Uitdaging ProLiFeX
Zo’n 30 tot 40 procent van het huishoudelijk verpakkingsafval bestaat uit folies. Momenteel worden deze folies maar beperkt gebruikt in hoogwaardige toepassingen. Nieuwe folies bestaan uit virgin materiaal, veelal LDPE. Attero, TUSTI, Oerlemans Packaging en Pokon Naturado deden samen mee aan een CIRCO Track. Na aansluiting van TU Eindhoven en Dow Benelux leidde dat tot de start van project ProLiFeX. De deelnemers van dit project ontwikkelen samen een kwalitatief granulaat uit de foliestroom. Zij passen dit granulaat vervolgens toe in de productie van nieuwe folies. Het einddoel is Pokon’s verpakkingen voor meststoffen en potgrond te maken van dit granulaat.
Circulaire ontwerpstrategie
Attero sorteert folies uit het huishoudelijk restafval en PMD-afval door middel van wind shifters en infrarooddetectie. Zij versnipperen, wassen en recyclen dit folie daarna tot granulaat. TUSTI en de TU/e zijn betrokken als kennispartner om de kwaliteit van het granulaat te waarborgen en optimaliseren. Zij evalueren samples van Attero, die vervolgens het recyclingproces aanpast om het recyclaat te verbeteren, bijvoorbeeld door het waswater eerder te verversen. Oerlemans gebruikt het granulaat uiteindelijk om folie van te blazen.
Een kritieke factor voor het blazen van goede folies is de zuiverheid van het granulaat. Optimalisatie van het sorteer- en recyclingproces is daarom nodig om de kwaliteit te verhogen. Daarnaast worden additieven en virgin kunststoffen van Dow toegevoegd. Het streven is om zoveel mogelijk gerecyclede folies toe te passen voor de productie van nieuwe folies. In het enkellaagse folie voor het verpakken van meststoffen is dit eenvoudiger te realiseren. Dit heeft te maken met de lagere eisen voor sterkte en uitstraling. Voor complexere meerlaagse folies is dit moeilijker, daarvoor gelden namelijk hogere eisen.
> Circulaire ontwerpstrategie: Opwaardeerbaarheid,, Demontage & Reassemblage, Recycle
Circulair businessmodel
Naar aanleiding van de ‘European Strategy for Plastics’ en toenemende druk vanuit de maatschappij, stellen steeds meer grote ‘brand-owners’ doelen ten aanzien van het gebruik van gerecycled materiaal in hun verpakkingen. Project ProLiFeX heeft een doorlooptijd van tweeënhalf jaar. De uitvoering is in samenwerking met Topsector Energiesubsidie (Joint Industry Project) van het Ministerie van Economische Zaken. Aan het einde van het traject blijft het ontwikkelde granulaat eigendom van Attero. Zij brengen het op de markt, met een kwaliteit en bijbehorende prijs die dicht in de buurt van virgin kunststoffen ligt.
> Circulair businessmodel: Tussenbater recovery
Resultaat & vervolg ProLiFeX
Momenteel zijn de partijen bezig met het ontwikkelen van het granulaat en het folie. Wanneer dit is gelukt, test Pokon het folie op de verpakkingslijn voor meststoffen. In het geval van succes ontwikkelt ProLiFeX ook een meerlaagse folie voor de productie van potgrond zakken, waar hogere eisen voor gelden.
Meer informatie over dit project vind je op de website van DowCircles.