk worden gemaakt waardoor exploitatiekosten dalen.

Deelname biedt jouw bedrijf dé kans om aan de slag te gaan en samen met ketenpartners nieuwe kansen te verkennen en concreet uit te werken in een plan van aanpak.

Praktische informatie

Voor wie?

Deze CIRCO is juist interessant voor ondernemers die echt concreet producten en of diensten willen verbeteren in hun bedrijf. Het is interessant te kijken naar de “(after) life” situatie van jouw product. Waar zit daar het waardeverlies en hoe kan ik dat verwaarden? Hoe werk ik dat concreet uit in een plan van aanpak voor mijn bedrijf?

Heb je ideeën en plannen om je bedrijf te verbeteren op duurzaamheid, ken je bedrijven die je hierbij kunnen helpen (ketenpartners)? Doe mee en wij helpen om deze kansen concreet te maken.

Een Track biedt plaats aan maximaal 10 bedrijven. Per bedrijf doen 2 personen mee, waarvan één binnen het bedrijf op strategisch niveau betrokken is bij marketing/sales of productontwikkeling/inkoop. Het is de bedoeling dat de tweede deelnemer een ketenpartner van het bedrijf is, bijvoorbeeld een belangrijke toeleverancier, een bouw- of installatiebedrijf of een architect.

Kosten

De kosten voor deelname zijn €500,- ex BTW per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex BTW. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Locatie

De workshops vinden online plaats en zijn gepland op 23 november,  9 december en 17 december.

Meer info

Wil je meer weten over deze Track? Neem dan contact op met Hanneke Schmeink (aanjager Recreatie & Toerisme) via hanneke.schmeink@circulairfriesland.frl.

Heb je een interessant vraagstuk op je bedrijf, maar weet je nog niet zo goed wie je als ketenpartner kunt meenemen? Neem dan ook contact op met Hanneke Scmeink, dan kijken we samen of we een passende partner kunnen vinden. Onder de leden van Circulair Friesland en in het netwerk van de betrokken partijen zijn veel organisaties die graag hun tanden in een circulair vraagstuk zetten.

Aanmelden

Wil je je direct aanmelden? Neem dan contact op met Hanneke Schmeink (aanjager Recreatie & Toerisme) via hanneke.schmeink@circulairfriesland.frl.

Trainers

Tom Evers
Meer info
Micha Klaarenbeek
Meer info