Circulariteit als nieuwe businessnorm in de maritieme keten

Update

Een groep maritieme ondernemers kwam onlangs bij elkaar tijdens de CIRCO Circulaire Business en Design Track om te werken aan circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën, begeleid door Cirkellab en Critical Minds.

16

“Het grootste inzicht dat de Track heeft opgeleverd is dat kleine veranderingen een grote impact hebben op het totaalplaatje. Extra draagvlak is gecreëerd door meerdere partijen in de keten aan te laten sluiten om gezamenlijk tot duurzame oplossingen te komen”, aldus Andrina Drost, Business Development Manager bij Royal IHC.

In een serie van drie workshops hielp CIRCO de deelnemers op weg om samen nieuwe kansen te ontdekken en circulaire business in gang te zetten. Onder de deelnemers bevonden zich Van Oord, Heerema Marine Contractors, Royal IHC, Boskalis, RH Marine, Bakker Sliedrecht, De Klerk Binnenbouw, Kloeckner Metals ODS, Croonwolter&dros en Rabobank Merwestroom. De Track resulteerde in zowel een langetermijnvisie als een concreet plan om morgen mee te beginnen. Thirza Monster van Cirkellab: “Erg inspirerend om te zien dat bedrijven elkaar tijdens de CIRCO Track weten te vinden en ook in het vervolg samen gaan optrekken!”

Van waardevernietiging naar businesskansen

Heerema Marine Contractors onderzocht of stalen balken die worden ingezet voor ondersteuning en zeevasten van platforms op transportbakken, nog efficiënter herbestemd kunnen worden. Deze constructies met een tijdelijke bestemming worden nu nog dikwijls gedeeltelijk als schroot verhandeld. Er liggen kansen om deze constructies als geheel of op onderdelen meer hoogwaardig te hergebruiken. Zo verkent Heerema nu of een marktplaats ter bevordering van dit interne herbestemmingsproces een optie is, maar er liggen ook kansen om extern te herbestemmen. Deze aanpak draagt bij aan de duurzame doelen die Heerema heeft.

 

 

Daarnaast pakten Royal IHC en Boskalis een gezamenlijke casus op vanuit een klant-leveranciers perspectief, rondom een baggerinstallatie op een schip: met behulp van big data preventief en efficiënt onderhoud uitvoeren en daarmee de operatie van een schip optimaliseren. De data geven inzicht in welk onderhoud op welk moment in welke pomp plaats moet vinden, waarbij een optimum wordt berekend voor onder meer brandstofgebruik, onderhoud en reserveonderdelen.

Uiteraard begint het ‘echte’ werk pas na deze Track. De deelnemers hebben nu de kennis en handvatten om de eerste stappen te zetten. Waar de één zijn circulaire propositie gaat pitchen voor de CEO, start de ander een pilot om de technische haalbaarheid in de praktijk te testen. Weer een derde richt zijn pijlen op een concrete sample om te presenteren op een beurs.

Arco Roodenburg, Sales Manager Maritime Industry bij Kloeckner Metals ODS: “De Track bevat een erg goede methode om in 3 dagen naar een concreet doel en plan toe te werken dat ‘pitch’-gereed is. Een mooie en leerzame ervaring die mij leerde dat circulariteit dichterbij is dan dikwijls lijkt.”

Discussieer mee