Start met slimme oplossingen

In een wereld vol verandering worden bedrijven geconfronteerd met grote uitdagingen. Intussen vraagt de dagelijkse bedrijfsvoering zoveel aandacht dat toekomstgerichte innovatie vaak naar de achtergrond raakt. Toch is de urgentie hiervan groot én kan het bedrijven zoveel meer brengen dan alleen een bewuster gebruik van grondstoffen. Zo kan ‘circulair worden’ een aanzienlijke bijdrage leveren aan de toekomstbestendigheid en het concurrentievermogen op lange termijn.

Het goede nieuws: deze bedrijven kunnen hier concreet mee aan de slag. Gefaciliteerd door hun brancheorganisatie. Of het nu de eerste kennismaking met circulariteit is, of de volgende stap waarin circulaire stappen geïmplementeerd moeten worden. In elke fase is er een aanbod waarmee bedrijven een stap verder kunnen komen.

Stap 1 Enthousiasmeer bedrijven in jouw branche

Circulair ondernemen biedt kansen, vergroot de concurrentiepositie en creëert meerwaarde. Inspireer leden door een demonstratieworkshop circulair ondernemen aan te bieden, waar ze kennismaken met circulaire businessmodellen en – ontwerpstrategieën.

Duur: 45-90 minuten
Investering: € 400,-
Aantal deelnemers: maximaal 40

Meer weten? Neem contact op met een van onze CIRCO Hubs, of vul het interesseformulier in. Dan nemen wij contact met jou op. Liever eerst meer lezen over CIRCO? Laat je gegevens achter en we sturen je het whitepaper “Grip op je kosten en méér waarde creëren”. Met het whitepaper leer je binnen een mum van tijd hoe jij je eerste circulaire stappen kunt zetten.

Stap 2 Kansen identificeren

Slimme oplossingen zijn structureel. Heel veel oplossingen voor de huidige problemen zijn eigenlijk heel voor de hand liggend. Want het klinkt bijvoorbeeld heel logisch om als bedrijf minder grondstoffen te gebruiken. Maar hoe doe je dat? Een CIRCO Track kan hiervoor een goed startpunt zijn. Tijdens een Track gaan ondernemers in maximaal 4 dagdelen aan de slag met een eigen product of hun eigen keten en zetten de eerste circulaire stap. Aan het einde van de workshopreeks heeft elke ondernemer een circulaire propositie ontwikkeld en een roadmap. Een goede stap levert direct wat op en legt het fundament voor een echte verandering op termijn.

Duur: 3-4 dagdelen, waarvan 2x fysiek, 1x digitaal en mogelijk een follow up (fysiek)
Investering: max €1.500 voor twee deelnemers

Wil jij jouw leden op weg helpen om meer waarde uit hun product of dienst te halen en zo aan een circulaire branche te werken? Neem contact op met een van onze CIRCO Hubs, of vul het interesseformulier in en we nemen contact met jou op.

Routes naar een CIRCO Track

Zelf als activatiepartner
Als branchevereniging heb je een warm netwerk van ondernemers. Als activatiepartner activeer je de ondernemers om deel te nemen aan een CIRCO track. De uitvoering van een track wordt verzorgd door trainers, die volledig bekostigd worden uit de deelnemersbijdrage.

Via een CIRCO Hub
CIRCO heeft door het land 9 CIRCO Hubs die Tracks organiseren. De provincie subsidieert (deels) de CIRCO Hubs voor coördinatie en activatie, met als doel dat hubs regionale ondernemers activeren deel te nemen aan een Track, óf een trainer inhuren om de activatie van een Track te verzorgen. Als brancheorganisatie kun je samenwerken met een Hub en regionaal de leden van de vereniging werven voor een CIRCO Track. Wil je dit aanbod verder verkennen? Neem contact op met een van onze CIRCO Hubs, of vul het interesseformulier in en we nemen contact met jou op.

Stap 3 Implementatie circulaire kansen

Zodra er een plan ligt, is het zaak door te pakken en te zorgen dat het nieuwe aanbod wordt opgenomen in de organisatie en keten. Hoe doe je dat?

Vanuit het circular design kennisplatform Circonnect zijn 10 tools ontwikkeld om bedrijven te helpen bij de implementatiefase. Er zijn ontwerptools voor iedere stap binnen de implementatie, die aansluiten bij wat een bedrijf op dat moment nodig heeft om weer een volgende stap te zetten.

Stap 4 Word onderdeel van een netwerk

We geloven sterk in de kracht van samenwerking en in het bundelen van onze middelen, expertise en ambities om de circulaire transitie binnen verschillende branches te realiseren. Heeft jouw brancheorganisatie zelf toepasbare ontwerptools of -kennis beschikbaar? Of wil je als organisatie structureel tools inzetten om de leden te ondersteunen bij de implementatie van
circulaire kansen? We komen graag in contact om te verkennen hoe we kunnen samenwerken.