Voor ATAG Benelux is circulariteit niet compleet nieuw: duurzame producten, reparatie, refurbishment en recycling staan al hoog op de agenda. Maar hoe verwerk je circulaire modellen op een innovatieve en structurele manier in je bedrijf, en verdien je hier tegelijkertijd ook nog geld mee? Van Os: “Dat laatste is niet onbelangrijk, we zijn een commercieel bedrijf. Tegelijkertijd willen we onze verantwoordelijkheid pakken op het gebied van milieu. We willen experimenteren, innoveren en stappen zetten.”
Circulair kookabonnement
Waar sprake is van waardeverlies, vind je vaak circulaire kansen. Zo ook bij ATAG. “Als een oven of een kookplaat eenmaal een paar jaar gebruikt is, blijft er weinig waarde over. Hoe zorgen we er nou voor dat die producten hun waarde behouden? Door eigenaar van de producten te blijven en zo zelf te kunnen bepalen hoe we de producten optimaal in werking houden, bijvoorbeeld door middel van refurbishment.”
Maar ATAG gaat nog een stap verder. “Wij willen verantwoordelijk zijn voor ‘koken’ als concept: een goed binnenklimaat, eten bewaren en bereiden. Door deze propositie te combineren met een abonnementsmodel en dus maandelijkse betalingen in plaats van betaling per product, is dit voor ons ook rendabel. Als er ergens een oven kapotgaat en reparatie door middel van refurbishment is geen optie, kunnen we de bruikbare onderdelen eruit halen en hergebruiken. En anders bekijken we hoe we de oven op een verantwoorde manier kunnen recyclen. Het doel is altijd om het waardeverlies te beperken.”
Discussieer mee