Circulaire werkschoen – EMMA Safety Footwear

Case

“Emma heeft controle over de keten totdat het product wordt verkocht. We moeten ons verhaal overbrengen op klanten zodat we hen motiveren mee te doen en samen de keten te sluiten, bijvoorbeeld door gebruikte schoenen terug te sturen.”
Ronny van der WegenProduct development manager en deelnemer CIRCO Class
30. Emma 1

Uitdaging

Al vanaf de oprichting in 1931 creëert EMMA Safety Footwear positieve sociale impact door te kiezen voor diversiteit en inclusiviteit in haar organisatie. Momenteel werken er meer dan 100 mensen bij EMMA Safety Footwear met een afstand tot de arbeidsmarkt. EMMA Safety Footwear maakt kwalitatieve werkschoenen voor elke sector. Werkschoenen worden intensief gebruikt, en voor de zwaarste beroepen wel eens per jaar vervangen. Dit resulteert in een grote reststroom van schoenen. Daarom ontwikkelde EMMA de Amazone schoen; de eerste circulaire en volledig recyclebare werkschoen.

Circulaire ontwerpstrategie

De circulaire werkschoen is ontworpen voor een lange levensduur. De leren hiel is bijvoorbeeld vervangen door het slijtvastere TPU. Voor de rest van de buitenkant is gekozen voor oil nubic; dit leer is vetter waardoor het ook zonder onderhoud langer soepel blijft en minder snel slijt. In de TPU hiel zitten sleuven waar de stiksels invallen zodat ook deze minder snel slijten. Daarnaast is het bovenste veterhaakje vervangen door een oog, aangezien deze regelmatig kapot ging. De afgelopen jaren bracht EMMA alle materialen in hun producten tot in detail in kaart. In al hun schoenen vervangen ze de schadelijke en niet-recyclebare materialen door duurzame en recyclebare alternatieven. In de constructie van de schoen zijn wel concessies gedaan op recyclebaarheid om veiligheid en comfort te waarborgen. Bij de materiaalkeuze wordt al rekening gehouden met de nieuwe toepassingen waarin het materiaal wordt hergebruikt. Het TPU is bijvoorbeeld bruikbaar in isolatiemateriaal, en van het leer worden persproducten gemaakt. Bij EMMA worden gebruikte schoenen handmatig met een multitool gedemonteerd en in mono-stromen gescheiden.

Circulair businessmodel

Partnerbedrijf COFA organiseert de inzameling van de schoenen. Normaal betalen dealers 0,40 €/kg voor het afdanken van werkschoenen, bij EMMA is inzameling gratis om de retourstroom op gang te krijgen. Recycling en inzameling is nog niet winstgevend, maar het project bevindt zich nog in de opstartfase. Door hoogwaardige nieuwe toepassingen voor hun materialen te vinden hoopt EMMA uiteindelijk meer te verdienen met hun reststromen. De extra kosten berekent EMMA niet door aan haar klanten. Ze zien het als investering in de toekomst en vinden dat klanten niet meer hoeven te betalen voor duurzame producten.

Resultaat & vervolg

Voor opschaling worden de mogelijkheden voor mechanische demontage verkend, bijvoorbeeld door samenwerking met partners. Daarnaast wil EMMA stappen ondernemen om draagvlak en bewustwording bij dealers en gebruikers te vergroten en het inleveren van schoenen te stimuleren, bijvoorbeeld door hen te informeren over de milieuwinst middels een materialenpaspoort.

20191021_120842

EMMA bij de expo van CIRCO tijdens Dutch Design Week 2019