Circulaire kansen in de sport

Update

Jaarlijks belanden miljoenen kilo’s aan sportmaterialen op de afvalberg. Sportinnovator daagt met de Challenge Circulaire Sportmaterialen de markt uit om (nieuwe) circulaire sportmaterialen of -diensten te ontwikkelen. Tijdens deze Challenge volgen deelnemers een CIRCO Track om bekend met en geïnspireerd te raken door de principes van circulair ontwerp. CIRCO trainer Ronald Lewerissa put uit zijn ervaring en blikt alvast vooruit op de kansen in de sportsector.

circulaire sportmaterialen

Ronald Lewerissa is ontwerper en CIRCO trainer. “Ruim dertig jaar ontwierp ik landbouwwerktuigen, sportartikelen, logistieke middelen, verpakkingen, etc. Met ons bedrijf hadden we grote klanten als Unilever. Om aan hun vraag te voldoen, konden we niet altijd kiezen voor een duurzame oplossing. Dat ging mij steeds meer tegenstaan. Ik besloot mijn aandelen te verkopen en richtte samen met een aantal anderen een coöperatie op. Als social enterpreneur probeer ik nu, met de kennis en ervaring die ik heb, bedrijven de juiste tools aan te reiken om hun producten of diensten meer circulair in te richten.”

 

Nieuwe businessideeën in CIRCO Track

Tijdens CIRCO Tracks zet Lewerissa zijn expertise in. “Zo’n Track bestaat uit drie sessies van een halve dag, online of fysiek, en wat huiswerk. Vrijblijvend is het niet, maar om met een groep van tien tot twintig ondernemers te kijken naar nieuwe businessmodellen inspireert enorm. We doen verschillende oefeningen, zodat elke deelnemer met een potentiële businesspropositie naar huis kan gaan. Eén van de belangrijkste zaken om te achterhalen, is wanneer, hoeveel en waarom er in de keten afval overblijft. Als dat duidelijk is, kan je namelijk oplossingen gaan verzinnen. Hoe kan er anders met dat afval worden omgegaan dan dit te verbranden of anderszins vernietigen?”

Lewerissa heeft in de loop der tijd tijdens deze CIRCO Tracks al diverse nieuwe businessideeën voorbij zien komen die ook met succes zijn uitgevoerd. “Een voorbeeld is Oogstkaart.nl – een initiatief van een aantal architecten. Zij zagen hoeveel restafval er was bij het slopen van gebouwen. Kozijnen, vloeren, dakramen, elektrische kabels, noem het maar op. Zij bedachten de Oogstkaart. Wanneer een gebouw klaar is voor de sloop, is dit te registreren op oogstkaart.nl. Op die website zie je een kaart van Nederland waarop precies aangegeven staat waar de sloop plaatsvindt en wat er op te kopen is.”

 

Kansen voor circulaire sportmaterialen

Op het gebied van sportmaterialen ziet Lewerissa nog volop kansen. “Sportaccommodaties hebben bijvoorbeeld al wel circulaire velden geïntroduceerd, maar als het gaat om sportproducten, zoals kleding en materialen, is er nog maar weinig ‘circulairs’ ontwikkeld. Denk aan badmintonshuttles die tijdens een wedstrijd al na tien minuten kapot zijn en na afloop in de prullenbak belanden. Of shirtjes die niet hergebruikt worden, vanwege de bedrukte sponsor- of spelersnaam. Oude pionnen en bokshandschoenen, producten met een relatief langere levensduur, verdwijnen ook vaak zonder pardon op de afvalberg. Er valt, kortom, nog veel te winnen.”

“Een idee zou bijvoorbeeld zijn om de naam van een sponsor of speler met klittenband vast te plakken, zodat je die na een seizoen kan verwisselen. Aanvullend kan je een sportclub eigenaar van de shirts maken, om te bevorderen dat ze voor kwaliteit kiezen en ook met andere duurzame oplossingen komen. Een ander denkbaar concept is om oude goals een tweede leven te geven. Bovendien zou je die kunnen leasen in plaats van kopen. Dan hoeft een goal niet eens altijd op dezelfde vaste plek te staan. Sportclubs maken bijvoorbeeld veelal alleen in de avond en de weekenden gebruik van de velden, terwijl gymlessen op school juist overdag plaatsvinden. Een model zou kunnen zijn om de doelen overdag bij een school en ’s avonds en in het weekend op een sportclub te zetten.”

 

Recyclen van materialen

Ook in oude tennis- en badmintonrackets ziet Lewerissa de nodige kansen. “Voor rackets zou je aan een hybride model kunnen denken. Het racket zelf gaat immers langer mee dan de bespanning. En de zijkanten van de bespanning zijn veelal minder snel versleten dan het middengedeelte. In plaats van de nog goede delen weg te gooien, zou je die ook kunnen recyclen. Net als dat het restafval van pionnen, ballen, sticks en gymrekken wellicht te gebruiken is voor het maken van andere sportproducten. Een mooi voorbeeld daarvan is Matras Recycling Europe dat zich richt op het ontmantelen en hergebruiken van matrassen voor bedden. Zoiets zou je ook met judo- en yogamatten kunnen doen.”

Mogelijkheden voor nieuwe, circulaire businessmodellen zijn er dus nog volop in de sportwereld. “Voor elke organisatie of ondernemer die producten gebruikt, bezit, produceert of vermarkt, liggen er kansen. De kunst is om erachter te komen waar de mogelijkheden liggen en om daar vervolgens een werkbaar businessmodel op te ontwerpen en los te laten. Tijdens de CIRCO Track kan je daarin een eerste, flinke slag slaan.”

 


 

Op 10 november 2021 lanceerde Sportinnovator een nieuwe challenge: Circulaire sportmaterialen. Het doel? Het ontwikkelen van circulaire producten op het gebied van sport om zodoende nadelige effecten op het klimaat en het milieu te beperken of voorkomen. Iedere ondernemer (in spe) kan zich inschrijven en daarmee kans maken op een kosteloze deelname aan de CIRCO Track en een ontwikkelbudget van maximaal €25.000.

Wil jij meedoen aan deze innovatiechallenge? Schrijf je hier in.

Discussieer mee