Uitdaging KeyKeg
Traditionele bierfusten zijn van staal. Dit systeem van hervulbare fusten werkt goed voor de traditionele biermarkt. Maar de fusten zijn kostbaar in aanschaf en door het gewicht kan er naar ratio minder drank worden vervoerd per vrachtwagenrit. KeyKeg biedt een lichtgewicht alternatief, dat voor 81% na gebruik is in te zetten als grondstof voor de productie van nieuwe fusten.
Circulaire ontwerpstrategie
KeyKeg maakt gebruik van de ‘bag-in-keg’ technologie. Een lichtgewicht, dubbelwandig PET fust met daarin een zak van aluminium laminaat. Door deze combinatie wordt de drank niet blootgesteld aan zuurstof of drijfgas, wat de kwaliteit en houdbaarheid waarborgt. Voor de basecup en gripring gebruikt KeyKeg 100% recycled PP. In totaal bestaat het fust nu uit 30% gerecycled materiaal, dit percentage stijgt jaarlijks. Om de voedselveiligheid te garanderen bestaat de binnenzak uit virgin materiaal.
De KeyKegs zijn verkrijgbaar in drie inhoudsmaten: 10, 20 en 30 liter. De fusten zijn lichtgewicht, de 30L variant weegt slechts 1,5kg. Wanneer het fust leeg is, wordt het ontlucht middels een speciale ontluchtingstool. De KeyKeg wordt opgehaald door de reguliere afvalstromen of middels één van de partners van OneCircle. Momenteel wordt 81% van een KeyKeg na gebruik ingezet als grondstof voor de productie van nieuwe KeyKegs, wanneer het retour komt bij de producent.
> Circulaire ontwerpstrategie: Standaardisatie, Demontage & Reassemblage, Recycle
Circulair businessmodel
Het in gebruik nemen van KeyKeg vraagt geen grote investeringen en is daardoor uitermate geschikt voor de trend van micro-brouwers en speciaalbieren. Indien gewenst, kan men het fust via de webshop in kleine aantallen aankopen. De klant kan op transport tot wel 65% van de kosten besparen. Door het lichte gewicht en het compacte ontwerp kan per transport 25-30% meer drank worden vervoerd. Daarnaast is het mogelijk om het fust te tappen met lucht in plaats van CO2, wat de horecaondernemer extra besparingen oplevert.
> Circulair businessmodel: Tussenbater recovery
Resultaat & vervolg KeyKeg
In 2006 kwam de eerste KeyKeg op de markt. Inmiddels zijn er wereldwijd KeyKegs in gebruik voor zowel bier, wijn, frisdranken en andere dranken. Hoewel het fust recyclebaar is, is het bedrijf daarbij afhankelijk van de recyclingtechnologie in de regio van de klanten. KeyKeg werkt daarom samen met OneCircle aan het opzetten van een wereldwijd collectiesysteem voor de fusten, zonder extra vervoersbewegingen. Doel is om de gebruikte fusten in te zamelen, te verwerken en als grondstof te gebruiken voor nieuwe fusten. Zo kunnen zij de materiaalketen sluiten.