Uitdaging
Vepa fabriceert duurzaam kantoormeubilair en werkt al jaren op circulaire wijze, voordat dit een begrip werd. Vepa fabriceert al haar producten in Nederland, uitsluitend met regionale grondstoffen. Het doel is om binnenkort volledig afvalloos te produceren. Dit proberen zij te bereiken door hergebruik te verkiezen boven recycling, ook als het gaat om hergebruik van onderdelen van andermans meubels.
Circulaire ontwerpstrategie
Vepa werkt volgens het principe van Design to Repair. Er worden geen samengestelde materialen gebruikt en stoffen worden niet verlijmd. Meubels worden modulair ontworpen zodat bruikbare onderdelen na een eerste gebruik opnieuw kunnen worden ingezet en kapotte onderdelen gemakkelijk zijn te vervangen. Waar mogelijk wordt liever hout dan staal gebruikt omdat dit een lokaal verkrijgbare en hernieuwbare grondstof is. Er wordt zo gewerkt dat er zo min mogelijk productieafval over blijft. Restmateriaal wordt zoveel mogelijk weer in de eigen productie ingezet. Textielresten worden bijvoorbeeld tot vilt geperst en gebruikt in akoestische wanden. Er wordt ook vilt gemaakt van gerecyclede plastic flesjes die door Plastic Whale uit de Amsterdamse grachten zijn gevist. Dit vilt wordt toegepast in een speciale productlijn waar het materiaal een belangrijk onderdeel is van de uitstraling van het meubilair.
> Circulaire ontwerpstrategie: Standaardisatie & Compatibiliteit en Demontage & Reassemblage
Circulair businessmodel
Producten van Vepa worden verkocht aan klanten maar ze hanteren ook een Product-as-a-Service model. In dat laatste geval wordt kan de klant het meubilair voor een bepaalde periode gebruiken, maar blijft Vepa eigenaar en repareert het indien nodig. Vepa neemt na de gebruiksperiode het meubilair weer terug om het opnieuw in te zetten of de materialen te recyclen. Daarnaast revitaliseren ze bestaande meubels bij de klant. Hierbij worden meubels geïnventariseerd op herbruikbare onderdelen. Alleen de onderdelen die aan vervanging toe zijn worden verwisseld, ook als nieuwe onderdelen op maat gemaakt moeten worden. Hiervoor werkt men altijd met grote productoplages. Op deze manier kan tegen aanvaardbare kosten voldaan worden aan de vraag van de inkoper of aanbesteding om circulair gebruik te maken van het oude meubilair.
> Circulair businessmodel: Toegangsmodel en Tussenbater – repair / recovery
Resultaat & vervolg
Vepa wil al haar grondstoffen volledig circulair maken. Hiervoor zijn zij nieuwe samenwerkingsverbanden gestart met andere producenten, materiaalfabrikanten, onderzoeksinstellingen, en de overheid. Ze onderzoeken mogelijkheden om nieuwe duurzame materialen en restmaterialen te gebruiken, nieuwe productiemethodes, en nieuwe circulaire producten en diensten.