Uitdaging Rodenburg Biopolymers
Tijdens het schillen en snijden van aardappels voor de productie van patat ontstaat een zetmeelbijproduct. Deze reststroom dient als grondstof voor de productie van bioplastics door Rodenburg Biopolymers. De bioplastics zijn zowel biobased als biodegradable, wat het materiaal geschikt maakt voor unieke toepassingen.
Circulaire ontwerpstrategie bioplastic
Rodenburg combineert het aardappelzetmeel met andere bioplastics. Zo ontstaan verschillende materiaaleigenschappen, variërend in bijvoorbeeld afbreeksnelheid, sterkte en flexibiliteit. De milieu-impact van bioplastics is ongeveer de helft van een virgin (nieuw) alternatief op basis van aardolie. Momenteel heeft Rodenburg 15 bioplastics in hun portfolio. Ze leveren het bioplastic als granulaat aan klanten. Die klanten verwerken het verder tot eindproducten, bijvoorbeeld door te spuitgieten, thermovormen of blazen. In de productie kunnen zij eenvoudig overstappen naar bioplastic, alleen de verwerkingstemperatuur is lager.
Doordat het materiaal biologisch afbreekbaar is, kan het worden ingezet voor unieke toepassingen. Zo gebruikt Autostix het voor het kweken van stekjes in de tuinbouw. En Bese Elements gebruikt het materiaal voor een 3D-structuur waarmee kwetsbare ecosystemen hersteld kunnen worden, zoals een kunstmatig rif voor het herstellen van oestergroei in zee. Na zo’n zes jaar vergaat het kunststof en breekt het af in natuurlijke stoffen.
> Circulaire ontwerpstrategie: Renew (Products that Flow)
Circulair businessmodel bioplastic
Als grondstoffenproducent verkoopt Rodenburg het bioplastic materiaal direct aan verwerkers en eindklanten. De prijs van het bioplastic ligt vaak zo’n twee keer hoger dan die van virgin kunststof. Voor veel bedrijven is dit een belemmering om van virgin over te stappen naar bioplastic. Maar in de juiste toepassing heeft het ook de potentie om kosten te besparen. Zoals bij de afvalverwerking; het product breekt zelf af en hoeft daarom niet verwijderd te worden.
> Circulair businessmodel: Tussenbatermodel/terugwinnen
Resultaat & vervolg
Rodenburg focust zich op het afzetten van het materiaal in toepassingen waar de biologische afbreekbaarheid een toegevoegde waarde vormt. Daarnaast verkennen ze andere toepassingen, zoals in verpakkingen. Een knelpunt hierbij is het organiseren van de afdankfase. Door het lage volume aan bioplastics in de huidige markt is er momenteel geen afdankscenario voor consumentenafval waarin het materiaal goed verwerkt kan worden.