Uitdaging Instock
In Nederland wordt jaarlijks zo’n 2,5 miljoen ton eten verspild. Supermarkten en producenten hebben vaak overschotten of producten met imperfecties. Instock heeft als missie zoveel mogelijk van dit voedsel te redden en opnieuw waarde te geven. Bijvoorbeeld in de Instock restaurants, waar ze heerlijke gerechten maken van gered voedsel. Aardappelen en brood zijn twee van de meest verspilde producten in Nederland. Instock maakt samen met Brouwerij Troost twee biertjes om een deel van deze stroom te kunnen redden; Pieper Bier en Bammetjes Bier.
Circulaire ontwerpstrategie
Het brood voor Bammetjes Bier komt van Bakkersland, een leverancier van supermarkten. Voor Pieper Bier gebruiken Instock en Troost aardappel-overschotten van CêlaVíta. In deze producten zitten veel zetmeel en suikers. Daardoor kunnen ze een deel van het mout vervangen in de productie. Het brouwproces blijft vrijwel hetzelfde, maar de aardappelen moeten wel eerst gekookt worden, zodat het zetmeel goed vrij komt.
Elk flesje bier redt ongeveer twee boterhammen of twee aardappelen. Je proeft niets van de aardappelen of het brood. De aardappelen werken juist neutraliserend, wat de hoppige smaak beter naar voren brengt. Bij het brouwproces ontstaat als restproduct bierborstel, een voedzaam moutrestant. Doorgaans wordt dit ingezet in veevoer. Maar Instock gebruikt het om granola mee te maken. Deze granola verkopen ze in hun restaurants en een groot aantal Albert Heijn winkels.
> Circulaire ontwerpstrategieën: Recycling en Renew