Hergebruik van systeemwanden – Intermontage

Case

“Hergebruik van systeemwanden vraagt om een verandering in de hele keten. Wij moeten anders ontwerpen en gaan refurbishen, leveranciers moeten hun materiaal geschikt maken voor upgrades of recycling, en klanten moeten de waarde inzien van hergebruik.”
Thomas LeurinkOperationeel manager Intermontage en deelnemer CIRCO Track
34. Intermontage 1

Uitdaging

In kantoren en onderwijsinstellingen worden vaak verschillende ruimtes gecreëerd door systeemwanden te plaatsen. Deze wanden zijn demonteerbaar en geschikt voor hergebruik. Om hergebruik te stimuleren initieerde NEBIFA, de branche-organisatie van fabrikanten van systeemwanden, een CIRCO Track voor haar leden. De CIRCO Track stimuleerde Intermontage om hergebruik en het ontwerpen voor hergebruik van hun wanden verder te onderzoeken en te verbeteren.

 

Circulaire ontwerpstrategie

Een systeemwand bestaat uit een aluminium frame met daarin panelen van gips, melamine, glas of staal. Op verzoek van klanten demonteert Intermontage bestaande systeemwanden, zowel van hun eigen merk als die van concurrenten. Deze worden vervolgens opgeknapt voor hergebruik in hetzelfde of een ander gebouw. De oude wanden worden op maat gemaakt en krijgen een esthetische upgrade. Hierbij probeert Intermontage om zoveel mogelijk materiaal opnieuw te gebruiken, maar soms moeten panelen worden vervangen, bijvoorbeeld om te voldoen aan akoestische eisen. Intermontage scheidt dan de afvalstromen en biedt ze aan voor recycling.

Het refurbishen stimuleerde Intermontage om de eigen wanden anders te gaan ontwerpen, om zo het proces te vereenvoudigen. Nu bouwen ze wanden bijvoorbeeld modulair op, ze beperken het gebruik van lijm en kit en ze standaardiseren bevestigingsmethoden. Dit versimpelt (de)montage van de wanden, wat veel tijd en kosten bespaart. Nieuwe materialen die worden toegepast zijn bij voorkeur volledig recyclebaar en Cradle to Cradle-gecertificeerd, en er wordt alleen FSC/PEFC-gecertificeerd hout gebruikt.

Circulaire ontwerpstrategieDuurzaamheid, Onderhoud & Reparatie, Opwaardeerbaarheid, Demontage & Reassemblage

 

Circulair businessmodel

Intermontage verkoopt zowel de nieuwe als hergebruikte wanden nog met een klassiek businessmodel. De prijs van een hergebruikte wand ligt dichtbij de prijs van een nieuwe wand, omdat demontage, opslag en refurbishing kostenintensief zijn. Intermontage ziet wel de vraag bij klanten sterk toenemen om oude wanden terug te nemen. Daarnaast vragen hun klanten steeds meer naar lease-constructies, maar dat is op dit moment nog moeilijk te realiseren in verband met de benodigde voorfinanciering.

Circulair businessmodel: Tussenbater recovery / 2e hands markt

 

Resultaat & vervolg

Intermontage gaat verder met het optimaliseren van het ontwerp van de wanden, om zo ook refurbishing te vereenvoudigen. Daarnaast zoeken ze naar samenwerkingen met hun toeleveranciers voor het verkennen van de mogelijkheden voor het upgraden van materialen. Ook loopt er een pilot voor het refurbishen van mobiele paneelwanden voor het opdelen van ruimtes.