Uitdaging Black Bear Carbon
In Nederland worden jaarlijks bijna 7 miljoen autobanden afgedankt. Wereldwijd zijn dit er zelfs meer dan een miljard. Op dit moment worden die banden voornamelijk verbrand of gedumpt. Een klein deel wordt vermalen tot een laagwaardig product. In autobanden zit carbon black, of zwartsel in het Nederlands. Dit is een zwart poeder waarvan jaarlijks 7,2 miljoen ton wordt gebruikt als kleurstof voor allerlei toepassingen, maar voornamelijk voor banden. Voor de productie van 1 kg carbon black is het nodig 2,5 liter aardolie te verbranden. Black Bear Carbon ontwikkelde een techniek om circulair carbon black terug te winnen uit oude banden.
Circulaire ontwerpstrategie
Eerst vermaalt Black Bear de band en halen zij het staal eruit. Zo is het klaar voor recycling. Het rubber granulaat wordt vervolgens in een pyrolyse proces gescheiden tot olie, gas, en carbon black. Black Bear kan 40% van het rubbergranulaat omzetten in carbon black. Het gas gebruiken ze om energie mee op te wekken voor de eigen fabriek. Black Bear bekijkt nog of het restproduct – de olie die overblijft van het overige rubbergranulaat – inzetbaar is als grondstof voor de chemische industrie. Met elke kilo op deze manier geproduceerde carbon black, bespaart Black Bear 5 kilo CO₂ uitstoot.
> Circulaire ontwerpstrategie: Duurzaamheid, Demontage & Reassemblage
Circulair businessmodel
Naast de milieuvoordelen heeft deze manier van produceren vooral ook financiële voordelen. De productiekosten van carbon black uit olie zijn afhankelijk van de fluctuerende prijs van aardolie. De methode van Black Bear kan gebruik maken van de bestaande infrastructuur voor inzameling van afgedankte banden. De voorradige grondstof, het jaarlijks afgedankte volume banden, is enorm. Voor gebruikers van carbon black is het niet alleen aantrekkelijk vanwege de lagere kosten. Het is ook een duurzaam alternatief en de kwaliteit is hoog. De grootste uitdaging voor Black Bear zit hem in de tijd die het bij de grote bedrijven duurt om het materiaal, met deze vernieuwende manier van productie, goedgekeurd te krijgen.
> Circulair businessmodel: Tussenbater recovery
Resultaat & Vervolg Black Bear Carbon
Black Bear startte de grootschalige productie van carbon black in 2016 in een eerste proeffabriek in Nederweert. Hier verwerkten zij ongeveer een miljoen banden per jaar tot 5 kiloton carbon black. Ook leverde dit 3 kiloton staal en een megawatt uur aan groene energie. In februari 2019 sloot deze fabriek na een brand. Maar Black Bear zet door in samenwerking met het Duitse MMEC Mannesmann. Dit bedrijf specialiseert zich in het bouwen van fabrieken voor raffinage processen in de chemische en petrochemische industrie. Met een derde partner, Pyrolytec, gaan zij een fabriek opzetten in Bitterfield, Duitsland. Het doel is om uiteindelijk wereldwijd op te kunnen opschalen naar tientallen losstaande fabrieken. Die fabrieken kunnen door een lokale partner worden bemand, met Black Bear als partner en leverancier van de technologie.