Modulo Milieustraten – Blogreeks Circulair Bouwen

Update

Circulair bouwen gebeurt al volop. Modulo realiseert bijvoorbeeld innovatieve, modulaire en circulaire milieustraten en Circulaire Ambachtscentra. Met de blog- en interviewreeks Care4Circulair geeft Modulo een inkijkje in circulair bouwen in Nederland.

Michiel-van-Wickeren-circulair-adviseur-Care4Circulair-webinar-inruilgarantie-Re-use-elementenpool-volgende-generatie-Modulo-Milieustraten

Foto: Michiel van Wickeren, adviseur circulaire economie bij Modulo, tijdens de bouw van het circulaire bordes van de milieustraat in Papendrecht. Hij is een van de experts die aan het woord komt tijdens het webinar ‘De nieuwe generatie milieustraten’.

Van natuurinclusief ontwerp tot hergebruik en het beïnvloeden van scheidingsgedrag. Wij zetten een selectie van artikelen op een rijtje die duidelijk de link met circulair ontwerp laten zien.

 

‘Circulaire milieustraten ontwerpen, meer dan een groen sausje’

Wat houdt dat nu eigenlijk in, het circulair ontwerpen van een milieustraat? Het is een vraag die architect Ruben Merkx van Modulo Milieustraten regelmatig krijgt. In een interview met het blog Care4Circulair geeft hij antwoord op deze en andere vragen over circulair ontwerpen. Dat is meer dan een traditioneel ontworpen milieustraat een ‘groen sausje’ geven. Zo veel wordt uit zijn verhaal wel duidelijk.

Lees hier verder.

 

‘Ontwerp milieustraat draagt bij aan circulaire economie’

Een architect die aan milieustraten werkt. Wat doe je dan? Het is een terugkerende vraag als Ruben Merkx vertelt dat hij als architect en bouwkundig ingenieur werkt bij Modulo Milieustraten. Reden met hem te praten over zijn werk als architect en het ontwerpen van milieustraten. Daarbij kijkt hij ook vooruit: naar de milieustraat van de toekomst en de rol daarvan in de circulaire economie. ‘Er is een één op-één link tussen het circulaire ontwerp van een milieustraat en het scheidingsgedrag van mensen. Daar ben ik dagelijks mee bezig en is mede ook de reden waarom ik zo graag bij Modulo werk.’ Aan het blog Care4Circulair vertelt hij daar enthousiast meer over.

Lees het hier.

> Illustratie: voorbeeld van een door architect Ruben Merkx ontworpen milieustraat van de toekomst (copyright illustratie Modulo Milieustraten).

 

Remontabel, houten ‘kathedraal’ zet wereldwijd de circulaire toon

De Triodos Bank is het meest inspirerende praktijkvoorbeeld van natuurinclusief bouwen en ontwerpen. Net op de valreep van 2019 reikte Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging de jaarlijkse award uit aan RAU Architecten. Het is de derde keer dit jaar dat het hoofdkantoor in Driebergen in de prijzen valt. Eerder al verkoos Architectenweb het gebouw tot ‘Kantoorgebouw van het jaar’ en werd het bij Cobouw het ‘Meest duurzame project’. Thomas Rau, grondlegger van het gelijknamige architectenbureau, heeft wereldwijd een voortrekkersrol op het gebied van circulair ontwerpen en bouwen. Hij stond onder meer aan de wieg van TurnToo dat bekend staat om baanbrekende innovaties als het Licht As A Service, ontwikkeld in samenwerking met Philips Lighting. Ook ontwikkelde hij samen met Modulo Milieustraten een leaseconcept voor circulaire milieustraten. Behalve dat is Rau initiator van Madaster, een databank voor materialen in gebouwen die de gebruikte grondstoffen en hun waarde vastlegt, ook van circulaire milieustraten.

Lees hier verder.

> Foto: het door RAU Architecten ontworpen hoofdkantoor van de Triodos Bank dat mede door de groene daken onderdeel is van de omliggende natuur (foto: RAU Architecten).

 

Hergebruik basis voor circulaire bouw Upcyclecentrum Almere

Houten trapleuningen en bankjes uit een oude sporthal en zwembad. Het zijn voorbeelden van materialen uit een gesloopt gebouw die in het Upcyclecentrum Almere opnieuw zijn gebruikt. Ook de balken in de stalen dakconstructie kregen een tweede leven. Die komen uit een gesloopte drukkerij die daarvoor op dezelfde locatie stond. Het Upcyclecentrum is circulair ontworpen en gebouwd. Illustratief daarvoor is ook het recyclebordes dat is opgebouwd uit U-elementen, gemaakt van ecogranulaat van asfaltwegen. Door die modulaire bouw kan het bordes worden verplaatste en aangepast. Omdat het daardoor kan ‘meebewegen’ met nieuwe ontwikkelingen is het Upcyclecentrum nu al een voorbeeld van een milieustraat van de toekomst.

Lees hier de blog.

Foto: in de gevel van het Upcyclecentrum Almere zijn onder meer de oude trapleuningen en bankjes verwerkt uit het gesloopte zwembad en de sporthal in Almere. In 2019 is het Upcyclecentrum genomineerd als BNA Beste Gebouw van het Jaar(foto boven, red.).

 

Bekijk ook de case Modulo milieustraten – Upcyclecenter Almere

Modulo milieustraten – Upcyclecenter Almere

Discussieer mee