Circulariteit in design opschalen met Nederlands-Chinese samenwerking

Update

Tijdens de Dutch Design Week organiseerde CreativeNL een webinar over Nederlands-Chinese samenwerking op het gebied van circular design. Marijke Reuver van de Topsector Creatieve industrie, Mariet Schreurs van Orange Creatives in China en Pieter van Os van CIRCO International gingen met elkaar in gesprek over het belang van China als partner voor de Nederlandse creatieve industrie.

053-chinacalling-ddw-2022.10.26-b-0563
Photo door Kevin Kwee: Van links naar rechts Marijke Reuver, Pieter van Os en Mariet Schreurs

 

“Een grotere markt zoals die van China, biedt enorme kansen. Wij zijn erg gefocust op innovatie, maar opschalen is de volgende stap.” – Marijke Reuver, Secretaris Topsector Creatieve industrie

 

Nederlands-Chinese samenwerking voor het opschalen van circulariteit

“Design is de aanjager van innovatie en China is de fabriek van de wereld, dus je moet er zijn om het verschil te maken”, voegde Van Oss eraan toe. Ook al kan China een belangrijke partner zijn in de circulaire transitie, op dit moment gaat circulariteit in China vooral over afval terwijl circulariteit in Nederland prioriteit geeft aan een systeemverandering die begint in de productiefase. Schreurs beaamt: “Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Sustainable Design China Summit in Beijing, dan zie je dat de drive vergelijkbaar is met die van Nederland, maar het gaat nog steeds veel om recycling. Het is belangrijk om in de briefingfase de circulair ontwerper aan tafel te krijgen. Design moet steeds meer gaan over duurzaamheid en dan over esthetiek.”

 

Samenwerking en obstakels: ‘ogen op de bal’

Als het gaat om samen met China en Nederland impact maken, zien de experts wel wat belemmeringen. Reuver: “Wij Nederlanders zijn soms ongeduldig en direct. Het kost tijd om elkaars taal te leren spreken.” Volgens Schreurs zijn er ook belemmeringen in Nederland zelf: “Sommige mensen vinden dat we in China niets moeten doen vanwege mensenrechtenschendingen. Maar het handelsvolume is zo groot – de impact vanuit het oogpunt van grondstoffen is enorm.” Volgens van Os moeten we ons niet te veel met politiek bemoeien en ons oog op de bal houden. “Als we zo doorgaan, heeft de aarde nog maar 80 jaar te gaan. Bovendien kunnen we veel leren van de Chinezen.”

 

Video: Architecture and Innovation: A Dutch Perspective

Tijdens het webinar werd een video van 12 minuten gelanceerd over innovatieve projecten van Nederlandse bedrijven in zowel Nederland als China. Door deze projecten onder de aandacht te brengen, wil de film discussie op gang brengen over kansen voor de industrie, sociale innovaties en oplossingen in zowel Nederland als China. Bekijk hier de video.

 

Bekijk hier het webinar terug.

Discussieer mee