Circulaire gevels – Kloeckner Metals ODS Nederland

Case

"Kloeckner test nieuwe 'Gevel as a Service' model, waarbij betaald wordt over de periode van gebruik"
Ron JacobsSales manager Kloeckner Metals ODS Nederland en deelnemer CIRCO Track
5. Kloeckner 2

Uitdaging

Kloeckner Metals ODS Nederland is distributeur van metalen halffabricaten voor de bouw, en is onder meer groot in het leveren van staalprofielen van het Zwitserse bedrijf Jansen. Kloeckner constateerde onlangs een verandering in de markt en toenemende interesse in circulair bouwen. Daarnaast is bekend dat de staalproducten van Kloeckner een goede potentie voor hergebruik hebben. Daarom wilde Kloeckner een circulair project opstarten, waarvoor ze op zoek gingen naar ketenpartners. Deze vonden ze tijdens een CIRCO Track in 2018. Met ketenpartners in de architectuur, gevelbouwers, installatietechniek en onderhoudsbedrijven zijn kansrijke mogelijkheden geïdentificeerd. Bijvoorbeeld het bouwen van tijdelijke woningen of het uitbreiden van bestaande bouw door ‘optoppingen’ op daken.

Circulaire ontwerpstrategie

Kloeckner is betrokken bij verschillende circulaire proefprojecten, waarin gevels met hun staalprofielen worden gebruikt. Dit zijn hergebruikte en herbruikbare profielen die remontabel moeten zijn. Er moet worden gewerkt met andere bouwverbindingen dan gebruikelijk: ze kunnen niet gelast of in beton verankerd worden. De hergebruikte bouwcomponenten werden gevonden doordat Kloeckner een ‘oogstkaart’ bijhoudt met mogelijk herbruikbare onderdelen. De onderdelen van circulaire proefprojecten worden op hun beurt weer vastgelegd in een materialenpaspoort.

> Circulaire ontwerpstrategieën: Duurzaamheid, Standaardisatie en Onderhoud & Reparatiegemak

5. Kloeckner 1

Circulair businessmodel

In de gestarte proefprojecten test Kloeckner nieuwe financieringsconstructies. Bijvoorbeeld het leasen van een gevel, waarbij betaald wordt over de periode van gebruik, terwijl Kloeckner het onderhoud van de gevel op zich neemt. Of er wordt bij de verstrekking van de onderdelen een afspraak gemaakt over een take-back systeem, waarbij Kloeckner de componenten terugneemt aan het einde van de levensduur van het gebouw. Daarnaast zijn ze gestart met een ‘Gevel as a Service’ model. Dit houdt in dat Kloeckner kosteloos profielen leent voor een gevel en hierbij extra diensten verstrekt rond de installatie en het onderhoud, die wel in rekening worden gebracht.

> Circulaire businessmodellen: Toegangsmodel en Tussenbater:repair/recovery

Resultaat & vervolg

Een van de proefprojecten is een ‘optopping’ op het kantoor van de Amsterdamse DOOR Architecten. Dit was oorspronkelijk een mobiele werkplek op het terrein van C-Beta. Bij C-Beta zijn ook de eerste circulaire puien in gebruik genomen. Daarnaast is Kloeckner deelnemer in het Green Transformable Buildings Lab, waarin het bedrijf het eerste circulaire paviljoen heeft geproduceerd. Verder zijn ze bezig de gestarte samenwerkingen te formaliseren in een overkoepelende stichting met een neutrale leiding.