Circulaire productlijn ROOND – Leferink Office Works

Case

“Aan de ene kant zagen we een afvalstroom die werd vernietigd en aan de andere kant de vraag naar circulaire inrichting. Met onze ROOND-producten kunnen we op beide een antwoord geven.”
Anouk GeerdinkAccountmanager Leferink Office Works en deelnemer CIRCO Track
14. Leferink

Uitdaging

Leferink Office Works zag veel afgedankt kantoormeubilair op de vuilstort belanden en wilde daar verandering in brengen. Momenteel wordt afgedankt meubilair retour genomen als de klant dit wenst. Eerst bekijkt Leferink of het weer opnieuw ingezet kan worden bij externe partijen. Als dat niet kan wordt het oude meubilair verwerkt tot een nieuw product. De circulaire bank is hier een voorbeeld van. De casco constructie van de bank is gemaakt van afgedankte bureaubladen. Uit de bureaubladen worden ook krukjes gemaakt met daarop een QR-code die laat zien waar het materiaal eerder is toegepast.

Circulaire ontwerpstrategie

De hele bank is met een ‘design for disassembly’-strategie ontworpen. Zo wordt de constructie bijvoorbeeld niet verlijmd, maar verbonden met schroeven. Hierdoor kan de bank in de toekomst gemakkelijk uit elkaar gehaald worden en kan er een nieuwe toepassing gevonden worden voor de materialen en onderdelen. De productie van de bankjes gebeurt in samenwerking met dochteronderneming KP Interieur, waar de meubels verbouwd worden. De bankjes worden bekleed met gerecycled textiel van Enschede Textielstad door stoffeerderij Hassing, waar onder anderen Syrische statushouders werken. Voor de stoffering van de bank is het ook een optie om te kiezen voor een gerecyclede stof van bijvoorbeeld oude spijkerbroeken.

> Circulaire ontwerpstrategieën: Reparatie, Opwaardeerbaarheid & Demontage

Circulair businessmodel

Met het circulaire meubilair kan Leferink voldoen aan de groeiende vraag naar duurzaam meubilair en circulaire dienstverlening door milieubewuste bedrijven. Een bijkomend voordeel voor het bedrijf is dat ze het oude materiaal niet als afval hoeven te laten verwerken. Waar mogelijk worden bruikbare onderstellen van bureaus hergebruikt onder de nieuwe bureaus. Teruggenomen bureaubladen die niet opnieuw te gebruiken zijn worden verwerkt tot het casco van banken. Momenteel is Leferink aan het bekijken wat de mogelijkheden zijn van lease en verhuur. Als blijkt dat hier vraag naar is, gaat Leferink deze diensten aanbieden voor zowel de circulaire als de reguliere productlijnen.

> Circulair businessmodel: Tussenbatermodel/terugwinnen

Resultaat & vervolg

Leferink wil de volgende stap zetten met de introductie van meer circulaire meubels in de nieuwe productlijn ROOND. Het bedrijf bekijkt de mogelijkheden om de huidige afzetkanalen uit te breiden met nieuwe businessmodellen, bijvoorbeeld circulaire onderhoudscontracten en lease of verhuur van het meubilair. Voor de huidige circulaire productlijn werkte Leferink samen met drie vaste partners. Als het assortiment wordt uitgebreid zullen meer en intensievere samenwerkingen volgen.