Is biologisch afbreekbaar kunststof de oplossing tegen de plastic soep of kleven er nadelen aan het gebruik van dit materiaal? Ontdek de argumenten voor en tegen het gebruik in het filmpje en bekijk de KIDV factsheet om te zien hoe je in verpakkingen om kan gaan met biologisch afbreekbaar kunststof.
Voor verpakkingen van biologisch afbreekbaar kunststof is geen goed end-of-life scenario beschikbaar in Nederland. Daarom raden wij het gebruik van het materiaal in kunststof verpakkingen af. Het wordt niet gewaardeerd in het GFT-afval omdat de afbraaktijd van het kunststof langer kan zijn dan de doorlooptijd van de composteerinstallatie. Daarnaast is het voor consumenten lastig om biologisch afbreekbaar kunststof te herkennen. Daardoor komt het eenvoudig in het PMD-afval terecht. Hier heeft de afbreekbare eigenschap een negatief effect op de kwaliteit van het kunststof recyclaat.
Biologisch afbreekbaar kunststof wordt vaak naar voren geschoven als een oplossing voor de plastic soep. Echter breekt het materiaal alleen af onder specifieke omstandigheden, en dan nog duurt dit vrij lang. Een afbreekbaar tasje in het milieu is dus nog steeds schadelijke voor dieren en het ecosysteem.
Gelukkig zijn er buiten verpakkingen nuttige toepassingen voor het materiaal. In sommige producten biedt de afbreekbare eigenschap een meerwaarde, bijvoorbeeld als de kans dat deeltjes kunststof in het milieu terecht komen groot is. Denk bijvoorbeeld aan banden van fietsen en autoβs of schoenzolen.
KIDV factsheet biologisch afbreekbare kunststof verpakkingen
In maart 2020 is er in opdracht van de Europese Commissie een adviesrapport uitgebracht met betrekking tot afbreekbare en composteerbare plastic verpakkingen. Download hier het document.