Circulair bouwsysteem – Studio HUP

Case

"Samenwerking is belangrijk in een circulaire economie. Je leert elkaar niet meer te zien als concurrenten maar juist gebruik te maken van elkaars competenties."
Erik ReitsmaOntwerper Studio HUP en deelnemer CIRCO Track
18. Studio HUP 1

Uitdaging

Studio HUP is opgericht door drie interieurontwerpers. Zij zagen dat er in de interieurbouw veel afval wordt geproduceerd en dat de specialistische machines maar twintig procent van de tijd in gebruik zijn. Om het materiaal en de machines beter in te zetten ontwierpen ze vakantiehuisjes, die met deze overcapaciteit gefabriceerd konden worden. Door deze ontwikkeling kregen ze steeds vaker de vraag naar huisjes voor permanente bewoning. Om hieraan te kunnen voldoen bedachten ze een bouwsysteem voor duurzame kleine huisjes. Goed passend bij de filosofie achter de Tiny House-beweging, zonder per se heel klein te hoeven zijn. Een minimale ecologische voetafdruk, verplaatsbaar en remontabel.

Circulaire ontwerpstrategie

De huizen van Studio HUP zijn ontworpen vanuit een modulair systeem met een doosconstructie van plaatmateriaal. Eén persoon kan de losse modules tillen, waardoor er snel gebouwd kan worden op vrijwel iedere locatie, omdat er geen kraan nodig is. Het plaatmateriaal is recyclebaar, het kan worden vermalen en weer tot nieuwe platen worden geperst. Door het circulaire bouwsysteem kan het huis gedemonteerd en ergens anders weer opgebouwd worden, zonder dat het blijvende sporen in de omgeving achterlaat. Dit voorkomt veel afval en maakt ook materiaalbesparing mogelijk door hergebruik en tijdelijk gebruik. Passend bij het duurzame idee van de huisjes is het ook mogelijk om ze passief te bouwen. Dit houdt in dat ze door goede isolatie, een luchtdichte schil en het ventilatiesysteem, thermisch comfortabel blijven zodat het energieverbruik ten behoeve van koeling en verwarming laag is.

> Circulaire ontwerpstrategieën: Standaardisatie & Compatibiliteit en Demontage & Reassemblage

Circulair businessmodel

De huizen worden op dit moment nog op dezelfde manier verkocht als reguliere huizen, maar door het netwerk van ketenpartners, dat nodig is om circulair te bouwen, kan Studio HUP haar klanten veel voordelen bieden. Ze zijn betrokken bij het ontwerp van de woningen, maar assisteren ook in het verkrijgen van vergunningen en blijven betrokken bij de productie en plaatsing via hun ketenpartners. Eén van de voordelen hiervan is dat ze heel snel kunnen werken, want de plaatsing van een huisje kost maar één of twee weken.

> Circulair businessmodel: Tussenbatermodel/recovery

Resultaat & vervolg

Op dit moment zijn er twee huizen met dit bouwsysteem geproduceerd, wordt er één in herontworpen vorm verplaatst en zijn een aantal andere in de ontwerpfase. Studio HUP merkt dat het aanbod van duurzaam gebouwde kleine woningen beantwoordt aan een vraag uit de markt, niet alleen voor permanente bewoning maar ook voor tijdelijke woningen en aanleunwoningen.