Uitdaging
706 Seating Group is een meubelfabrikant. Ze ontwikkelen en produceren onder andere bureaustoelen, die via dealers (project-, horeca-, of woninginrichters) verkocht worden aan eindgebruikers. Dealers krijgen steeds vaker de vraag om gebruikte stoelen te leveren en om oude stoelen terug te nemen. Vaak zijn deze stoelen nog goed en met enig onderhoud geschikt te maken voor hergebruik. Dealers zamelen de stoelen in bij hun klanten en leveren deze aan 706 die de stoelen opknapt voor hun Re-Use lijn.
Circulaire ontwerpstrategie
Bij binnenkomst worden de stoelen geselecteerd die geschikt zijn voor hergebruik. Stoelen met een lage waarde of met grote gebreken worden in mono-stromen gescheiden en aangeboden ter recycling. Waardevolle onderdelen worden opgeslagen als reserve-onderdelen. De geschikte stoelen worden gedemonteerd en alle onderdelen worden nagekeken en gereinigd. Het vet in het onderstel wordt vervangen en de bekleding wordt gestoomd, of vervangen in het geval van intensieve gebruikssporen. Momenteel is het lastig om kapotte onderdelen, zoals bijvoorbeeld een armleuning, te vervangen. De oude stoelen komen veelal van concurrenten en het verkrijgen van reserveonderdelen is daardoor niet altijd mogelijk. In de toekomst wil 706 Seating Group een ‘universeel’ koppelstuk ontwikkelen waarmee ze bijvoorbeeld hun eigen armleuningen op andere stoelen kunnen monteren. Partner GP Groot zamelt de reststromen van 706 in, zij geven regelmatig feedback over hoe ze hoogwaardigere mono-stromen kunnen realiseren of wanneer ze juist te fanatiek scheiden terwijl de waarde van de stroom laag is.
> Circulaire ontwerpstrategie: Demontage & Reassemblage
Circulair businessmodel
De refurbished stoelen krijgen een gold, silver, of bronze label op basis van hun staat. De stoelen worden aangeboden via de website van 706 Seating Group als Re-Use lijn. De prijs van de stoelen ligt op 40-65% van de nieuwprijs. Om het businessmodel te sluiten moet zo’n 50% van de ingezamelde stoelen hergebruikt worden. Vooral de logistiek is bepalend voor succes, daarom haalt 706 de gebruikte stoelen alleen op wanneer ze nieuwe komen brengen.
> Circulair businessmodel: Recycle
Resultaat & vervolg
Het inzamelen van grote volumes stoelen is nog lastig. 706 Seating Group heeft geen direct contact met eindgebruikers. Voor het promoten van inzameling en hergebruik zijn ze dus afhankelijk van hun dealers. Daarom probeert 706 de dealers actief te motiveren producten in te zamelen, zo hebben ze een certificaat dat belooft de oude stoelen zo hoogwaardig mogelijk te verwerken en bieden ze korting op de gebruikelijke verwijderingskosten.