Alles over Circulair Verpakken

Kennis

Circulair Verpakken met kunststof verpakkingen, hoe doe je dat? Aan de hand van diverse documenten en tools in de Kennisbank maken we je wegwijs in vijf stappen.

Ingeborg Gort-Duurkoop
circulair verpakken

Stel: je bent verpakkingskundige, ontwerper of kunststof verpakkingsleverancier en je klant vraagt om een circulaire kunststof verpakking. Waar begin je dan en wat komt daarbij kijken? Hier vind je vijf stappen die je wegwijs maken in circulair verpakken. Met links naar handige tools en kennisbronnen in de Kennisbank.

Voorbereiding circulair verpakken

Verdiep je in het gebruik en de verwerking van kunststof verpakkingen in Nederland.

Circulair verpakken in 5 stappen

Stap 1: Welke waarde creëer je?

De eerste stap is om je af te vragen welke waarde de verpakking levert voor je klant en het product. En op welke manieren je deze waarde kunt invullen. Is de verpakking überhaupt nodig? Kan er een herbruikbare verpakking worden gebruikt? Kunnen bepaalde functies van de verpakking op een circulaire manier worden ingevuld?

Kennis

Inspiratie

 

Stap 2: Welke verplichtingen zijn er?

Of de verpakking nou circulair is of niet, een ontwerper begint bij de eisen waaraan een verpakking moet voldoen. Een groot deel daarvan is vastgelegd in wet- en regelgeving, normen en standaarden. Voor een circulaire verpakking geldt ook dat je moet weten wat je verplichtingen zijn. Bij gebruik van recyclaat voor voedselverpakkingen krijg je bijvoorbeeld te maken met de European Food Safety Authority.

  • Gerecycled kunststof in verpakkingen: een overzicht van de belangrijkste wet- en regelgeving die speelt bij het toepassen van gerecycled kunststof in verpakkingen (door overheidsprogramma KVG).

 

Stap 3: Bereken de milieu-impact

Denk je de ultieme circulaire verpakking te hebben ontworpen? Check dan eerst de milieu-impact! Als je kiest voor een nieuw verpakkingsontwerp of nieuw materiaal, reken dan uit of dit milieuwinst oplevert. Ga daarbij uit van zo accuraat mogelijke aannames. Wanneer een herbruikbare kunststof verpakking niet retour komt, is je milieu-impact vele malen hoger. De milieu-impact meting laat je de gevoeligheden zien. Hierdoor wordt je gelijk gewezen op het systeem dat ervoor nodig is. En dat is iets dat je met je keten moet oppakken.

 

Stap 4: Check de circulaire compatibiliteit en het systeem

Binnen de circulaire economie moet je als ontwerper op de hoogte zijn van wat er gebeurt met je verpakking na het gebruik. Een lastige bijkomstigheid is dat dit per land verschilt. In Nederland geldt er bijvoorbeeld een Raamovereenkomst Verpakkingen, georganiseerd door het Afvalfonds. Dit betekent dat producenten een afvalbeheersbijdrage moeten afdragen aan het Afvalfonds voor de inzameling en verwerking van hun verpakkingen. Handig om te weten is dat er voor recyclebare verpakkingen een lagere bijdrage geldt.

 

Stap 5: Houd je kennis van circulair verpakken up-to-date

Als ontwerper van circulaire verpakkingen heb je dus heel wat kennis nodig. Daarmee zullen eerdere aannames wellicht in een totaal ander daglicht worden gezet. Houd de CIRCO Kennisbank en de website van het KIDV in de gaten voor nieuwe ontwikkelingen.

Zo zijn de biologisch afbreekbare kunststof verpakkingen in Nederland in veel gevallen op dit moment helemaal nog geen goede oplossing en niet circulair compatibel:

Ingeborg Gort-Duurkoop

Ingeborg Gort ondersteunt bedrijven bij het ontwikkelen van duurzame producten en diensten. Dit doet ze door middel van praktische adviezen op het gebied van materiaalgebruik, maar ook door het samenbrengen en begeleiden van ketenpartijen.

Ingeborg is kunststofexpert, en heeft ruim 10 jaar ervaring in product design en new business development bij diverse onderdelen van The Vita Group, wereldwijd producent van industriële polymeren. Met haar achtergrond in Industrieel ontwerpen en Design management (TU Delft, EURIB) overziet ze de kansen en uitdagingen op zowel product- als procesniveau.

Bij CIRCO is Ingeborg Sector Expert Kunststoffen & Consumptiegoederen en trainer.

Stel een vraag