Een jaar om te leren
Oorspronkelijk komt Birgitta uit Duitsland en Oostenrijk. Haar studie in Oostenrijk bracht haar naar de TU Delft. Ze studeerde daar een jaar architectuur. En ze ontmoette er haar man. Reden genoeg om uiteindelijk in Nederland te blijven. Een groot deel van haar carrière werkte ze bij Group A als architect. Maar dit jaar nam ze dus afscheid van haar vaste baan.
Om te ontdekken waar mensen zoal mee bezig zijn op het vlak van duurzaamheid en sociaal ondernemen, organiseert Birgitta ‘stages-van-een-dag’ voor zichzelf. “Ik heb bijvoorbeeld een dag meegelopen met Lisette Magis. Zij heeft onder andere de Bouwerswerkplaats waar ze bezig is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden tot vakmensen. Heel inspirerend! En vorige week was ik bij de Fiction Factory. Zij kijken nu of ze de keten in de interieurbouw kunnen sluiten. Het interieur voor de tentoonstelling die nu in het Rijksmuseum hangt, hebben zij bijvoorbeeld circulair opgebouwd.” Niet alleen zijn deze meeloopstages een grote bron van inspiratie voor Birgitta, het is ook een mooie manier om een netwerk van gelijkgestemden op te bouwen.
Kijken naar de keten
In juni nam Birgitta deel aan de Circular Design Class – Bouw. “Ik wilde mijn kennis toetsen op het gebied van duurzame bouwmethoden en circulariteit. Wat weet ik al? Wat heb ik nog te leren? Waar zijn anderen mee bezig?” In de Class nam ze de betonconstructie van een net opgeleverd bouwproject onder de loep. “Dat was heel leerzaam, omdat je probeert terug te gaan in de keten. Je kijkt bijvoorbeeld waar het materiaal vandaan komt. Bouwen op zich is natuurlijk best vervuilend, dus het is heel goed om daar in elk geval betere keuzes in mee te nemen. In de Class leer je al ontwerpend om goede keuzes te maken.”
Het bewust naar de hele keten kijken, is één van de belangrijkste inzichten die Birgitta opdeed tijdens de Circular Design Class. “Recycling is eigenlijk een laatste redmiddel. Er zijn zoveel andere keuzes die je eerder in het proces kunt maken. Hebben we iets eigenlijk wel nodig? En als we wel iets nieuws maken: hoe zou het in de toekomst dan een ander leven kunnen krijgen?”
Discussieer mee