CIRCO Track: Circulaire Intensive Care
Dat een CIRCO Track op het gebied van zorg hard nodig is, blijkt wel uit de cijfers: de Nederlandse zorgsector is in totaal verantwoordelijk voor bijna 7 procent van de nationale uitstoot aan broeikasgassen. Daarmee is deze vergelijkbaar met de uitstoot van de luchtvaart. De belangrijkste oorzaken van deze uitstoot liggen in de productie, het transport en de afvalverbranding.
Grote aanjager voor de CIRCO Track: Circulaire Intensive Care van het Erasmus MC. Het ziekenhuis heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Om inzichtelijk te maken hoe groot het afvalprobleem op de IC’s is, berekende het ziekenhuis in 2021 hoeveel afval één IC-patiënt per dag oplevert. Het antwoord? 7 volle vuilniszakken, gevuld met onder andere 12 meter plastic slangen, 108 handschoenen, 57 kompressen, 24 spuiten, 16 isolatiejassen en 8 onderlegmatjes.
Met deze data beschikbaar, is het niet verbazingwekkend dat het onderwerp circulariteit erg leeft in de medische sector. De mensen op de ziekenhuisvloeren zijn veel bezig met duurzaamheid en de Green Teams schieten als paddenstoelen uit de grond in Nederlandse ziekenhuizen. Ook in de rest van de keten is er veel bewustzijn over dat de lineaire manier van produceren niet houdbaar is. Er was dus veel draagvlak voor deze BlueCity CIRCO Track.
Het is dan ook niet verbazingwekkend dat na het Erasmus MC 3 andere ziekenhuizen en 8 bedrijven in de medische sector zich aansloten bij de Track: Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad ziekenhuis, IJsselland ziekenhuis, Wittenburg BV, Fresenius – Kabi, Medtronic Trading NL BV, Sabic Plastics, Renewi Nederland, Dräger Nederland, Medica Europe en King Nederland. Op 7 december gingen ze van start, onder begeleiding van CIRCO-trainers Marien Korthorst en Rick Passenier. Ze werkten de afgelopen maanden drie halve dagen samen om circulaire business cases te ontwerpen.
Discussieer mee