Tijdens een CIRCO Track deed ze nieuwe inzichten op. “Het kwartje viel. Ik kwam voorheen vaak met een belerende boodschap over beschadigingen in het gebouw, maar nu kan ik zeggen: laten we gaan voor behoud van waarde.”
Eind 2018 gaan tijdens de Track Circulaire Scholenbouw Haarlemmermeer partijen uit de hele keten aan de slag om te kijken hoe ze gezamenlijk kunnen komen tot circulair gebouwde scholen: van gemeente, schoolbestuur en gevelbouwer tot architect en inrichter. De gemeente Haarlemmermeer heeft een enorme circulaire bouwopgave gesteld voor de komende jaren en daagt marktpartijen uit hier invulling aan te geven. Een mooie circulaire kans die tegelijkertijd ook veel vragen oproept. Hoe kunnen scholen circulair gerenoveerd, ge- en verbouwd en ook ingericht en gebruikt worden? Wat betekent dit voor het (circulaire) aanbod van bedrijven? En wat is de rol van de (interieur-)architect hierin?
Kijkje in de keuken
Ook voor zelfstandig interieurontwerper Esther Dekhuijzen biedt de Track kansen. Vanuit haar eigen bedrijf PLUSontwerp werkt ze als ontwerper en adviseur bij nieuwbouw, verbouwingen en renovaties van scholen in het primair en voortgezet onderwijs. “Mijn potentiële opdrachtgevers en samenwerkingspartners zaten in die Track, en de vragen sloten aan bij waar ik mee bezig was. Het trok me bovendien erg om eens te sparren met ketenpartners. Daarnaast werkte ik al wel met een duurzame bril op, maar wilde ik dat graag verder uitdiepen. Ik ben altijd al bezig geweest met het ontwerpen vanuit wat er al is en het kritisch analyseren van wat er werkelijk gesloopt of verbouwd moet worden door veranderend gebruik. Ik voel als ontwerper de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat wat ik bedenk ook zinvol is voor de gebruiker en dat deze er zo lang mogelijk plezier van heeft.”
Discussieer mee