Vallei en Veluwe – Circulaire verbouwing bestuurszaal

Case

“Er zijn veel knoppen waar je aan kan draaien in een circulaire verbouwing. Van de sloop tot de materiaalkeuze van het nieuwe interieur, en het gebruik van de zaal. De verbouwing is niet volledig circulair, maar wel een heel leerzame poging.”
Kor ZijnstraEigenaar Architecten_Lab en deelnemer CIRCO Track
Vallei en Veluwe - circulaire verbouwing bestuurszaal

Uitdaging Vallei en Veluwe

De bestuurszaal van het kantoor van waterschap Vallei en Veluwe in Apeldoorn had al 20 jaar geen update gehad. Het interieur was verouderd. Daarnaast was het gebruik van de ronde zaal beperkt tot bestuursvergaderingen. In opdracht van het waterschap maakte Architecten_Lab een ontwerp die de ruimte geschikt maakt voor verschillende typen gebruik. Bijvoorbeeld ook voor vergaderen in een kleine groepjes.

Het project is uitgevoerd met partners in interieur, audio- en visuele oplossingen, een aannemer en installateurs. Vallei en Veluwe schakelde CIRCO in tijdens het ontwerptraject. De verschillende bouwpartners hebben gezamenlijk in een track verschillende circulaire oplossingen en businessmodellen voor hun organisatie en de circulaire verbouwing verkend. Circulariteit werd daardoor een sturende factor in zowel het ontwerp als de praktische uitvoering van de verbouwing.

 

Circulaire ontwerpstrategie

Circulariteit en het verhogen van de functionaliteit van de vergaderzaal waren sturende factoren in het ontwerp en de verbouwing. Door de zaal efficiënter te gebruiken, worden elders middelen bespaard. In de basisopstelling staan de tafels met stoelen in een cirkel aan elkaar geschoven, met tegen de wand een aantal banken voor toeschouwers. Doordat het meubilair op wieltjes staat, kunnen medewerkers zelfstandig en snel de ruimte anders inrichten, bijvoorbeeld in kleinere groepjes. De toeschouwersbanken zijn te gebruiken als afscheiding, evenals de omklapbare tafels die ook als whiteboard kunnen fungeren.

Ook is er nagedacht over de herbruikbaarheid van het nieuwe interieur. De onderstellen van de tafels en banken zijn standaard en kunnen bij end of life eenvoudig worden hergebruikt. De oude houten aftimmering van het plafond is hergebruikt als wandbekleding in de nieuwe zaal. 

> Circulaire ontwerpstrategie: Demontage & Reassemblage

 

Circulair businessmodel

Tijdens de CIRCO track zijn verschillende circulaire business modellen verkend. Voor de ICT-oplossingen leek het bijvoorbeeld erg aantrekkelijk om voor een service model te kiezen. Helaas bleek dit niet haalbaar, omdat het volume aan ICT oplossingen voor deze ruimte niet groot genoeg was. Alle bouwpartijen hebben uiteindelijk een traditioneel lineair business model aangehouden, waarbij het ontwerp wel bijdraagt aan een intensiever en langer gebruik.

> Circulair businessmodel: Klassiek Duurzaam en Tussenbater model

 

Resultaat & vervolg Vallei en Veluwe

De bestuurszaal is gedurende zo’n twee maanden gerenoveerd en in augustus 2019 opgeleverd. De bouwpartijen waren allen erg enthousiast over de circulaire benadering. Nu verkennen ze daarom verdere opties om dit in hun bedrijf te implementeren. Ook Vallei en Veluwe heeft circulariteit hoog op hun agenda staan, zowel in hun interne organisatie als bij de uitvoering van projecten.