Dat hij als hoofdontwerper Duurzaamheid en Innovaties bij de bouw- en infratak van Nobleo een belangrijke bijdrage levert aan bruggen en viaducten, objecten met een groot praktisch en maatschappelijk nut, maakt zijn werk voor Timo erg waardevol. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat hij een grote verantwoordelijkheid voelt. “Het gaat wel om grote fysieke eindproducten die niet aan het zicht te onttrekken zijn, die overheidsgeld kosten en die door veel mensen gebruikt worden. Daarom vind ik dat je als ontwerper de verantwoordelijkheid moet nemen zorgvuldig te werk te gaan.”
Maatschappelijke belangen
In een ontwerp neemt Timo altijd vijf pijlers mee: maatschappelijk belang, ruimtelijke inpassing, toekomstvastheid en flexibiliteit, milieutechnische en ecologische impact en duurzaam materiaalgebruik. “Zo kom je vanzelf terecht bij thema’s als natuurinclusief bouwen en circulariteit. Maar ook dwing je jezelf ertoe bewust te kijken naar eventuele maatschappelijke belangen uit de omgeving en die mee te nemen in het ontwerp.” Toch was Timo nog op zoek naar handvatten voor circulair ontwerpen. Hij besloot mee te doen aan een CIRCO Class en deed veel nieuwe inzichten op.
Mobiliteit als dienst
Eén van zijn belangrijkste inzichten: probeer de infrastructurele sector te vangen in producten en diensten. Belangrijk daarbij is volgens Timo om op een ander niveau over bruggen en viaducten te gaan nadenken, meer als systeem. “We kunnen hierbij veel leren van andere sectoren, zoals de industriële ontwerpsector. Een mooi voorbeeld tijdens de Class ging over Philips, die door Schiphol gevraagd werd om tijdelijke verlichting in een terminal te regelen. Dat hebben ze heel innovatief aangepakt. Ze bieden licht aan als dienst en blijven zelf eigenaar van de lampen, waardoor je circulariteit in de hand werkt. Hetzelfde principe kun je doortrekken naar de infrasector. Stel dat een aannemer na de bouw van een brug eigenaar blijft. Dan ‘verkoop’ je mobiliteit en zie je de brug als middel. Je kunt later opnieuw geld gaan verdienen als je kostbare grondstoffen hergebruikt. En een demontabel of gemakkelijk te onderhouden ontwerp kunnen dan in jouw voordeel gaan werken.”
Discussieer mee