Instock – Bier van boterhammen en aardappelen

Case

“De strijd tegen voedselverspilling vraagt om creativiteit en een andere manier van werken. Als we in de restaurants bijvoorbeeld ‘groene groentesoep’ maken, is dat met opzet algemeen geformuleerd. De ene keer is de soep gemaakt van broccoli, de andere keer van courgette”
Jill PaatInstock
Instock _ Pieper bier

Uitdaging Instock

In Nederland wordt jaarlijks zo’n 2,5 miljoen ton eten verspild. Supermarkten en producenten hebben vaak overschotten of producten met imperfecties. Instock heeft als missie zoveel mogelijk van dit voedsel te redden en opnieuw waarde te geven. Bijvoorbeeld in de Instock restaurants, waar ze heerlijke gerechten maken van gered voedsel. Aardappelen en brood zijn twee van de meest verspilde producten in Nederland. Instock maakt samen met Brouwerij Troost twee biertjes om een deel van deze stroom te kunnen redden; Pieper Bier en Bammetjes Bier.

 

Circulaire ontwerpstrategie

Het brood voor Bammetjes Bier komt van Bakkersland, een leverancier van supermarkten. Voor Pieper Bier gebruiken Instock en Troost aardappel-overschotten van CêlaVíta. In deze producten zitten veel zetmeel en suikers. Daardoor kunnen ze een deel van het mout vervangen in de productie. Het brouwproces blijft vrijwel hetzelfde, maar de aardappelen moeten wel eerst gekookt worden, zodat het zetmeel goed vrij komt.

Elk flesje bier redt ongeveer twee boterhammen of twee aardappelen. Je proeft niets van de aardappelen of het brood. De aardappelen werken juist neutraliserend, wat de hoppige smaak beter naar voren brengt. Bij het brouwproces ontstaat als restproduct bierborstel, een voedzaam moutrestant. Doorgaans wordt dit ingezet in veevoer. Maar Instock gebruikt het om granola mee te maken. Deze granola verkopen ze in hun restaurants en een groot aantal Albert Heijn winkels.

> Circulaire ontwerpstrategieën: Recycling en Renew

Instock _ Bammetjes bier

Circulair businessmodel

Instock maakt gebruik van de restwaarde van verspild voedsel en speelt hiermee in op de maatschappelijke druk om deze voedselverspilling te reduceren. De biertjes kan je bestellen in de Instock restaurants. Daar zijn ze ook te koop. Daarnaast worden ze verkocht bij de Albert Heijn en in verschillende concept stores. Afhankelijk van de relatie met de leverancier wordt er wel of niet voor de restproducten betaald. De biertjes zijn niet continu in productie, maar worden alleen geproduceerd als de voorraad afneemt en er veel overschot van aardappelen of brood is.

> Circulaire businessmodel: Tussenbater – terugwinning

 

Resultaat & vervolg Instock

Instock verkent de mogelijkheden voor het brouwen van nieuwe biertjes, bijvoorbeeld een 0.0, radler of cider. In de voedselketen is er vaak een mismatch tussen vraag en aanbod. De productie ligt inmiddels hoger dan de afzet. Instock startte daarom onlangs InstockMarket.nl op: een platform waarop ze gered voedsel aanbieden aan andere (horeca) ondernemers, zodat zij ze in hun restaurants of producten kunnen gebruiken.