Uitdaging
De productie van moderne elektronica vereist veel waardevolle grondstoffen en bij de afdanking ervan kunnen schadelijke stoffen vrijkomen. Op de zakelijke markt voor IT hardware is een klein deel van de klanten altijd op zoek naar de meest recente modellen die de beste prestaties leveren, terwijl een groot deel van de markt de computer voornamelijk gebruikt voor e-mail, internet en tekstverwerken. Infotheek Group wil de levensduur van IT hardware verlengen door hergebruik van apparatuur op verschillende manieren te stimuleren.
Circulaire ontwerpstrategie
Eén van de methoden van Infotheek Group is het refurbishen van hardware. Ze kopen oude apparatuur op bij bedrijven die nieuwe modellen aanschaffen. Deze apparatuur wordt van binnen en buiten schoongemaakt, harde schijven worden gewist, software wordt geüpdatet en waar nodig worden versleten onderdelen vervangen. Ongebruikte voorlaatste modellen die door andere verkopers worden afgedankt om het assortiment te vernieuwen, worden tegen een zachtere prijs verkocht. Infotheek gebruikt ook verhuurmodellen voor organisaties die tijdelijk hardware nodig hebben, zodat zij geen nieuwe modellen hoeven aan te schaffen. Bijvoorbeeld op evenementen of scholen die willen proefdraaien met een nieuwe lesmethode.
> Circulaire ontwerpstrategieën: Onderhoud & Reparatie, Opwaardeerbaarheid, Demontage & Reassemblage
Circulair businessmodel
Met ‘Hardware-as-a-Service’ betalen klanten per maand voor apparatuur en biedt Infotheek een terugnamegarantie. Door gebruik te maken van refurbished IT hardware, kan een gebruiker tot 60% kosten besparen. Verder biedt Infotheek een voordeel aan bedrijven van wie zij de oude hardware overnemen. Ze garanderen veilige datavernietiging, betalen voor de restwaarde en zorgen ervoor dat de apparatuur geen e-waste wordt. Partijen worden in bulk opgekocht, refurbished, en kunnen op verschillende manieren worden afgezet. Via het merk Central Point leveren zij direct aan de professionele markt, via het merk Flex IT Distribution worden resellers bediend. Door te opereren op deze schaal kan Infotheek de marges vergroten.
> Circulair businessmodellen: Prestatie model, Tussenbater recovery, 2e hands markt
Resultaat & vervolg
Infotheek Group is sinds 1991 actief en bewijst dat de circulaire aanpak in de hardware werkt. Het bedrijf heeft nu 20 vestigingen in 12 landen, er werken ruim 900 medewerkers en ze hebben een omzet van 750 miljoen euro per jaar. Ze beschikken met twintigduizend vierkante meter over de grootste refurbishment faciliteiten van Europa. Daarmee is Infotheek Group de Europese marktleider op het gebied van circulaire IT hardware en één van de grootste IT-leveranciers van Europa.