“Vanuit wetgeving én vanuit opdrachtverlening groeit de druk voor circulair werken. De vraag die leveranciers van pompen met name tegenkomen, is: ‘hoe ga je ermee om als je producten het einde van hun levensduur bereiken?’ Wet- en regelgeving zijn duidelijk, maar de praktische invulling om circulariteit in de pompen-sector voor elkaar te krijgen is er nog niet.” Vertelt Marco Pastoor, die tot voor kort werkzaam was als Marketing & Sales Development Manager Benelux bij GRUNDFOS.
In een CIRCO Track met branchevereniging Holland Pomp Groep gingen bedrijven, toeleveranciers en ketenpartners, die zich bezighouden met de ontwikkeling, productie, onderhoud, exploitatie en handel van pompen en pompsystemen, aan de slag om invulling te geven aan hun transitie naar een circulaire economie. Marco Pastoor was een van de deelnemers en aanjager van meer branchesamenwerking. Hij vertelt vanuit zijn voormalige rol binnen GRUNDFOS over zijn ervaringen met de stappen richting een circulaire branche.
Een onafhankelijk takeback systeem
“GRUNDFOS laat afgedankte pompen nu al terugkomen naar de fabriek. Wij zijn als individuele onderneming gestart met een pilot met de groothandelaar de Technische Unie. De GRUNDFOS pomp wordt volledig uit elkaar gehaald op een sociale werkplaats waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden ingezet. Een gedeelte wordt hergebruikt en dat levert tot nu toe 10-15% hoger rendement op en daarnaast besparen we water en reduceren we onze CO2 uitstoot. Om op te schalen naar een landelijke oplossing dat merk en specifieke groothandelaar overstijgt, moeten we niet alleen branche-breed aan de slag, maar ook de hele keten erin meenemen. Om deze slag te kunnen maken, zijn we gestart met de CIRCO Track.”
Energieverspilling of verlies van materiaal
“Het volume zit vooral in de kleinere pompjes zoals warmtepompen voor bijvoorbeeld vloerverwarmingssystemen. In de afgelopen 10 tot 15 jaar is de technologie enorm verbeterd en verbruikt een nieuw pompje slechts 5 watt, een enorme besparing ten opzichte van oude pompen die gemiddeld 50 watt verbruiken. De oude pompen zijn technisch nog prima, maar om energieverspilling tegen te gaan, is het raadzaam en kostenefficiënt om de pomp te vernieuwen. Dat betekent op dit moment nog dat de oude pomp bij het oud vuil belandt, terwijl een aantal onderdeeltjes nog prima herbruikbaar zijn.”
Zelf de regie pakken
“Volgens de wet mogen we in 2030 50% minder materiaal verbruiken en moet de CO2 uitstoot 50% omlaag. Ook moet 65% van de geïmporteerde producten met een stekker aantoonbaar verwerkt worden. Heldere doelstellingen, maar hoe geven we daar invulling aan? Het is bijvoorbeeld nog onduidelijk hoe en waar we onze producten aan het einde van de levensduur in kunnen leveren. Inmiddels zijn we er wel achter dat we als branche zelf de regie moeten pakken en niet af moeten wachten. Daarnaast laten we nu kansen liggen, want het levert gewoon geld op om nog bruikbare onderdelen een tweede leven te geven.”
Nieuwe samenwerkingen en out of the box denken
“Veel bedrijven pakken hun verantwoording en willen meedenken. Dat is belangrijk om naast het gesprek over kosten en baten in geld uitgedrukt, inzicht te krijgen in waarde en waardering gekoppeld aan circulariteit. De Track hielp ons als branche besef te krijgen van waarde creatie en -verspilling in de keten: Op welke plekken wordt nou concreet waarde toegevoegd en waar juist vernietigd? We zijn echt met elkaar gaan zitten en er heel bewust mee bezig gegaan. Daarbij keken we bijvoorbeeld naar kosten van transport en kosten van sortering en zagen we kansen als de installateur die naast zijn huidige werk, ook alvast wat voorsortering doet. Dat zijn oplossingen waar we anders niet toe zouden komen, maar die ook zeker verder uitgedacht moeten worden. Want kan dat wel, de monteur die al van klus naar klus moet haasten, nog een extra taak geven? Welke waarde brengt wat op en wat zijn de gevolgen en kosten?”
Discussieer mee