Circulair ondernemen tijdens de coronacrisis – Maakindustrie

Update

Het zijn moeilijke tijden voor ondernemers. CIRCO wil je helpen waar dat kan. Het credo ‘creating business through circular design’ is daarbij nu misschien wel relevanter dan ooit. CIRCO is er namelijk van overtuigd dat circulair ondernemen – ook en juíst in deze tijd – van toegevoegde waarde is, en ondernemers kan helpen te overleven. Maar hoe dan precies?

Circo-workshop-005-low-res

We beweren niet dat het makkelijk is of wordt. Zeker nu de maatregelen opnieuw verlengd zijn door de Rijksoverheid, hebben ondernemers onder andere een lange adem, flexibiliteit en creativiteit nodig. Bas Hillerström, sectorcoördinator Maakindustrie bij CIRCO, maakt zich sterk voor ondernemers in de maakindustrie en laat ook jou graag kijken door de bril van ‘Circular Design’ en kansen te ontdekken:

De coronacrisis dwingt sommige maakindustriebedrijven acute maatregelen te nemen om kosten te besparen. Daarnaast doet deze situatie ook een beroep op de creativiteit van ondernemers om met nieuwe verdienmodellen en services aan de slag te gaan. Bij veel bedrijven zijn er ‘verscholen business cases’ te ontdekken, maar je zult wel met een andere – circulaire – bril naar je business moeten kijken om die te identificeren en te oogsten.

De bril van ‘Circular Design’ bestaat uit het toepassen van circulaire businessmodellen en nieuwe product & service- ontwerpstrategieën. Denk bijvoorbeeld aan het hergebruiken, reviseren en renoveren (refurbishen) van producten. Ook op de langere termijn zal het vruchten afwerpen om juist in deze tijd van crisis na te denken over de mogelijkheden van circulair ondernemen.

Heb je vragen aan Bas over circulair ondernemen in de maakindustrie? Neem contact met hem op.

Er zijn al voorbeelden. Neem Brink Industrial.

Er zijn al voorbeelden te vinden van bedrijven uit de maakindustrie die vraagstukken rondom verdienmodellen en leveringszekerheid door de bril van circulair ontwerp bekijken. Een van hen is Wido van den Bosch, mede-eigenaar van Brink Industrial, Lune, Artola en MadeCircularBy… Ondanks dat ook hij en zijn team een zware dobber hebben aan de coronacrisis, ziet hij ook kansen:

Wij geloven in de noodzaak om circulair te ondernemen, juist nu! Natuurlijk waren de eerste weken voor iedereen moeilijk en was het vooral redden wat er te redden viel. Ook onze order-intake is de afgelopen weken, sinds corona, sterk teruggelopen. Maar we moeten als ondernemers ook kijken naar de vraag: hoe verandert de wereld nu en hoe spelen we daarop in? Je ziet nu met de mondkapjes dat er na een oproep van MKB Nederland opeens heel veel partijen met elkaar willen en kunnen samenwerken. Iedereen ziet een kans, nu de productie van hun normale producten stil ligt. Ze gaan daarbij ook op zoek naar nieuwe verdienmodellen en de vraag hoe de producten ontworpen en – lokaal – geproduceerd kunnen worden.

Doordat wij nu flexibel, lokaal en projectmatig kunnen aanbieden, kunnen we zorgen voor meer duurzaamheid en leveringszekerheid

Brink heeft sinds het bedrijf meedeed aan een CIRCO Track veel geïnvesteerd in circulair ondernemen. “In duurzaamheid, flexibilisering en leveringszekerheid”, geeft Van den Bosch aan. “We zien dat klanten tijdens deze crisis problemen ervaren met hun supply chain. Doordat wij nu flexibel, lokaal en projectmatig kunnen aanbieden, kunnen we zorgen voor meer duurzaamheid en leveringszekerheid. Daarbij bekijken we met onze klanten ook altijd, maar in deze periode nog meer, hoe een product kan worden (her)ontworpen, zodat het kan worden hergebruikt of gereviseerd (refurbished). Ook nieuwe verdienmodellen kunnen interessant zijn. Een klant van ons levert grootkeukens aan de horeca. De vraag daar ligt nu natuurlijk stil. Maar ze kunnen wel denken aan onderhoud of het refurbishen van keukens. De mogelijkheden van circulair ontwerp en circulaire businessmodellen zijn legio.

Verder lezen?

Voorbeeld: kosten besparen op korte termijn – Welzorg Circulair

Welzorg levert en onderhoudt in opdracht van gemeenten medische hulpmiddelen aan eindgebruikers. Door werkende onderdelen terug te winnen en in te zetten als reserveonderdelen, bespaart Welzorg aanzienlijk op de inkoopkosten van nieuwe onderdelen. Want er wordt vaker voor reparatie gekozen in plaats van voor afkeuring. Daarnaast vermindert betere recycling niet alleen het afval, maar leveren de materialen zelfs geld op.

Het project Welzorg Circulair heeft een fikse kostenbesparing opgeleverd. De kosten van inkoop van nieuwe onderdelen zijn met ongeveer 50% gedaald terwijl de herverstrekking van gerepareerde producten met 20% is toegenomen. Naar eigen inschatting hebben ze in het eerste jaar zo’n 100 ton staal hergebruikt. Daarnaast resulteert het hergebruik van onderdelen en de herverstrekking van producten in een lagere milieu-impact, doordat er minder nieuwe onderdelen aangevoerd hoeven te worden.

Discussieer mee