Energie in Groningen, Friesland en Drenthe: Kick-off van CIRCO in Noord-Nederland

Update

Op 2 april 2019 vond de kick-off van CIRCO in Noord-Nederland plaats. Meer dan 20 geïnteresseerde netwerkpartners waren aanwezig om kennis te maken met de CIRCO-methodiek en na te denken over hoe CIRCO ingezet kan worden om de circulaire potentie in de Noord-Nederland te ontsluiten.

Pepijn Duijvestein
Pepijn Duijvestein

14

De drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe bundelen de krachten om ondernemers in de regio de mogelijkheid te geven een CIRCO Track te volgen. Op deze manier willen ze de regionale ontwikkeling van de circulaire economie stimuleren. Om de energie en interesse in de regio te toetsen waren gemeenten, netwerkorganisaties, natuurorganisaties, brancheverenigingen en kennisinstellingen uitgenodigd om deel te nemen aan deze middagsessie op het provinciehuis in Assen.

 

Waardeverlies, design en verdienmodellen
Pepijn Duijvestein van CIRCO nam de deelnemers mee in het verhaal van CIRCO. Hij gaf een verkorte versie van de miniworkshop om de netwerkpartners kennis te laten maken met de methodiek van CIRCO. Zij werden uitgedaagd zelf een product te kiezen en te analyseren waar het waardeverlies in de productie of het gebruik zit. Op basis van het waardeverlies gingen zij aan de slag met het circulair ontwerpen van hun product.

Vervolgens leerden ze hoe ze nieuwe verdienmodellen kunnen toepassen om circulaire producten en diensten rendabel te maken. In een uur tijd ontdekten ze welke potentie voor circulair design er is voor hun specifieke product of dienst en hadden ze een bijpassend verdienmodel geformuleerd. In hoog tempo maakten de deelnemers zo kennis met de basis en één van de aanwezigen gaf aan het “een zeer geschikte methodiek” te vinden, “waarmee de BV Nederland goed geholpen kan worden stappen te zetten in de circulaire economie”.

 

 

Urban Mine & de bouw- en sloopopgave in aardbevingsgebieden
In Noord-Nederland lopen verschillende aanjaagtrajecten en initiatieven waarbij de transitie naar een circulaire economie actief getrokken wordt door de markt, netwerkpartners en provincie. De aanwezige partijen zouden CIRCO graag laten aanhaken bij al lopende trajecten om op die manier de regionale circulaire economie verder op te schalen. Gezamenlijk formuleerden de aanwezigen allerlei mogelijke thema’s die voor Noord-Nederlandse ondernemers interessant kunnen zijn. Zo koppelden ze het thema Urban Mine aan de bouw- en sloopopgave in aardbevingsgebieden, zagen ze kansen voor een kunststof Track rondom de grootschalige beschikbaarheid van composieten waarvoor nu geen bestemming is en ontdekten ze kansen voor circulaire meubels.

Meer informatie of interesse?
Er ontstonden al behoorlijk wat ideeën voor potentiële Tracks en er was veel energie om CIRCO uit te rollen in de regio. Daarom worden er nu een aantal miniworkshops georganiseerd zodat geïnteresseerde bedrijven kunnen kennismaken met CIRCO, waarna de eerste Tracks in het najaar van start zullen gaan. Heb je interesse om ook een kick-off te organiseren in jouw regio of een miniworkshop voor jouw netwerk en zo te toetsen welke interesse er is om aan de slag te gaan met circulair design? Stuur een mailtje naar Pepijn en ontvang meer informatie over de mogelijkheden! Lees hier meer over het organiseren van een kick-off in de regio.

Pepijn Duijvestein
Pepijn Duijvestein

Als creatieve en daadkrachtige katalysator weet hij de urgentie omtrent duurzaamheid op de agenda te zetten op verschillende niveaus binnen organisaties. Pepijn ziet snel kansen en de potentie van mensen, organisaties, nieuwe technologie en maatschappelijke ontwikkelingen die hij omzet naar een hands-on aanpak en innovatieve businessmodellen. Door zijn energieke houding, persoonlijke benadering en humor lukt het hem mensen te activeren en te binden, om gezamenlijk een toekomstbestendig en impactvolle economie te creëren.

Pepijn Duijvestein (1985) is directeur en senior business innovator bij New Economy. Daarbij is hij lid van de Raad van Toekomst van Alliander, Ambassadeur Green Elephant en  bewoner van Schoonschip, de meest duurzame drijvende wijk van Europa.

Bij CIRCO houdt Pepijn zich bezig met innovatie.

Stel een vraag

Discussieer mee