Rijststro, een restmateriaal dat overblijf na de productie van rijst, wordt normaal gesproken verbrand. Dit proces is heel vervuilend en daarom verboden. Bio4pack gebruikt de rijststro voor het maken van bioplastic voor 100% afbreekbaar verpakkingsmateriaal. Hierdoor hebben boeren ook meteen 15% meer opbrengst.
Bio4Pack’s missie is om superieure, innovatieve producten te leveren die voldoen aan de vraag naar duurzame en volledig composteerbare verpakkingen. Bio4Pack zet zich in voor het behoud van het milieu en de eliminatie van onnodige verontreiniging veroorzaakt door verpakking. Ze zoeken voortdurend naar manieren om hun milieu-impact te verminderen, gekoppeld aan het creëren van betere en duurzame verpakkingsoplossingen voor klanten. Hun producten worden gemaakt van materialen die voor een zo groot mogelijk deel komen van hernieuwbare grondstoffen, conform de Europese standaard voor composteerbare verpakkingen (EN 13432) en Biobased packaging conform ASTM D 6866.
Bio Bound maakt circulaire, biobased betonproducten voor de inrichting van de openbare ruimte. De betonproducten op de DDW worden gemaakt van olifantsgras (miscanthus) en betonpuingranulaat (van zand- tot grindfractie). Miscanthus is een grassoort die onder meer wordt geteeld in de directe omgeving van Schiphol, en was aanvankelijk bedoeld om ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de start- en landingsbanen.
Door olifantengras toe te voegen, is de milieu-impact de helft kleiner dan de reguliere betonproductie. Olifantengras neemt veel CO2 op en maakt dat het beton heel licht van gewicht wordt. Door middel van het Bio Bound Take Back System, wordt gebruikt beton weer ingezameld en recycled. Zo maakt Bio Bound hoogwaardige producten voor de inrichting van de buitenruimte met een lage milieu-impact. Denk bijvoorbeeld aan tegels, straatmeubilair, parkbanden en trappen, maar ook aan grote verhardingsplaten voor wandel- en fietspaden en rotondes.
Slib, afkomstig uit de rioolwaterzuivering, wordt vaak als restproduct gezien en verbrand. Maar het is ook een grondstof voor PHA, of Polyhydroxyalkanoaten; bioplastic dat onder natuurlijke omstandigheden binnen een jaar afbreekt. Dit bioplastic concurreert niet met de voedselketen zoals andere bioplastics van bijvoorbeeld suikers of palmolie dat wel doen.
Waterschap Brabantse Delta is de trekker van een onderzoek naar de productie van PHA, samen met andere partijen. Het pilot-onderzoek is uitgevoerd op de zuivering Bath van waterschap Brabantse Delta, en het bioplastic dat daaruit kwam is tot nu toe verwerkt in onder meer festivalmuntjes, verpakkingsmateriaal en folie. De productie van PHA uit afvalwater is 50% minder schadelijk voor het milieu dan huidige productiemethoden.
Discussieer mee