Bio4Pack – Rijststro verpakkingen

Case

“Zo kunnen we van waardeloos afval weer waardevolle grondstoffen en producten maken, die na gebruik recyclebaar en composteerbaar zijn”
Patrick GerritsenDirecteur Bio4Pack en deelnemer CIRCO Track
Bio4Pack - rijststro verpakkingen

Uitdaging Bio4Pack

Na het oogsten en verwerken van rijst blijft rijststro achter. De goedkoopste en snelste manier om hier vanaf te komen, is het verbranden van het stro op de rijstakkers. Dit zorgt voor enorme smogwolken en het bedreigt de lokale biodiversiteit. Ook verdampt hierdoor veel kostbaar water op de rijstvelden. Ondanks deze nadelen zien boeren geen andere oplossing. Zij hebben namelijk maar kort de tijd om hun land weer klaar te maken voor nieuwe verbouwing. Het rijststro is bovendien toch waardeloos afval voor hen. 

In Nederland gebruiken we meer en meer kunststof verpakkingen om groente en fruit beter te bewaren, mooier te presenteren, of bij elkaar te houden. Maar consumenten en overheden hebben steeds meer aandacht voor de problemen die door kunststofafval ontstaan. En supermarkten zoeken manieren om het gebruik van plastic verpakkingen terug te dringen.

 

Circulaire ontwerpstrategie

Bio4Pack en PaperWise maken van het rijststro verpakkingen die qua eigenschappen gelijk zijn aan verpakkingen van papierpulp of karton. Met deze verpakkingen kunnen zij kunststof schalen vervangen door schaaltjes die recyclebaar zijn via de papierinzameling. Ze zijn bovendien composteerbaar, zowel thuis als industrieel. Nederlandse technologie wordt lokaal ingezet: de productie van de verpakkingen gebeurt in het land van herkomst. Ondanks transport naar Nederland is de milieu-impact van deze producten 75% lager dan vergelijkbare kunststof verpakkingen.

> Circulaire ontwerpstrategie: Recycling en Renew

 

Circulair businessmodel

Het is aantrekkelijk voor rijstboeren om hun stro te verkopen. Officieel is het namelijk verboden om het te verbranden en nu wordt hun afval geld waard. De verkoop van het materiaal zorgt ervoor dat de boeren per oogst bijna 15% meer opbrengst realiseren. Voor Bio4pack betekent het een uitbreiding van het assortiment van duurzame verpakkingen met een product dat cradle2cradle gecertificeerd is. Het heeft naast aantoonbare milieuvoordelen ook een sterk sociaal duurzaam karakter.

> Circulair businessmodel: Tussenbater – terugwinning

 

Resultaat & vervolg Bio4Pack

Op dit moment werken Bio4Pack en Paperwise samen met rijstboeren in Maleisië. Binnenkort starten zij ook een productielocatie in India. In Nederland worden de verpakkingen gebruikt in de Ekoplaza en voor biologische groente en fruit van Albert Heijn en Jumbo. Ook worden de rijststro verpakkingen gebruikt in Duitsland en Oostenrijk. Bio4Pack schat dat er eind 2019 ruim 90 miljoen verpakkingen verkocht zullen zijn en zet in op verdere uitbreiding van het assortiment met dit materiaal.