Gelderse CIRCO Track ‘Natuurvezels in circulaire producten’ succesvol

Update

Vlak voor de zomer vond de driedaagse CIRCO Track ‘Natuurvezels in circulaire producten’ plaats. De provincie Gelderland organiseerde in samenwerking met Kiemt deze Track speciaal voor Gelderse maakbedrijven. Een brede diversiteit van deelnemers schoof op anderhalve meter afstand aan in Pakhuis Noorderhaven; een herbestemd industrieel gebouw op het Zutphense industrieterrein de Mars. Samen gingen zij aan de slag om meer te leren over circulair ondernemen en circulair ontwerpen. In drie dagen werkte iedereen toe naar een concrete circulaire propositie.

Particle web background

Waardeketen in kaart 

Onder leiding van CIRCO trainers Marien Korthorst en Linda Louwissen gingen de deelnemers aan de slag met de methodiek. Ze verkenden de waardeketen en hun eigen rol daarin.

Interieur specialist Jhon Campo (Campo Interieur & Advies) blikt terug op de eerste dag:

“Die waardeketen was heel interessant. Ik zit aan het einde van de keten en werk nu vooral met natuurproducten van over de hele wereld. Door de CIRCO Track zie ik kansen om te verkennen hoe ik lokaal ontwikkelde biobased materialen kan gaan inzetten. Daarom ga ik nu op zoek naar Nederlandse productiebedrijven om de keten meer te sluiten.”

Samenwerking in de keten
De voordelen van natuurvezels zijn helder: ze zijn hernieuwbaar, beschikbaar en divers toepasbaar. Dat laatste blijkt ook uit de cases waar de deelnemers aan werkten. Van toepassingen in de bouw tot in drukwerk en van de ontwikkeling van wegwerpbekers tot kisten.  Deze diversiteit van deelnemers was één van de de grote krachten van de Track. Er waren namelijk verschillende schakels in de keten aanwezig. Zo kon een van de deelnemende startups zijn case op dag 3 pitchen aan de deelnemer van Rijkswaterstaat. 

Yuri Wolf (RWS) vertelt hierover:

“De CIRCO Track geeft inzicht in hoe we de business case kunnen bouwen, met welke partners en hoe we dit naar een succesvol plan kunnen brengen. Zowel in de rol van opdrachtgever of launching customer als in de rol van grondstoffenleverancier. Zo kunnen we als RWS een bijdrage leveren aan het realiseren van de circulaire economie.”

Een andere deelnemer werkte aan een nieuw biobased materiaal en legde een lijntje met een deelnemende ontwerpbureau. Dit bureau kan gebruik maken van het circulaire plaatmateriaal. 

De kracht van het netwerk

“De kracht zit hem in het netwerk”, zo bevestigde Jhon Campo. “Deelname aan de Track is pas het begin. Ik heb nu een hele lijst met nieuwe connecties, actiepunten en vervolgstappen waarmee ik concreet aan de slag kan gaan. Dat is vooral de toegevoegde waarde van mijn deelname aan deze Track geweest.”

In de provincie Gelderland (Oost-Nederland) werkt een groot aantal partijen met elkaar samen om de circulaire economie een boost te geven in het samenwerkingsplatform CIRCLES. Dit doen ze door bedrijven en organisaties te ondersteunen in het zetten van stappen naar circulair ondernemerschap, het verbinden van partijen en stimuleren van ketensamenwerking. De CIRCO Track, met Kiemt en RCT als organisatoren, wordt daar als een van de succesvolle instrumenten voor ingezet.

Willem Huntink, circulaire economie provincie Gelderland:

“Een circulaire economie begint met het maken van goede producten die hun waarde behouden. Het toepassen van nieuwe duurzame materialen vraagt om innovatieve oplossingen en een slimme maakindustrie. Die kennis is – om de hoek – in Oost-Nederland gewoon al aanwezig. We moeten alleen even de verbinding leggen (re-shoring).

Na de zomer worden er nieuwe CIRCO Tracks ontwikkeld voor Gelderse maakbedrijven. Benieuwd wat deelname aan dit driedaagse programma voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact op met Kim Klaassen Bos (klaassenbos@kiemt.nl).

logos natuurvezel

Discussieer mee