Circulaire afvalbak – Lune

Case

“Het is echt niet erg als er nog gaten in je circulaire propositie zitten, vijf procent is beter dan nul. Gaandeweg kom je vanzelf partners tegen die je willen helpen en met wie je gaat samenwerken.”
Wido van den BoschManaging Director Lune en deelnemer CIRCO Track
2. Brink industrial

Uitdaging

In 2003 nam Brink Industrial Lune over, een Engels bedrijf dat plantenbakken maakte. In de loop van de tijd stapte het bedrijf over van plantenbakken naar afvalbakken, omdat de verkoop hiervan minder afhankelijk is van economische ontwikkelingen. Rond 2013 werd ook het VANG programma gelanceerd. Eén plus één was twee: Lune sloot zich aan bij de ‘green deal circulair inkopen’ en begon de circulaire afvalbak in de markt te zetten.

Circulaire ontwerpstrategie

Lune maakt circulaire afvalscheidingssystemen voor zowel binnen als buiten. De afvalbak voor binnen is gemaakt van gerecycled materiaal en kan door de modulaire opbouw gemakkelijk gerepareerd en aangepast worden aan nieuwe afvalstromen. De gebruiker kan kiezen voor verschillende samenstellingen van bakken, afhankelijk van het afval dat het bedrijf of de persoon wil of kan scheiden. In een speciale refurbishment werkplaats worden de gebruikte onderdelen hergebruikt in nieuwe producten. Ook kunnen de verschillende onderdelen gerepareerd worden. Lune heeft, naast de prullenbakken voor binnenshuis, ook een logistiek concept ontwikkeld voor buitenshuis. Het betreft grootvolume afvalbakken voor binnensteden (Bubble), die door hun volume minder vaak geleegd hoeven te worden.

> Circulaire ontwerpstrategieën: Standaardisatie en Aanpasbaarheid & Opwaardeerbaarheid

Circulair businessmodel

Het bedrijf werkt met verschillende soorten businessmodellen en contracten. Klanten kunnen de afvalbakken kopen, leasen en huren. Daarbij biedt Lune altijd aan het product terug te nemen om het te refurbishen. De modulaire opbouw van de afvalbak heeft bij het bedrijf tot een kostenbesparing geleid. Doordat ze de verschillende onderdelen van de afvalbak altijd in huis hebben kan aan elke wens van de klant worden voldaan, zonder dat er voor elke order een compleet nieuwe afvalbak geproduceerd moet worden. Op het laatste moment kan ook de kleur en samenstelling nog gewijzigd worden.

> Circulaire businessmodellen: Toegangsmodel en Tussenbatermodel – hergebruik

Resultaat & vervolg

Inmiddels staan de Lune afvalbakken op veel plekken, van ministeries en bedrijven tot op straat in Berlijn. Over het algemeen kopen klanten de bakken en worden ze nog weinig geleased of verhuurd. Inkopers blijken vaak te gaan voor de op het eerste oog goedkoopste optie, terwijl de ‘total cost of ownership’ bij lease meestal goedkoper is. Sinds kort is Lune uitgebreid met ‘Made circular by’. Hierbij helpt Lune andere bedrijven met het vinden van circulaire oplossingen.