Framework Circular Design op Nationale Conferentie Circulaire Economie 2023

Update

Op de Nationale Conferentie Circulaire Economie in Zwolle presenteerden Jeannette Levels en Iris Grobben het ‘Framework Circular Design’. Na een korte uiteenzetting over de CIRCO-methode ontstond er een levendige discussie met de aanwezigen. Niet alleen ondernemers maar ook productontwerpers en mensen met salesfuncties binnen multinationals stelden vragen en gaven input op het framework. Volgens één van de deelnemers: ‘een uitstekend werkbaar raamwerk om de circulaire inzet van bedrijven te vergroten’.

National Conferentie Framework Circular Design

Rethink

Het framework, dat te vinden is op circonnect.org kan gebruikt worden om ontwerp-gerelateerde onderwerpen uit te werken. Een belangrijke eerste stap in dit proces is ‘rethink’: hebben we het product wel nodig? Daarna komen ‘grondstoffen en productie’, waarover vragen kwamen over de duur van gebruik. Moet je altijd voor 100 jaar ontwerpen? Of, als je weet dat een interieur maar zeven jaar meegaat, is gerecycled materiaal dan een mogelijkheid? Kun je het zodanig demontabel ontwerpen dat het na gebruik opnieuw zeven jaar kan worden ingezet? Het framework werkt als checklist voor ontwerpprocessen en doet een aanzet om generieke ontwerp-uitdagingen te formuleren. Ook wordt het alom bekende Value Hill principe verder gedetailleerd.

Neem een keuken, door veranderende trends en snelle verkoop van huizen, wordt een keuken na gemiddeld zeven jaar gesloopt. Een ontwerpstrategie die je hierop kunt toepassen is toepasbaarheid en opwaardeerbaarheid. Met bijvoorbeeld nieuwe frontjes voor op de kastjes.
Maar kun je met design de vraag veranderen? Of is de veranderende wereld een gegeven? Oftewel, wie bepaalt de markt: de consument of de producent?

Volgens een deelnemer die medische producten aanbiedt is de vraag naar hergebruikte producten gestegen. Hij vindt het belangrijk om een groot deel van het portfolio uit gebruikte producten te laten bestaan om de vraag te stimuleren. Bovendien, merkt een andere deelnemer op, zijn bedrijven die zich actief duurzaam profileren vaak beter in staat om personeel te behouden.

Framework Circular Design

Framework Circular Design

Circulair ontwerpen als oplossing voor problemen

“Wat vooral belangrijk is aan het implementeren van circulaire ontwerpstrategieën binnen een bedrijf,” zegt Iris Grobben “is het besef dat het een oplossing voor (toekomstige) problemen kan zijn. Dus de urgentie van grondstoffenschaarste, personeelstekorten, het uitfaseren van zeer zorgwekkende stoffen en afnemende contactmomenten met de klant.”

Maar hoe implementeer je circulair ontwerp in je bedrijf? Zowel in product en dienst, als in het businessmodel, als in het waardesysteem? Dat is de grote vraag en daar is niet een eenduidig antwoord op. Om deze vraag per sector en per cluster te beantwoorden, is op het platform CIRCONNECT alle beschikbare kennis te vinden. De informatie komt vanuit samenwerkingen met onder andere de TU Delft, TNO, kennisinstituten en brancheorganisaties. Er is echter nog meer input van bedrijven en ketens zelf nodig. Door de bevindingen uit CIRCO Tracks te monitoren en te verwerken tot relevantiedocumenten voor bedrijven probeert CIRCO dit gat te dichten.

 

Wil je concreet aan de slag met circulair ontwerp? Doe dan mee met een CIRCO Track!
Kijk hier

 

Benieuwd naar alle informatie, kennis en tools die CIRCO met haar partners heeft verzameld op CIRCONNECT?
Kijk hier

Discussieer mee