“Bij Bettje zit het rendement in het maken van een zo goed mogelijk product”

Update

Een circulair kinderbedje dat meegroeit met je kind en dat je alleen in huis hebt zo lang je het daadwerkelijk nodig hebt. Dat is in het kort de gedachte achter Bettje, het geesteskind van meubelmaker Chris Martin. “Bettje is het resultaat van mijn wens om naast mijn projectmatige werk als meubelmaker iets blijvends te creëren.”

Stéphanie Schuitemaker

6

Hoe is het idee voor Bettje ontstaan?
“Ik werk nu 25 jaar als meubelmaker, waarvan 12 jaar als zelfstandige. Al langere tijd liep ik rond met het idee dat ik op circulair vlak veel meer kon bereiken dan ik deed. Want op dat gebied biedt hout, een mooi natuurproduct, veel mogelijkheden. Als je je focus verlegt van de prijs naar de circulariteit op lange termijn, kom je uit bij een heel andere manier van kijken naar producten en meubelen. Op een gegeven moment diende zich een directe aanleiding aan om iets te doen met dit idee, want we hadden veel restmateriaal over van een project. Ik krijg pijn in mijn hart als ik grote stukken hoogwaardig restmateriaal moet weggooien, dus ik ging nadenken over wat we daar nog mee zouden kunnen. In een opwelling heb ik toen voor de freesmachine een programmaatje geschreven waardoor er nog iets van het materiaal gemaakt kon worden, en dat werden kinderstoeltjes.”

“Vervolgens dienden zich allerlei vervolgvragen aan: hoe maak je een kinderstoeltje zo efficiënt mogelijk, zodat het lokaal geproduceerd kan worden zonder al te veel handenarbeid? Hoe moet het ontwerp eruit zien? Hoe krijg ik het bij de gebruiker als plat pakket dat vervolgens gemakkelijk in elkaar te zetten is? Hoe zou een website eruit moeten zien? Die laatste vraag leidde eigenlijk tot een soort eureka-moment. We hadden namelijk gepraat met een webshop-bouwer en hij had voor ons een onderzoek naar zoekwoorden gedaan in Google. Daar kwam uit dat we veel beter kinderbedjes konden gaan maken, omdat daar veel meer vraag naar is. Lang verhaal kort: die uitdaging zijn we aangegaan.”

 

 

Welke uitdagingen kwam je tegen bij het uitwerken van dit idee?
“Als meubelmaker was dit voor mij een mooie uitdaging omdat je het ontwerpproces op een heel andere manier benadert. Een circulair uitgangspunt geeft veel vrijheid omdat je mag loslaten dat het product aan een bepaalde prijs moet voldoen. Dat stelt je in staat om met andere grondstoffen aan de slag te gaan, met veel hoogwaardiger materialen. Toen we in een redelijk vergevorderd stadium waren met Bettje, hebben we meegedaan aan de CIRCO Track. Dat kwam op een heel goed moment, omdat de Track woorden heeft gegeven aan wat we aan het doen waren. We waren ons namelijk niet bewust van circulaire businessmodellen, maar we waren er eigenlijk al wel mee bezig. Ook kwamen we tijdens de bijeenkomsten in contact met gelijkgestemden en konden we zien waarmee zij bezig waren, waardoor we werden uitgedaagd om ons eigen product nog duidelijker en het verhaal nog scherper te krijgen.”

“Een andere uitdaging bleek de distributie. Hoe komt een bedje veilig bij de gebruiker, op een duurzame manier passend bij de gedachte achter Bettje? Toen begon eigenlijk een nieuw ontwerpproces, maar nu voor de verpakking. Ik wilde de bedjes het laatste stuk het liefst laten bezorgen per fietskoerier, maar dat bleek niet mogelijk omdat de pakketten te zwaar waren. Daarom hebben we ervoor gekozen om te werken met PostNL. Daar is een hele afdeling die bezig is met duurzaamheid en efficiënt vervoeren en verpakken. PostNL brengt de pakketten in de avonduren en haalt de transportkisten ook weer op om ze naar ons terug te brengen. De transportkisten laten we maken door een vriend van mij, die heeft een grote 3D-printer die werkt met hergebruikt materiaal. Dus dat past goed en is voor nu een mooie oplossing.”

 

“Een circulair uitgangspunt geeft veel vrijheid omdat je mag loslaten dat het product aan een bepaalde prijs moet voldoen”

 

Hoe ziet het businessmodel van Bettje eruit?
“We werken niet met een ‘klassiek’ maar een circulair verdienmodel met een abonnementsvorm. Klanten huren Bettje voor de periode dat ze hem nodig hebben, waarbij ze per maand betalen. Daarnaast bieden we de bedjes aan met ‘full service’, wat inhoudt dat wij verder alles regelen, zoals het vervoer. Ook heb je recht op vervanging van onderdelen als er iets stuk gaat. De verantwoording blijft bij ons, want wij blijven eigenaar van de bedjes. Het rendement zit hem dus niet in het zoveel mogelijk en zo goedkoop mogelijk produceren in korte tijd, maar in het maken van een goed product. De bedjes die ik maak moeten zo goed mogelijk zijn, zodat ze zo lang mogelijk gebruikt kunnen worden. Dit verdienmodel stelt ons in staat om te kijken naar de herbruikbaarheid van het product. Want doordat je kijkt naar de lange termijn kun je gebruikmaken van hoogwaardige materialen die gemakkelijk onderling vervangbaar zijn. En daardoor gaat een bedje weer langer mee. Zo hebben we per onderdeel meer rendement. De bedjes zijn modulair ontworpen, zodat onderdelen gemakkelijk te vervangen en te refurbishen zijn, waardoor een bedje in een handomdraai als nieuw is. Als de spijlen bijvoorbeeld niet meer netjes genoeg zijn om te dienen als spijlen kunnen ze worden verwerkt in de lattenbodem.”

“Het mooie aan Bettje vind ik dat het een product is dat aansluit op de vraag van klanten, die een bedje maar twee jaar nodig hebben. Even snel iets kopen en een paar jaar later weer weggooien is er niet bij. Daarnaast vind je het ecologische en het sociale karakter ook terug in Bettje. Want het is een veilige slaapplek voor kinderen, gemaakt van natuurlijke materialen, zonder dat mensen er de hoofdprijs voor betalen.”

 

 

Hoe zit het met circulariteit in de keten?
“Het rammelt aan alle kanten, zeg ik wel eens. En daar bedoel ik mee dat in iedere bedrijfstak mensen ermee bezig zijn. Ik noemde PostNL al, waar ze goed kijken naar duurzaamheid en efficiënt vervoeren. Maar ik zie het bijvoorbeeld ook bij mijn plaatleverancier; ook daar zijn ze wel degelijk bezig met kijken naar wat de materialen van de toekomst zijn en hoe ze processen kunnen verbeteren. Aan de andere kant zijn sommige vragen moeilijker te beantwoorden: waar gaat ons afval heen, wordt het gescheiden? Wordt het verbrand in een hoogoven? Het lastige is dat je de vraag die je jezelf stelt, eigenlijk stelt aan de hele keten. Vaak moet je het nu toch nog zoeken bij de kleinere, idealistische leveranciers.”

 

“Doordat we kijken naar de lange termijn kunnen we gebruikmaken van hoogwaardige materialen die gemakkelijk onderling vervangbaar zijn”

 

Waar staan jullie nu?
“Eigenlijk is dit voor ons best een spannende periode, want we willen alles klaar hebben voor het einde van de zomer. Het beste seizoen voor kinderbedden is namelijk het najaar. Uit onderzoek is gebleken dat dan de meeste kinderen worden geboren en de nesteldrang toeslaat. Daarom zijn we nu bezig met het verbeteren van de communicatie op de website. Verder is de levertijd nog wat langer dan we zouden willen doordat we de bedjes nu nog handmatig moeten maken, omdat de automatisering pas bij een serieproductie efficiënt wordt. Maar wat betreft productie zijn we er klaar voor!”

Wat hoop je te bereiken met Bettje?
“Ik heb al een idee in mijn hoofd over hoe we onderdelen uit dit bedje zouden kunnen gebruiken voor een jeugdbed, waardoor het echt met het kind meegroeit. Dat idee is nog niet concreet, maar doordat we modulair werken hebben we een mooie basis gecreëerd van waaruit veel mogelijk is.”

Stéphanie Schuitemaker

Stéphanie richt zich op het activeren en ondersteunen van bedrijven richting een circulaire economie. Zo werkt ze als communicatie-adviseur voor CIRCO, waar ze zich met name focust op online strategie voor zichtbaarheid en community building, is zij onderdeel van het kernteam van Holland Circular Hotspot, het publiek-private partnership dat zich richt op circulaire handelsbevordering en ondersteunt zij het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie op het gebied van strategische marketing en communicatie.

Stéphanie focuses on activating and supporting companies towards a circular economy. For example, she works as a communication advisor for CIRCO, where she mainly focuses on online strategy for visibility and community building, she is part of the core team of Holland Circular Hotspot, the public-private partnership that focuses on international circular business development, and she supports the Circular Manufacturing Industry Implementation Program in the field of strategic marketing and communication.

Stel een vraag

Discussieer mee