Gefeliciteerd met je verkiezing in de Duurzame Jonge 100-lijst! Wat betekent dit voor jou en wat houdt deze verkiezing precies in?
“Dankjewel! Het is natuurlijk een grote eer dat er zoveel mensen op mij hebben gestemd. Én dat ik tussen zoveel andere inspirerende duurzame jongeren sta in deze lijst. Eigenlijk kun je deze verkiezing zo invullen als je zelf wilt. Er wordt veel aangeboden, maar niks is verplicht. Er staan de komende tijd allerlei bijeenkomsten op het programma. Bijvoorbeeld bij het ministerie, waar we input mogen leveren voor het beleid. Ook heb ik veel koffie-afspraken staan met andere jongeren in de lijst. Heel leuk om meer te horen over wat zij allemaal doen, hoe ze dat aanpakken en waar kruisbestuiving mogelijk is. Ik heb er zin in!”
Bij CIRCO ben je sectorcoördinator Decentrale Overheden. Wat zie je als de grootste uitdaging in deze rol?
“Als sectorcoördinator Decentrale Overheden ben ik verantwoordelijk voor het faciliteren van Tracks in alle provincies en gemeentes. Dit betekent dat ik vooral veel in gesprek ben met decentrale overheden. Zo wil ik erachter komen wat er speelt in een regio:. Wat zijn de regionale beleidsdoelstellingen en ambities, en in welke sectoren is er veel bedrijvigheid? Hoe kunnen wij als CIRCO bijdragen aan het realiseren van deze doelstellingen? Vervolgens betrekken we regionale partners bij de samenwerking. Zoals een ontwikkelingsmaatschappij, innovatieloket of een omgevingsdienst. Die weten goed wat er speelt bij de bedrijven. Een grote en leuke uitdaging hierbij is om met al die totaal verschillende regio’s te zoeken naar wat er leeft en speelt en om zo goed mogelijk bij die energie aan te haken. Hoe kunnen we de beweging die er al is versnellen en vergroten, om zoveel mogelijk impact te realiseren?”
“Het is interessant om te zien dat dat heel erg verschilt per regio. Zo gebeurt er in Overijssel veel rond textiel. In Brabant is de maakindustrie groot en in Noord-Nederland de chemiesector. Terwijl er in Flevoland nu een grote opgave bestaat rond het bouwen van voldoende woningen. Voor heel Nederland hebben we in kaart gebracht wat waar speelt, op het gebied van beleid, innovatieve projecten en bedrijvigheid.”
“In 2019 hebben we alle provincies actief benaderd en op veel plekken startbijeenkomsten georganiseerd voor onder meer ondernemersverenigingen en regionale samenwerkingsverbanden. Daardoor hebben we meer dan 145 netwerkpartners kennis laten maken met CIRCO. Nu merk ik dat steeds meer gemeenten, provincies en regionale organisaties ons weten te vinden. Mensen zien dat er van alles gebeurt in de regio. En we krijgen vragen als: ik hoorde dat in Friesland dat en dat gebeurt, kunnen wij aanhaken? Dat is natuurlijk precies wat we graag willen, dat er een soort sneeuwbaleffect ontstaat!”
Discussieer mee