CIRCO @ The Embassy of Sustainable Design

Update

De Dutch Design Week is inmiddels vol in zicht, en CIRCO is erbij! Van 19 tot en met 27 oktober kun je de expositie op de Embassy of Sustainable Design komen bewonderen, die we organiseren in samenwerking met verschillende partners.

1. Cleo Goossens_Embassy of Circularity_2018

© Cleo Goossens, Embassy of Circularity 2018

19 oktober tot en met 27 oktober 2019
Dagelijks geopend van 11.00 – 18.00 uur
VanBerlo – Zwaanstraat 31, Eindhoven (Innovation Power House)

Samen kunnen we zorgen voor impact op de weg naar een circulaire economie en een meer duurzame manier van leven: bedrijfsleven, ontwerpers, kennisinstellingen, overheid én consumenten. Maar dat lukt alleen in een sfeer van open en transparante samenwerking en als we kennis delen. Dat is de boodschap die de Embassy of Sustainable Design uitdraagt tijdens de Dutch Design Week. The Embassy of Sustainable Design is een van de zes ambassades, of thematische exposities, op de Dutch Design Week. In en om het gebouw van VanBerlo is een veelheid aan ideeën en resultaten te zien. CIRCO is een van de partners van deze Embassy, en staat hier als zodanig ook tussen. In de eerste hal, vooraan. Niet te missen!

De expositie van CIRCO is opgezet en samengesteld in samenwerking met partners Leferink Office Works, Kloeckner Metals Corporation, EMMA Safety Footwear, Bio4Pack, Bio Bound en Waterschap Brabantse Delta. Daarnaast zorgt Fillip Studios voor een interactief element, waarmee je als bezoeker op onderzoek gaat naar de keuzes die je moet maken wanneer je circulair ontwerpt… spannend!

Leferink

Leferink is een kantoormeubelfabrikant. Het bedrijf presenteert nieuwe meubels, gemaakt van alleen maar gerecycled materiaal. De meubels kun je leasen, huren of kopen. Leferink en KP Interieur (zusteronderneming) hebben met partners de ROOND® collectie ontwikkeld. Op DDW staat een treinbank waarvan de constructie is gemaakt van oude bureaubladen (van Leferink) en de bekleding van gerecyclede jeans. Deze circulaire bank is een onderdeel van deze collectie. De bank is modulair opgebouwd zonder schadelijke stoffen. Leferink en KP Interieur willen hiermee de afvalstroom in de meubelindustrie verkleinen. De meubels worden geproduceerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Kloeckner Metals Benelux

Het lichtste staalconstructiesysteem ter wereld, van Skellet, gecombineerd met het duurzaamste gevelsysteem ter wereld van Jansen Viss, biedt een enorme CO2-reductie en een goede return on investment. Kloeckner Metals Benelux heeft besloten om niet alleen door te gaan, maar met verschillende marktspelers een integrale dienst aan te bieden. Daarbij hebben ze een nieuw businessmodel ontwikkeld voor hun stalen gevels: ‘gevels as a service’. Door het modulair maken van de gevelprofielen, waarbij ze het materiaal dus niet lassen, kunnen zij hun profielen weer terugnemen na gebruik, opknappen en hergebruiken.

Door het opzetten van een netwerk van installateurs, architecten en bouwbedrijven, de Light Steel Framing Facade Community, willen zij hun nieuwe businessmodel mogelijk maken. Met deze serice knoopt Kloeckner de eindfases aan elkaar. Kloeckner is nog op zoek naar nieuwe partners voor hun integrale bouwconcept, potentiële opdrachtgevers en mede-investeerders.

EMMA Safety Footwear

Als voorloper in innovatie nemen ze bij EMMA hun verantwoordelijkheid. De afgelopen jaren heeft EMMA heel hard gewerkt aan de ontwikkeling van veiligheidsschoenen die niet alleen nóg veiliger zijn, maar ook volledig circulair. Met succes! Ze zijn erin geslaagd de eerste circulaire veiligheidsschoenen ter wereld te ontwikkelen.

Na gebruik kunnen de veiligheidsschoenen van EMMA weer ingeleverd worden, waardoor EMMA de deze materialen weer in kan zetten. EMMA maakt gebruik van materialen met een langere gebruiksduur en materiaalconstructies die maken dat de schoen makkelijker uit elkaar te halen is. De schoenen zijn volledig te recyclen, en alle grondstoffen worden 100% hergebruikt in bijvoorbeeld in meubels, bouwmaterialen én nieuwe veiligheidsschoenen.

Alle circulaire schoenen van EMMA (momenteel 90% van de collectie) zijn PVC-vrij. Ook worden alle circulaire schoenen voorzien van een materiaalpaspoort. Emma schoenen worden geproduceerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

“Door een open samenwerking en het delen van kennis kunnen we samen - bedrijfsleven, ontwerpers, kennisinstellingen, overheid én consumenten - zorgen voor impact op de weg naar een circulaire economie en een meer duurzame manier van leven”
Embassy of Sustainable Design

Bio4Pack

Rijststro, een restmateriaal dat overblijf na de productie van rijst, wordt normaal gesproken verbrand. Dit proces is heel vervuilend en daarom verboden. Bio4pack gebruikt de rijststro voor het maken van bioplastic voor 100% afbreekbaar verpakkingsmateriaal. Hierdoor hebben boeren ook meteen 15% meer opbrengst.

Bio4Pack’s missie is om superieure, innovatieve producten te leveren die voldoen aan de vraag naar duurzame en volledig composteerbare verpakkingen. Bio4Pack zet zich in voor het behoud van het milieu en de eliminatie van onnodige verontreiniging veroorzaakt door verpakking. Ze zoeken voortdurend naar manieren om hun milieu-impact te verminderen, gekoppeld aan het creëren van betere en duurzame verpakkingsoplossingen voor klanten. Hun producten worden gemaakt van materialen die voor een zo groot mogelijk deel komen van hernieuwbare grondstoffen, conform de Europese standaard voor composteerbare verpakkingen (EN 13432) en Biobased packaging conform ASTM D 6866.

Bio Bound

Bio Bound maakt circulaire, biobased betonproducten voor de inrichting van de openbare ruimte. De betonproducten op de DDW worden gemaakt van olifantsgras (miscanthus) en betonpuingranulaat (van zand- tot grindfractie). Miscanthus is een grassoort die onder meer wordt geteeld in de directe omgeving van Schiphol, en was aanvankelijk bedoeld om ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de start- en landingsbanen.

Door olifantengras toe te voegen, is de milieu-impact de helft kleiner dan de reguliere betonproductie. Olifantengras neemt veel CO2 op en maakt dat het beton heel licht van gewicht wordt. Door middel van het Bio Bound Take Back System, wordt gebruikt beton weer ingezameld en recycled. Zo maakt Bio Bound hoogwaardige producten voor de inrichting van de buitenruimte met een lage milieu-impact. Denk bijvoorbeeld aan tegels, straatmeubilair, parkbanden en trappen, maar ook aan grote verhardingsplaten voor wandel- en fietspaden en rotondes.

Waterschap Brabantse Delta

Slib, afkomstig uit de rioolwaterzuivering, wordt vaak als restproduct gezien en verbrand. Maar het is ook een grondstof voor PHA, of Polyhydroxyalkanoaten; bioplastic dat onder natuurlijke omstandigheden binnen een jaar afbreekt. Dit bioplastic concurreert niet met de voedselketen zoals andere bioplastics van bijvoorbeeld suikers of palmolie dat wel doen.

Waterschap Brabantse Delta is de trekker van een onderzoek naar de productie van PHA, samen met andere partijen. Het pilot-onderzoek is uitgevoerd op de zuivering Bath van waterschap Brabantse Delta, en het bioplastic dat daaruit kwam is tot nu toe verwerkt in onder meer festivalmuntjes, verpakkingsmateriaal en folie. De productie van PHA uit afvalwater is 50% minder schadelijk voor het milieu dan huidige productiemethoden.

Discussieer mee