Noppes Kringloopwinkels – Recycling van onverkochte producten

Case

“De CIRCO Track maakte ons nog meer bewust van het belang van circulair denken, daardoor gaan we nu verder waar we eerst stopten.”
Mark de GrootRegiobedrijfsleider Stichting Noppes IJmond en deelnemer CIRCO Track
Noppes _ bank Dirk van der Kooij

Uitdaging Noppes

De kringloopwinkels van Noppes zamelen producten in die anders bij het grofvuil of huisvuil zouden belanden. De producten bieden ze voor een zacht prijsje weer te koop aan. De stichting heeft geen winstoogmerk, maar heeft als doel om hergebruik van producten te bevorderen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans op professionele ontwikkeling te bieden. Noppes verkoopt uiteindelijk niet alle ingezamelde spullen. Producten die te lang blijven liggen worden uiteindelijk afgedankt om weer ruimte te maken voor nieuwe inventaris. Noppes nam deel aan een CIRCO Track in 2018 om te onderzoeken hoe zij hun al circulaire bedrijfsvoering verder konden verbeteren.

Circulaire ontwerpstrategie

Tijdens de Track werkte Noppes een propositie uit waarbij onverkochte cd’s en dvd’s gescheiden worden van hun kunststof hoesjes. Het kunststofafval wordt verder gesorteerd en daarna gescheiden afgevoerd door HVC afvalbeheer. De cd- en dvd-schijfjes verkopen ze aan ontwerper Dirk van der Kooij. Hij maakt er vervolgens designmeubels en lampen van. Voor het scheiden van de materialen zet Noppes medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in.

> Circulaire ontwerpstrategie: Demontage & Reassemblage

Noppes _ tafel Dirk van der Kooij

 

Circulair businessmodel

Door de materialen te scheiden, kan Noppes kan besparen op de afvalverwerkingskosten. Ze verkopen de cd’s en dvd’s aan ontwerper Dirk van der Kooij en de hoesjes en boekjes als grondstof aan andere producten. De arbeidskrachten krijgen betaald voor het scheiden en daardoor is het scheiden van de afgedankte cd’s uiteindelijk een budgetneutrale activiteit. Passend bij de missie van Noppes ligt de winst voornamelijk in het milieurendement en het creëren van werkgelegenheid.

> Circulair businessmodel: Tussenbatermodel/recovery 

Resultaat & vervolg

Het scheiden van de afgedankte cd’s en dvd’s is een vaste activiteit voor Noppes geworden. De CIRCO Track onderstreepte het belang van circulair denken binnen de organisatie nog eens. De stichting kijkt nu bij meer producten, die niet geschikt zijn voor hergebruik, hoe ze deze elders als grondstof kunnen inzetten. Ze proberen nu ook andere stromen te recyclen. Zo kunnen beschadigde lp’s, na te zijn vermalen, wellicht worden gebruikt bij de productie van leidingen.